Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Jak zawekować bigos? Bigos jest jednym z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Każda receptura będzie się nieco różnić. Będzie posiadała własne „specjalne” dodatki, lub zalecać inne proporcje produktów. Ich cechą wspólną jest to, że świetnie smakują i nadają się do wekowania, które umożliwia nam cieszenie się smakiem bigosu nawet na kilka miesięcy po jego ugotowaniu. Jak zawekować bigos w słoiki? Jak pasteryzować bigos w słoikach w piekarniku? Ile pasteryzować bigos? Ile gotować słoiki z bigosem?
- Słoiki można zawekować na wiele sposobów cechujących się różnym stopniem trwałości.
- Najdłużej można przechowywać słoiki poddane procesowi tyndalizacji.
Jak zawekować bigos w słoiki? Jak długo gotować bigos w słoikach?
Wekowanie bigosu w słoiki to proces, w wyniku którego nasze gotowe danie zostanie zakonserwowane i może być przechowywane przez okres nawet kilku miesięcy od ugotowania. Trwałość bigosu, jeśli nie jest on zawekowany, wynosi jak każdego innego dania maksymalnie kilka dni. Po tym czasie jedzenie zaczyna się psuć, a jego dalsze spożywanie grozić będzie niebezpiecznym dla zdrowia i nieprzyjemnym w objawach zatruciem pokarmowym.
Istnieją jednak sposoby, które umożliwiają przechowywanie żywności przez dłuższy okres. Jednym z nich jest mrożenie. Mrożenie bigosu wzmacnia jego wyrazistość. Często spotyka się opinię, że zamrożony i ponownie odmrożony, a następnie zagotowany bigos, jest smaczniejszy od swojej pierwotnej wersji. Zaletą mrożenia jest to, że pozwala ono zachować wszystkie walory smakowe bez ryzyka utraty przez pokarm cennych wartości odżywczych i witamin. Jednak ma też wady. Bigos wyciągnięty z zamrażarki, zanim będziemy mogli go ponownie podgrzać, musi się rozmrozić, co może być czasochłonne.
W tym właśnie aspekcie pasteryzacja przewyższa mrożenie. Pozwala ona na natychmiastowe podgrzanie posiłku, który od razu po wypakowaniu go ze słoika nadaje się do spożycia. Jak pasteryzować bigos w słoikach? Istnieje kilka sposobów. Najpierw przedstawimy ten prostszy, który umożliwia przechowywanie bigosu nieco krócej niż tradycyjna metoda, jednak często okazuje się być to wystarczającym rozwiązaniem. Jak długo pasteryzuje się bigos w słoikach?
Zobacz też: Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Jak zawekować bigos w piekarniku do słoików?
Pasteryzacja bigosu w piekarniku należy do jednego z najprostszych i najszybszych sposobów wekowania. Wystarczy, że po ugotowaniu potrawy oraz jej ostygnięciu, przełożymy bigos do czystych i osuszonych słoików. Następnie słoiki zakręcamy i ustawiamy na blasze piekarnika do góry dnem. Jak długo pasteryzować bigos? Wekujemy słoiki przez około 20 do 30 minut w temperaturze 100 stopni. Tak zawekowaną potrawę z powodzeniem możemy przechowywać przez kilka do kilkunastu dni w lodówce lub zimnej piwnicy. Jeśli jednak zależeć nam będzie na większej trwałości lub będziemy przechowywać bigos poza lodówką, to będziemy musieli zastosować nieco dłuższą i bardziej skomplikowaną pasteryzację niż wekowanie bigosu w piekarniku. Jak jeszcze można zawekować bigos w słoiki? Sprawdź poniżej.
Zobacz również: Gorzki bigos – Jak uratować?
Wekowanie przez gotowanie – jak zawekować słoiki w garnku?
Jeśli zależy nam na zwiększeniu trwałości bigosu, to warto pomyśleć o zawekowaniu słoików przez ich gotowanie. Jak zagotować słoiki z bigosem? Po pierwsze musimy słoiki bardzo dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć. Kolejnym krokiem będzie wypełnienie ich bigosem. Pamiętajmy, aby zostawić pomiędzy pokrywką a powierzchnią potrawy w słoiku przestrzeń około 1,5 do 2 cm. Następnie słoik zakręcamy czystą i suchą zakrętką.
Kolejnym krokiem będzie wyścielenie dużego garnka przy pomocy ściereczki lub ręcznika. Układamy na nim słoiki z bigosem w taki sposób, aby nie stykały się i pozostawały w bezpiecznej odległości od ścianek garnka. Następnie wlewamy do garnka zimną wodę w takiej ilości, aby sięgała ona mniej więcej do połowy wysokości słoików. Wodę podgrzewamy, do czasu aż się zagotuje. Kiedy to nastąpi, to gotujemy słoiki przez około 20 minut. Słoiki następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Tak zawekowany bigos możemy przechowywać w chłodnym miejscu, lodówce lub zimnej piwnicy, nawet przez okres dwóch miesięcy.
Zobacz również: Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?
Czym jest tyndalizacja?
Przechowywanie bigosu w słoikach może być jeszcze dłuższe, jeśli zastosujemy proces tyndalizacji. Tyndalizacja to kilkukrotna pasteryzacja potrawy (około trzech razy), przy czym pomiędzy każdym zagotowaniem słoika z bigosem musi wystąpić dzień przerwy. Trzykrotna pasteryzacja umożliwia pozbycie się większości bakterii, które mogłyby doprowadzić do przedwczesnego zepsucia się potrawy. Tak zakonserwowaną potrawę możemy przechowywać nawet około pół roku!
Zobacz też: Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Bigos w słoiku – ile może stać?
Bigos w słoikach w zależności od metody pasteryzacji, którą zastosujemy, może być przechowywany przez okres od kilku dni to nawet pół roku. Najmniej wydajną pasteryzacją jest ta wykonywana przy pomocy piekarnika. Najskuteczniejsza będzie tyndalizacja, która może przedłużyć zdatność do spożycia nawet do pół roku. Po standardowej pasteryzacji w garnku bigos w słoiku zachowa świeżość przez mniej więcej 2 miesiące. Pamiętajmy jednak, że im bardziej produkt będzie przetworzony, tym więcej zniknie z niego składników odżywczych i cennych dla zdrowia minerałów i witamin.
Jak sprawdzić czy słoik jest zawekowany?
Słoik został prawidłowo zawekowany, jeśli pokrywka, którą został zakręcony, jest wklęsła. Jeśli pokrywka pozostaje wypukła lub przekręca się, cały proces będziemy musieli powtórzyć. Warto również zmienić pokrywkę, aby uniknąć ryzyka, że po ponownej pasteryzacji pozostanie ona w dalszym ciągu wypukła. Teraz już wiesz jak zawekować bigos.
Jak przechowywać ugotowany bigos?
Bigos możemy zamrozić lub przechowywać go w słoikach ustawionych w chłodnym miejscu.
Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Ile bigos może leżeć w lodówce? Czy zawekowany bigos musi stać w lodówce?
W zależności od metody pasteryzacji od kilku dni do nawet pół roku. Pasteryzowany bigos w słoikach nie musi stać w lodówce, ale warto, aby był przechowywany w chłodnym miejscu.
Czy można zamrozić bigos w słoiku?
Bigos po zamrożeniu zwiększa objętość, co może skutkować rozsadzeniem słoika. Lepiej zamrozić go w woreczkach przeznaczonych do tego celu.
Sprawdź: Tradycyjne potrawy wigilijne w Niemczech. Co jedzą w Święta nasi sąsiedzi?
Rodzice pytają, jak zawekować i przechować bigos w słoikach:
Pasteryzowanie bigosu w słoiku powinno trwać mniej więcej 20-30 minut.
Pasteryzacja słoików z bigosem jest konieczna, jeśli chcemy go dłużej przechowywać. Ten proces gwarantuje, że na dłużej zachowa świeżość – nawet do 2 miesięcy.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mrożenie nie pozbawia jedzenia cennych witamin, jednak uniemożliwia natychmiastowe podgrzanie potrawy.
Bigos zagotowany w słoiku powinien być przechowywany w chłodnym, zacienionym miejscu.
Gotowanie słoików z bigosem powinno wyglądać następująco: garnek wykładamy na dnie ściereczką, słoiki ustawiamy tak aby nie stykały się ani ze sobą, ani z brzegami garnka. Wlewamy taką ilość wody, aby sięgała mniej więcej do połowy wysokości słoików, a następnie czekamy aż się zagotuje i gotujemy przez około 20-30 minut.
Zobacz też:
- Jak zawekować bigos w słoiki? Jak długo gotować bigos w słoikach?
- Jak zawekować bigos w piekarniku do słoików?
- Wekowanie przez gotowanie – jak zawekować słoiki w garnku?
- Bigos w słoiku – ile może stać?
- Jak sprawdzić czy słoik jest zawekowany?
- Rodzice pytają, jak zawekować i przechować bigos w słoikach:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Motyw patriotyzmu w lekturach. W których lekturach znajdziemy wątki dotyczące ojczyzny?
“Lalka” – najważniejsze motywy literackie z powieści Prusa. Z tą napiszesz (prawie) każde wypracowanie maturalne!
Bogowie greccy i ich atrybuty. Oto najważniejsze bóstwa na Olimpie
Środki stylistyczne i ich funkcje [podział, rodzaje oraz przykłady środków stylistycznych]
Wierszyki na zakończenie przedszkola. Wyjątkowe słowa na pożegnanie!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Wyprawka dla noworodka i mamy do szpitala – lista niezbędnych rzeczy
Ile kosztuje wyprawka dla noworodka? Ile ubranek kupić? Jaki rozmiar ubranek dla noworodka? – to pytania, które zadaje sobie większość przyszłych rodziców. Zobacz jak wygląda lista rzeczy, które powinna zawierać...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →Bukiety ślubne
Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem