Dodaj do ciasta na krokiety jeden składnik. W elastycznym naleśniku zmieścisz o wiele więcej farszu

Wielu z nas uwielbia krokiety. W zależności od preferencji zawijamy w naleśniku mięso, grzyby lub warzywa, jednak czasem ciasto nie jest odpowiednio elastyczne i pęka. Chcąc tego uniknąć, dodaj do niego jeden składnik.

Krokiety z pieczarkami i innymi grzybami goszczą na Wigilii w wielu polskich domach. Niektórzy jedzą je również na co dzień. Nie ma w tym nic dziwnego – smakiem zachwycą niejednego domownika. Oprócz farszu, który ma ogromne znaczenie, liczy się też odpowiednio przygotowane ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco elastyczne, nie umieścisz w nim zbyt wiele, a krokiet rozpadnie się już podczas smażenia. Jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Nie zapomnij dodać tego jednego składnika.

Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Jak zrobić ciasto na krokiety, żeby nie pękały? Nie zapomnij o tym składniku

Choć ciasto na krokiety wydaje się stosunkowo łatwe w przygotowaniu, zdarza się, że nie jest odpowiednio elastyczne. Wiele osób doszukuje się przyczyny w jajkach i mące, jednak niekoniecznie o nie chodzi. Okazuje się, że konsystencję ciasta poprawi zamiana oleju na masło klarowane w tej samej ilości. Nie dość, że smak naleśnika będzie o niebo lepszy, to jeszcze poprawi się jego elastyczność. Wystarczy, że dodasz masło do jajek, ubijesz je i zaczniesz wsypywać mąkę. Podczas zastosowania masła klarowanego możesz zastąpić mleko zwykłą wodą.

Sprawdź: Ten jeden składnik sprawia, że zupa szybko kwaśnieje. Pora na zmiany

Jak zrobić dobre ciasto na krokiety? Dodaj masło klarowane zrobione w domu

Po usmażeniu naleśnika z tak przygotowanego ciasta szybko zauważysz, że jest o wiele mniej tłusty niż zwykle. Wszystko ze względu na to, że masło będzie idealnie z nim współgrać. Jak zrobić masło klarowane w domu? Nie musisz kupować go w sklepie, ponieważ przygotowanie produktu samodzielnie jest o wiele tańsze. Wystarczy, że włożysz do rondelka dowolną ilość masła dobrej jakości, które zawiera minimalnie 82% tłuszczu. Podgrzewaj produkt na bardzo małym ogniu do roztopienia się i przy pomocy łyżki zbieraj wytwarzającą się z wierzchu pianę. Następnie przelej masło do pojemnika, uważając, by na dnie rondla pozostawić biały osad.

Sprawdź:

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo