Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie wędzonej. A co ciekawe – ze świecą u nas szukać makreli świeżej, zwłaszcza w mniejszych miastach. Cóż takiego widzimy w wędzonej wersji tej ryby? Czy ma ona pozytywne właściwości odżywcze i czy jest zdrowa? Czy makrelę wędzoną można jeść w czasie ciąży?
Makrela wędzona jest idealna jako dodatek do kanapek, a także jako baza past i sałatek. Doskonale komponuje się z makaronami, a także jako składnik tart i dań na ciepło. Jest rybą tłustą, ale nie jest to tłuszcz, którego należy unikać.
Makrela wędzona: właściwości
Makrela wędzona zawiera w swoim składzie dużo tłuszczu, ale dzięki temu zawiera również ogromne ilości kwasów omega-3 i omega-6. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować ich sam, a są one kluczowe i niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia i chronią serce. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu i obniżają poziom tego złego. Wspierają także pracę układu odpornościowego i pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Makrela wędzona jest również doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które może z powodzeniem zastąpić to pochodzące z mięsa. Ponadto ryba ta dostarcza nam sporą dawkę selenu, ponieważ jego ilość w 100 gramach makreli pokrywa aż 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz selenu makrela zawiera także fosfor i potas. Ten ostatni jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego. Chroni przez powstawaniem bolesnych skurczy.
Wędzona makrela dostarcza witaminę A i witaminę D. Mają one dobroczynny wpływ na skórę, kości i zęby.
Makrela wędzona w ciąży
Makrela nie jest wskazana dla kobiet w ciąży – niezależnie od tego, czy jest ona wędzona, czy jest rybą świeżą, którą należy poddać obróbce cieplnej. Powodem jest to, że makrela to ryba, która w swoim składzie zawiera bardzo dużo rtęci. Rtęć ta pochodzi z działalności człowieka i zanieczyszcza całe środowisko, w tym również zbiorniki wodne. Ponieważ ryby nieustannie filtrują swoim ciałem wodę, rtęć w łatwy sposób osadza się w ich wnętrzach. Kumuluje się w mięśniach ryb i jest niemożliwa do usunięcia nawet podczas starannego mycia i patroszenia. Jednym z bardziej „chłonnych” gatunków ryb są właśnie makrele. Ponadto należą one do gatunków drapieżnych. Znajdują się wysoko w łańcuchu pokarmowym. Zjadając mniejsze ryby, które również zanieczyszczone są rtęcią powodują, że jej poziom w ich ciałach się zwiększa.
Spożywanie w okresie ciąży ryb, które są zanieczyszczone rtęcią może mieć bardzo negatywne skutki dla rozwijającego się dziecka. Zagrożony jest rozwój jego układu nerwowego, ponieważ rtęć może wywołać jego ciężkie upośledzenie.
Makrela wędzona a karmienie piersią
Wędzonej makreli należy unikać nie tylko w czasie ciąży, ale także w okresie, gdy karmi się dziecko piersią. Powód jest dokładnie taki sam, czyli obecność w makreli rtęci. Istnieje spore ryzyko, że ta szkodliwa substancja krążąca po organizmie przedostanie się do mleka mamy, a wraz z nim do organizmu malucha, w którym może wywołać poważne skutki uboczne.
Ponadto makrela jest rybą silnie uczulającą. Znajduje się w niej histamina, której poziom zwiększa się podczas procesu wędzenia. Histamina może być przyczyną reakcji alergicznych, które objawiają się dusznościami, silnym kaszlem, wysypką.
Zobacz też:
Tych produktów nie jedz w ciąży!
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Co można mieć na maturze z geografii? Te przybory zabierz na egzamin!
Ile jest punktów na egzaminie z angielskiego? Najwięcej spośród wszystkich przedmiotów
Błąd kardynalny na maturze ustnej. Czy za pomyłkę w lekturze obowiązkowej można nie zdać?
Czy na maturze ustnej z polskiego można czytać z kartki? Maturzyści co roku mają ten dylemat
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...
Czytaj dalej →Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią
Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Toasty weselne
Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...
Czytaj dalej →Stało się! Lekarz potwierdził “diagnozy” teściowej
Wczoraj Zuzia skończyła 7 miesięcy. Tak się złożyło, że tego samego dnia miała kolejne szczepienie. Szczepienia wiążą się z ważeniem, mierzeniem i ogólnym bilansem niemowlaka. Bilans wykazał, że Zuzia ma...
Czytaj dalej →Biżuteria na zawsze
Obrączki oraz pierścionek zaręczynowy nosi się – przynajmniej z założenia i tradycji – przez całe życie. Należy więc starannie dobierać tę biżuterię ślubną. U każdego jubilera znaleźć można kilkadziesiąt wzorów...
Czytaj dalej →
1 komentarzy: Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Jestem w 5tc i naszła mnie ochota na makrelę chyba będę musiała się obejść smakiem?