Prawie każdy spożywa go źle. Ten sposób jedzenia czosnku szokuje, a jest najbardziej wartościowy

Okres przeziębień tuż, tuż. Co zrobić aby się przed nim ochronić? Oprócz witaminy C, ważne jest też spożywanie czosnku. Sprawdź jaka pora dnia jest do tego najlepsza i dlaczego podawać go właśnie w ten sposób. Zaznaczmy, że nie jest to dodanie go do kolacji.

Czosnek jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Podkręca ich smak, dodaje nowego aromatu i wzbogaca o składniki odżywcze. Spożywamy go nie tylko dla samego smaku, ale i dla wzmocnienia naszego organizmu. Każda babcia ci to powie, że najlepszy czosnek jest na zdrowie!

Sprawdź: Jak i kiedy sadzić czosnek zimowy? Zastosuj zasadę 5:7. Główki będą ogromne

Co daje codzienne jedzenie czosnku? Ogrom korzyści już przy zjedzeniu jednego ząbka

Czosnek ma silne działanie antybakteryjne. Pozwala uniknąć chorób poprzez szybkie niszczenie pojawiających się bakterii, ale i w trakcie choroby, kiedy już są w naszym organizmie, pomaga je precyzyjnie zwalczać. Dodatkowo ten domowy antybiotyk nie niszczy naszej flory bakteryjnej, przez co również przyczynia się do szybszego powrotu do zdrowia. Pomaga skutecznie zapobiegać infekcjom dróg moczowych, zwalcza toksyny, przez co korzystnie wpływa na oczyszczanie się wątroby, wzmacnia kości i obniża cholesterol we krwi. Skutecznie walczy z pasożytami w naszym organizmie i chroni przed wystąpieniem cukrzycy.

Sprawdź: Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać

Antynowotworowe działanie czosnku. Czy czosnek niszczy raka?

Wykazano, że czosnek jest ważnym składnikiem diety antynowotworowej. Codzienne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko raka jajników, jelita grubego, okrężnicy czy jamy ustnej i gardła. Jak to możliwe? Udowodniono, że podczas krojenia lub miażdzenia czosnku dochodzi do uwolnienia enzymu, który przekształca się w allicynę. Ma ona znaczący wpływ na ochronę komórek przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników i łagodzi stany zapalne. Już jeden ząbek dziennie daje efekty w takiej diecie.

Kiedy i jak prawidłowo jeść czosnek? Bardzo ważne jest zjedzenie go o odpowiedniej porze dnia

Aby czosnek uwalniał swoją maksymalną moc należy spożywać go na czczo! Rano, jeszcze przed śniadaniem należy zjeść wcześniej zgnieciony lub pocięty jeden ząbek czosnku i zapić go szklanką wody. Pamiętajmy, że aby allicyna, o której pisaliśmy wyżej, zaczęła się uwalniać, potrzebne jej będzie około 12 – 15 minut. Dlatego po pokrojeniu czosnku odczekaj ten czas i dopiero go zjedz. Tak dostarczony organizmowi czosnek uwalnia o wiele więcej drogocennych składników niż kiedy dodajemy go do kolacji lub jemy tuż przed snem.


Ważne! Nie zaleca się przyjmowania czosnku na czczo osobom cierpiącym na choroby jelit i żołądka.

Sprawdź: Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo