Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest specjalna zalewa do mięsa, a podstawowym jej składnikiem jest sól. Często pekluje się również mięso czy szynkę, którą zmierzamy później przeznaczyć do wędzenia. Z czego powinna składać się solanka do peklowania? Jak przygotować zalewę do peklowania mięsa?
Jak zrobić zalewę do peklowania mięsa?
Zalewa do peklowania mięsa składa się przede wszystkim z soli (czasami też używa się saletry i cukru_. Do tego dodaje się również podstawowe przyprawy takie jak ziele angielskie, pieprz czy liście laurowe. Peklować można na dwa sposoby – na sucho oraz na mokro. Metoda “na sucho” zdecydowanie lepiej sprawdza się w przypadku większych kawałków mięsa (np. słoniny czy boczku, który peklujemy z zamiarem późniejszego wędzenia). Aby zapeklować mięso w ten sposób, należy je mocno natrzeć mieszanką soli, saletry oraz cukru, a następnie ułożyć w naczyniu i odstawić w chłodne miejsce. Co najmniej raz dziennie lub co dwa dni trzeba mięso obracać.
Peklowanie na mokro poleca się w przypadku mięsa, które mamy zamiar przeznaczyć na jakąś potrawę lub do wędzenia, jest to też świetny sposób na peklowanie szynki. Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcjach ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.
Sól posiada właściwości silnie bakteriobójcze, dlatego już od wieków używa się jej jako sposób na konserwowanie żywności i przedłużanie świeżości mięsa. Dodatkowo proces nadaje mięsu bardziej wyrazisty smak i aromat, przez co potrawy smakują znacznie lepiej.
Zobacz: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Zalewa do peklowania mięsa – przepis
Składniki (przepis na zalewę pochodzi ze strony winiary.pl):
- 5 kg dowolnego mięsa,
- 2-2.5 l wody,
- 100 g soli peklowej,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- kilka płatków papryki ostrej,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki tymianku.
Zalewa do peklowania szynki i mięsa – sposób przygotowania:
- Wlewamy wodę do dużego garnka, wsypujemy sól, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy.
- W garnku układamy mięso w taki sposób, aby było w całości przykryte wodą, inaczej się zepsuje.
- Przykrywamy garnek i odstawiamy do lodówki na około 5-7 dni (schab dłużej – 10 dni, szynka – 15).
- Codziennie przekładamy mięso i sprawdzamy, czy kawałki są pokryte wodą.
- Po upływie tego czasu można wyjąć mięso z zalewy i przeznaczyć do dalszej obróbki (do grillowania, wędzenia czy pieczenia). Sprawdzamy jednak, czy mięso nie zmieniło koloru lub zapachu.
Sprawdź: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik
Jak peklować mięso do wędzenia?
Zalewa do peklowania mięsa na wędzenie powstaje tak samo jak ta do zwykłego peklowania. Z powodzeniem można skorzystać z powyższego przepisu, a mięso na pewno wyjdzie smaczne i aromatyczne.
Często jednak poleca się peklowanie na sucho, szczególnie jeśli peklujemy większe kawałki. Mieszanka na 1 kg mięsa (przepis pochodzi ze strony mniammniam.com) składa się z ok. 30-40 g soli, 2 g saletry oraz 2 g cukru. Do tego należy dorzucić pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku oraz 2 liście laurowe.
Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i zmielenia mieszanki wszystkich przypraw w moździerzu. Następnie każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy zmieloną mieszanką. Mięso układamy w naczyniu kamionkowym lub szklanym, przykrywamy je i odstawiamy do lodówki (nawet na 10-14 dni). Mięso należy obracać co 2 dni, jeśli puściło sok – to dobrze, a jeśli nie – należy przegotować niewielką ilość i wlać do naczynia. Po zakończeniu procesu sprawdzamy, czy mięso nie uległo zepsuciu (nie pachnie nieprzyjemnie lub nie zmieniło koloru). I gotowe!
Zobacz: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Czytelnicy pytają, jak powinna być zrobiona zalewa do peklowania
Podstawowe składniki to sól oraz przyprawy takie jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku.
Zazwyczaj zaleca się użycie ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.
Przepis na solankę do mięsa składa się przede wszystkim z soli oraz przypraw takich jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku. Sól wsypujemy do wody w proporcjach wynoszących mniej więcej 100 g na 2,5 litra wody.
Sprawdź też:
Pytania jawne matura 2025. Pula zagadnień uległa dużym zmianom. Ma być trudniej
Przebranie na pierwszy dzień wiosny. Jaki strój przygotować na tę okazję?
Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka. Najlepsze pomysły na kreatywny i oryginalny prezent
Odkryj siłę przyjaźni i weź udział w konkursie z Tomkiem i Przyjaciółmi
Jak dzielić się jajkiem wielkanocnym? To ważny moment podczas świątecznego śniadania
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Kto finansuje ślub i wesele?
Kto finansuje ślub i wesele? Najtrudniejszym podczas przygotowań wesela i mogącym być powodem nieporozumień tematem jest podział kosztów. Istnieje wiele możliwości takiego podziału od najbardziej tradycyjnych do zupełnie nowatorskich. Niezależnie...
Czytaj dalej →Stało się! Lekarz potwierdził “diagnozy” teściowej
Wczoraj Zuzia skończyła 7 miesięcy. Tak się złożyło, że tego samego dnia miała kolejne szczepienie. Szczepienia wiążą się z ważeniem, mierzeniem i ogólnym bilansem niemowlaka. Bilans wykazał, że Zuzia ma...
Czytaj dalej →Kiedy jest Dzień Ojca w 2019 roku? To już wkrótce!
Dzień Ojca, Dzień Dziecka, Dzień Matki… Sporo tych “Dni” ostatnio. Można (chociaż nie wypada) się w nich pogubić. Niestety nie udało mi się umieścić wpisu dotyczącego Dnia Matki. W tym...
Czytaj dalej →