Prosty przepis na obiad? W tej roli doskonale sprawdzą się kopytka. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dzięki zastosowaniu metody czwórki, wyjdą zawsze mięciutkie i puszyste. Na czym polega?
Kopytka to nie tylko smaczny, ale też przede wszystkim pomysł na szybki obiad. Do przygotowania ciasta potrzebujemy zaledwie kilku składników, a samo wykonanie jest banalnie proste. Poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Pomocna będzie przy tym tzw. metoda czwórki.
Jak zrobić kopytka? Prosty przepis, który zawsze wyjdzie
Jednym z największych atutów kopytek jest fakt, że do ich przygotowania potrzebujemy niewielu składników, które zazwyczaj większość z nas ma w domu. Klasyczny przepis składa się bowiem z 4 elementów:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki należy w pierwszej kolejności przecisnąć przez praskę do miski. Następnie stosujemy właśnie metodę czwórki tzn. dzielimy ciasto na cztery części, jedną z nich wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Później dodajemy wyjętą masę z ziemniaków i jajka. W międzyczasie przygotowujemy garnek z osoloną wodą i zagotowujemy. Wówczas odkrywamy małe kawałki ciasta lub odcinamy je nożem i wrzucamy go gotującej się wody. Wyciągamy je łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
Sprawdzony przepis na mięciutkie kopytka to nie wszystko. Unikaj tych błędów
Najczęstszym błędem podczas przygotowywania kopytek jest ich długie wyrabianie. Sprawia to, że ciasto może zacząć się kleić, przez co będzie mniej sprężyste i puszyste. Ponadto gotowane ziemniaki najlepiej rozdrabniać praską lub ewentualnie tłuczkiem do ziemniaków. Stosowanie blendera może spowoduje, że nie będzie już tak delikatne.