Jak zapobiegać marnowaniu żywności w szkołach?

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że aż 1/3 Polaków przyznaje, że zdarza się im wyrzucać żywność 1 . Jedzenie marnuje się też na szkolnych stołówkach i w plecakach uczniów. Problem niemarnowania żywności i wnioski z badań przedstawia dr Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji i komunikacji w Federacji Polskich Banków Żywności.

„Z danych dotyczących marnowania żywności w naszym kraju wynika, że co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w przeciągu ostatnich 7 dni 2 . Ponad 30% społeczeństwa marnuje żywność, więc nie dziwi fakt, że jest ona marnowana także w szkołach” – opowiada Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji i komunikacji w Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu „Extra Szkolna Stołówka”. Aby zmniejszyć liczbę marnowanego jedzenia, należy zacząć od edukacji dzieci.

Szkolna statystyka

Problem marnowania żywności występuje już w szkołach podstawowych. Sami pamiętamy sytuacje, których byliśmy świadkami: ukrywanie drugiego śniadania w plecaku, zostawianie prawie pełnych posiłków na stołówce, wyrzucanie spakowanych przez rodziców do pudełka śniadaniowego kanapek i jabłek. Niezjedzone kanapki i owoce najczęściej lądują w koszu.

materiały prasowe

Problem marnowania jedzenia został zauważony przez dorosłych – aż 72% badanych Polaków uważa, że dzieci nie szanują jedzenia, a 68% badanych wskazuje, że marnowanie żywności może być problemem w polskich szkołach. Aż 91% 4 badanych zwraca uwagę, że to nauczyciele i pracownicy szkół powinni wprowadzać działania zmierzające do niemarnowania jedzenia przez dzieci i na szkolnych stołówkach.
materiały prasowe

Produkty, które lądują w szkolnym śmietniku:

  • kanapki (58%), surówki (42%), zupy (34%),
  • kasza lub ryż (33%),
  • warzywa (30%) i owoce (29%) oraz mleko (27%),
  • ziemniaki (24%) i mięso (20%) 5 .

Dlaczego tyle żywności się marnuje?

Dlaczego akurat te produkty? W opinii nauczycieli – uczniowie wyrzucają jedzenie, ponieważ zamiast przygotowanych posiłków od rodziców lub tych ze szkolnej stołówki lubią jeść słodycze i przekąski. Drugim powodem jest to, że nie smakuje im jedzenie w ich pudełkach lub to, które otrzymują na szkolnych stołówkach. Bywa, że rodzice przygotowują zbyt duże porcje dla swoich dzieci, co też jest niewskazane.

Przerwa na obiad

Na marnowanie żywności ma wpływ długość przerwy obiadowej w szkole. Dzieci podczas przerwy nie zdążą zjeść kanapki w całości, więc jej resztki wyrzucają do kosza. Podobnie sytuacja ma się na szkolnej stołówce, gdzie oddają na tacy niedojedzony obiad. Idealny czas przerwy obiadowej to 30 minut. Dzieci mają 20 minut na zjedzenie obiadu i 10 minut na dojście do stołówki, poczekanie w kolejce czy rozmowę z kolegami. Dłuższy czas przerwy to możliwość spokojnego zjedzenia całego obiadu, także warzyw i owoców.

Czas na zmiany!

Od rodziców dzieci powinny nauczyć się podstaw zdrowego odżywiania. Jeśli uczeń nie miał gdzie się nauczyć takich wzorców – rolę edukacji przejmuje wtedy szkoła. Nauczyciel jest ambasadorem odpowiedniego postępowania z żywnością. Wspólne spożywanie drugiego śniadania przez uczniów i nauczyciela pokazuje, że da się zjeść je spokojnie i powoli. Taka przerwa buduje relacje i umożliwia dzielenie się jedzeniem. Dzięki temu nie marnuje się w szkole zbyt dużej ilości żywności.

„Szkoły mogą ograniczyć marnowanie żywności na bardzo wiele sposobów”, przekonuje Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji i komunikacji w Federacji Polskich Banków Żywności. „Szkolne Stołówki mogą ograniczyć wielkość wydawanych porcji, żeby nie były zbyt duże. Można wprowadzić dokładki, tak aby uczniowie brali tyle, ile potrzebują. Nauczyciele mogą wprowadzić kącik dla „niechcianej” żywności. Uczniowie zostawiają nielubiane kanapki czy owoce na półce, aby Ci, którzy nie mają śniadania lub wolą więcej zjeść, mogli się poczęstować. Każda szkoła ma własny pomysł na ograniczenie marnowania żywności. To uczy dzieci gospodarowania jedzeniem od najmłodszych lat”, opowiada Maria Kowalewska.


Inicjator programu – marka Delma

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka

Liszajec zakaźny u dzieci

Liszajec jest chorobą skóry, która wywoływana jest przez bakterie. Odpowiedzialne są za niego dwa ich rodzaje:  streptococcus pyogenes oraz staphylococcus aureus. Szczególnie podatne są na liszajec dzieci w wieku od drugiego do...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Zdrowie rodziców, Zdrowie niemowlaka

Mastka

Mastka jest naturalną wydzieliną, która zbiera się na końcu penisa. Towarzyszy mężczyznom od urodzenia, a w pierwszych miesiącach życia pełni ważną funkcję ochronną. Skąd się bierze i czy należy ją...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Ile trwa gorączka przy grypie u dzieci?

Grypa to jedna z najczęściej występujących chorób zakaźnych układu oddechowego, a jednocześnie jedna z najczęściej lekceważonych chorób. Wielu osobom kojarzy się ona i jest przez nich mylona z przeziębieniem. Jak...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

3 rady na bolesne ząbkowanie

Większość rodziców musi przez to przejść. Ząbkowanie potrafi być bolesne nie tylko dla dziecka, ale także dla rodziców i innych domowników lub sąsiadów. W jaki sposób można ulżyć dziecko w...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Zdrowie w ciąży

Rotawirus: Szkoła przetrwania

Gdy rotawirus dopada mamę i dziecko Leki homeopatyczne, czopki przeciwwymiotne dla dzieci, probiotyki – istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z zarażeniem rotawirusami, które najsilniej atakują jesienią i zimą. To...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Odmiedniczkowe zapalenie nerek

Odmiedniczkowe zapalenie nerek u dzieci to ciężka choroba układu moczowego. Nieleczona może przynieść poważne komplikacje, zwłaszcza jeśli dotyczy najmłodszych. Szybka diagnoza w ich przypadku jest niezbędna. Jakie są objawy choroby...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Choroby niemowląt

Alergia na gluten: Gdy pieczywo szkodzi

“Gluten” to modne ostatnio słowo, które jest na ustach wszystkich. Z całkiem niszowej substancji stał się wrogiem publicznym, który negatywnie wpływa na organizm, a dodatkowo sprawia, że się tyje. Ile...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Przerost migdałków u dzieci

Przerost migdałków jest najczęściej spotykany u maluchów w wieku od 3 do 7 lat. Powody mogą być różne. Najczęstszymi z nich są stale powtarzające się infekcje bakteryjne i wirusowe górnych...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Świerzb u dzieci

Świerzb jest chorobą skóry. Jest to schorzenie silnie zakaźne, a największy odsetek zachorowań na świerzb odnotowuje się wśród ludzi przebywających w dużych skupiskach ludzkich, takich jak przedszkola, szkoły, akademiki. Z...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Wrastający paznokieć u dziecka

Wrastające paznokcie to problem, który dotyka nie tylko ludzi dorosłych. Często z przypadłością tą borykają się także dzieci, również te całkiem małe, czyli niemowlęta. Zaniedbany problem może doprowadzić nawet to infekcji, warto...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Ślub i wesele w niedzielę

Coraz częściej spotykam się wśród znajomych i nie tylko z przyjęciami weselnymi organizowanymi w niedzielę. Zaczęło mnie zastanawiać, czemu tak wzrosła ilość “niesobotnich” wesel i jakie są zalety oraz wady...

Czytaj dalej →
Rodzice

Wszyscy jesteśmy dziećmi!

Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...

Czytaj dalej →
Suknie Ślubne

Ceny sukien ślubnych

Dziś chciałam poruszyć jeden z najważniejszych tematów weselnych, zwłaszcza dla Panny Młodej, czyli temat sukni ślubnych i ich cen. Ile kosztują suknie ślubne? Bez wątpienia każda kobieta chce wyglądać oszałamiająco...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general