Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest specjalna zalewa do mięsa, a podstawowym jej składnikiem jest sól. Często pekluje się również mięso czy szynkę, którą zmierzamy później przeznaczyć do wędzenia. Z czego powinna składać się solanka do peklowania? Jak przygotować zalewę do peklowania mięsa?
Jak zrobić zalewę do peklowania mięsa?
Zalewa do peklowania mięsa składa się przede wszystkim z soli (czasami też używa się saletry i cukru_. Do tego dodaje się również podstawowe przyprawy takie jak ziele angielskie, pieprz czy liście laurowe. Peklować można na dwa sposoby – na sucho oraz na mokro. Metoda „na sucho” zdecydowanie lepiej sprawdza się w przypadku większych kawałków mięsa (np. słoniny czy boczku, który peklujemy z zamiarem późniejszego wędzenia). Aby zapeklować mięso w ten sposób, należy je mocno natrzeć mieszanką soli, saletry oraz cukru, a następnie ułożyć w naczyniu i odstawić w chłodne miejsce. Co najmniej raz dziennie lub co dwa dni trzeba mięso obracać.
Peklowanie na mokro poleca się w przypadku mięsa, które mamy zamiar przeznaczyć na jakąś potrawę lub do wędzenia, jest to też świetny sposób na peklowanie szynki. Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcjach ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.
Sól posiada właściwości silnie bakteriobójcze, dlatego już od wieków używa się jej jako sposób na konserwowanie żywności i przedłużanie świeżości mięsa. Dodatkowo proces nadaje mięsu bardziej wyrazisty smak i aromat, przez co potrawy smakują znacznie lepiej.
Zobacz: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Zalewa do peklowania mięsa – przepis
Składniki (przepis na zalewę pochodzi ze strony winiary.pl):
- 5 kg dowolnego mięsa,
- 2-2.5 l wody,
- 100 g soli peklowej,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- kilka płatków papryki ostrej,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki tymianku.
Zalewa do peklowania szynki i mięsa – sposób przygotowania:
- Wlewamy wodę do dużego garnka, wsypujemy sól, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy.
- W garnku układamy mięso w taki sposób, aby było w całości przykryte wodą, inaczej się zepsuje.
- Przykrywamy garnek i odstawiamy do lodówki na około 5-7 dni (schab dłużej – 10 dni, szynka – 15).
- Codziennie przekładamy mięso i sprawdzamy, czy kawałki są pokryte wodą.
- Po upływie tego czasu można wyjąć mięso z zalewy i przeznaczyć do dalszej obróbki (do grillowania, wędzenia czy pieczenia). Sprawdzamy jednak, czy mięso nie zmieniło koloru lub zapachu.
Sprawdź: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik
Jak peklować mięso do wędzenia?
Zalewa do peklowania mięsa na wędzenie powstaje tak samo jak ta do zwykłego peklowania. Z powodzeniem można skorzystać z powyższego przepisu, a mięso na pewno wyjdzie smaczne i aromatyczne.
Często jednak poleca się peklowanie na sucho, szczególnie jeśli peklujemy większe kawałki. Mieszanka na 1 kg mięsa (przepis pochodzi ze strony mniammniam.com) składa się z ok. 30-40 g soli, 2 g saletry oraz 2 g cukru. Do tego należy dorzucić pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku oraz 2 liście laurowe.
Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i zmielenia mieszanki wszystkich przypraw w moździerzu. Następnie każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy zmieloną mieszanką. Mięso układamy w naczyniu kamionkowym lub szklanym, przykrywamy je i odstawiamy do lodówki (nawet na 10-14 dni). Mięso należy obracać co 2 dni, jeśli puściło sok – to dobrze, a jeśli nie – należy przegotować niewielką ilość i wlać do naczynia. Po zakończeniu procesu sprawdzamy, czy mięso nie uległo zepsuciu (nie pachnie nieprzyjemnie lub nie zmieniło koloru). I gotowe!
Zobacz: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Czytelnicy pytają, jak powinna być zrobiona zalewa do peklowania
Podstawowe składniki to sól oraz przyprawy takie jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku.
Zazwyczaj zaleca się użycie ok. 100 gram soli peklowej na 2,2/2,5 litrów wody.
Przepis na solankę do mięsa składa się przede wszystkim z soli oraz przypraw takich jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek oraz kilka ząbków czosnku. Sól wsypujemy do wody w proporcjach wynoszących mniej więcej 100 g na 2,5 litra wody.
Sprawdź też: