Olej z czarnuszki to prawdziwy kosmetyczny hit. Rewelacyjnie działa na skórę, która po stosowaniu go jest gładka, nawilżona, bardziej promienna. Pozytywnie olej wpływa także na włosy i paznokcie. Można go stosować również od wewnątrz – udowodniono, że reguluje pracę układu trawiennego, a jednocześnie dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Czym jest czarnuszka, z której produkuje się olej? Jakie właściwości zdrowotne wykazuje?



Czarnuszka siewna to niepozorna roślinka, która daje nasiona o unikalnych właściwościach. Najczęściej są one używane po prostu jako przyprawa, a spożywające je osoby nawet nie zdają sobie sprawy z mocy drzemiącej w tych małych, niepozornych ziarenkach. Czarnuszka pochodzi z rejonów dzisiejszej Turcji i Iraku. Znana jest ludziom od tysięcy lat. Wspomniana została nawet w Biblii, ponieważ już w tamtym okresie jej właściwości lecznicze byłe znane ówczesnym ludziom. Korzystali z nich także egipscy faraonowie, a z pewnością jeden z nich – Tutenchamon. W jego grobie znaleziono dwa dzbany wypełnione nasionami czarnuszki.


Porównaj: Ceny oleju z czarnuszki >>


Również na terenie Polski czarnuszka jest znana od dawna. Nasi średniowieczni przodkowie z upodobaniem korzystali z niej przy pieczeniu postnych podpłomyków, którym nadawała wyrazistego aromatu. Od lat czarnuszka jest także dodatkiem do kiszonej kapusty, a w niektórych rejonach także do kiszonych ogórków. Sery z czarnuszką są uważane za wyborny przysmak, a mięsa z jej dodatkiem nabierają niepowtarzalnego smaku. Co ciekawe, nasiona czarnuszki są także wykorzystywane przy produkcji likierów i słodyczy.

Czarnuszka siewna to niepozorna roślinka, która daje nasiona o unikalnych właściwościach.

Nasionka czarnuszki mają charakterystyczny korzenny smak. Są dosyć pikantne, ale jednocześnie niepodrażniające, dlatego z powodzeniem mogą zastępować pieprz przy schorzeniach, w których nie można używać ostrych przypraw.

Olej z czarnuszki

Nasiona czarnuszki są olejodajne. Tłoczony z nich na zimno olej jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. W ostatnich latach coraz łatwiej go kupić, ponieważ ze względu na rosnące zainteresowanie nim, olej jest dostępny zarówno w Internecie, jak i w sklepach stacjonarnych. Warto jednak uważnie czytać etykiety. Producenci nadużywają słowa „olej” i sprzedają produkt, który zawiera dodatek olejku z czarnuszki, a jego bazą są substancje, które niewiele z jego dobroczynnym wpływem mają wspólnego. Są to zwykłe wypełniacze, konserwanty i związki chemiczne. Dlatego też uważnie czytaj skład kupowanego produktu. Olej z czarnuszki powinien być sprzedawany w ciemnej butelce, ponieważ światło słoneczne sprawia, że ulega on procesom utleniania, przez co traci swoje cenne właściwości. A jakie one dokładnie są?

Olej z czarnuszki: właściwości

Olej z czarnuszki uważany jest za naturalny lek. Patrząc na listę jego właściwości, trudno rzeczywiście odmówić mu bycia nazywanym lekiem. A lista ta jest długa. Przede wszystkim olej z czarnuszki wzmacnia odporność. Związki zawarte w jego składzie pobudzają produkcję limfocytów i makrofagów. Z uwagi na tymochinon ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Może być także stosowany przy kuracjach przeciwpasożytniczych, ponieważ skutecznie pomaga w walce z owsikami, włośniem krętym, a także tasiemcem.

Badania wykazały, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza odporność na insulinę. Jest cennym pomocnikiem w walce z cukrzycą, ponieważ wspomaga regenerację komórek beta w trzustce. W składzie oleju z czarnuszki znajdują się fitosterole, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Tym samym chroni on układ sercowo-naczyniowy, wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie.



Olej z czarnuszki wspiera także pracę układu trawiennego. Zapobiega wzdęciom i zaparciom, reguluje pracę żołądka, wątroby i jelit. Jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka. Najnowsze badania wykazują, że jego składniki hamują także rozwój raka jelita grubego.

Olej z czarnuszki: dawkowanie

Olej z czarnuszki stosuje się na zimno. Najlepiej jest spożywać 1-2 łyżki na dzień, po jednej rano i wieczorem. Warto pamiętać o regularności, gdyż wtedy olej przyniesie najlepsze efekty.

Warto uważnie czytać etykiety oleju. Producenci nadużywają tego słowa i sprzedają produkt, który zawiera dodatek olejku z czarnuszki, a jego bazą są substancje, które niewiele z jego dobroczynnym wpływem mają wspólnego.

Olej z czarnuszki: zastosowanie zewnętrzne

Olej z czarnuszki jest wspaniałym kosmetykiem do włosów. Regularne nakładanie go na nie, czyli tak zwane „olejowanie”, czyni prawdziwe cuda. Włosy są bardziej miękkie, jedwabiste, łatwiej się rozczesują i lśnią ze wszystkich sił. Warto olej z czarnuszki wcierać nie tylko we włosy, ale również w skórę głowy. Leczy to jej podrażnienia i odżywia ją, dzięki czemu włosy rosną zdrowsze i mocniejsze.


Dowiedz się: Dlaczego młode mamy pokochały olej kokosowy? >>


Olej z czarnuszki jest także wspaniałym kosmetykiem na cerę. Prawdopodobnie ma właściwości opóźniające procesy starzenia się skóry, a także łagodzi podrażnienia. Pozytywnie wpływa na cerę trądzikową. Przy jego regularnym stosowaniu liczba wyprysków znacząco maleje, a sama cera mniej się przetłuszcza.



Olej z czarnuszki jest także świetny na alergie skórne. Łagodzi jej zapalenia, pomaga w walce z łuszczycą i pokrzywką. Przyspiesza gojenie się ran i poparzeń.

Olej z czarnuszki: gdzie kupić?

Olej z czarnuszki można kupić w sklepach zielarskich, w sklepach ze zdrową żywnością, a także w aptekach, chociaż w tych ostatnich dostępny jest głównie na indywidualne zamówienie. Często olej ten można także spotkać w sklepach z produktami do pielęgnacji typu BIO, ze względu na jego wyjątkowe właściwości kosmetyczne.

Największy wybór oleju z czarnuszki jest natomiast w sklepach internetowych. Oferują one oleje w opakowaniach o różnej pojemności, w cenach, które są bardziej przyjazne dla kieszeni nawet po uwzględnieniu kosztów przesyłki.

Olej z czarnuszki: cena

Olej z czarnuszki, który jest produktem wysokiej jakości i nie zawiera w swoim składzie nieprzydatnych wypełniaczy i sztucznych konserwantów, nie należy do najtańszych produktów. Jego cena za 100 ml zaczyna się średnio od 25 złotych. Większe opakowanie liczące sobie 250ml kosztuje około 45-50 złotych. Podane ceny dotyczą produktów kupowanych w sklepach internetowych. Te ze sklepów stacjonarnych są nawet kilkadziesiąt procent wyższe.