Dodaj do gotującej się fasolki szparagowej. Dzięki tej przyprawie będzie smakować jak niebo w gębie

Fasolka szparagowa jest popularnym warzywem, które podajemy jako dodatek do obiadu latem lub dodajemy do zupy warzywnej. Podczas gdy jedni kupują warzywo w sklepie, inni stawiają na uprawę fasolki w ogrodzie. Jedno jest pewne – w obu przypadkach będzie pyszna, jeśli wiesz, jak ją przyrządzić. Wiele osób ma różne sposoby na przygotowanie dań z fasolki, jednak nie każdy zna metodę, która szybko i łatwo odmieni jej smak. Ugotuj warzywo z tym dodatkiem, a już nigdy nie zjesz go inaczej.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na gotowanie fasolki szparagowej jest dodanie do gotującego się warzywa soli. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jeszcze inna, słodsza przyprawa sprawi, iż będzie smakować o wiele lepiej. Sprawdź, jak ugotować fasolkę szparagową, by posmakowała każdemu.

Fasolka szparagowa. Jak gotować popularne warzywo?

Gotowanie fasolki szparagowej nie jest trudne. Wystarczy pozbyć się ogonków, zalać umyte warzywo wodą i postawić naczynie na gaz. Zagotowanie strączków, zamiast wkładania ich bezpośrednio do gotującej się wody sprawi, że zachowają więcej składników odżywczych. Jeśli chcesz, by fasolka nabrała wyjątkowego smaku, oprócz soli dodaj do garnka jeszcze jeden składnik. Mowa o cukrze, który wydobędzie z warzywa to, co najlepsze. W tym przypadku sól i cukier powinny zostać dodane w takiej samej proporcji. Należy też zwrócić uwagę na ilość wody – na 2 l cieczy wystarczy wsypać po jednej łyżce obu przypraw. Fasolkę należy gotować do miękkości lub nieco twardszą (sprawdzaj teksturę co jakiś czas widelcem, by uzyskać taką, jak lubisz), a po wszystkim przecedzić na sitku. Świetnie smakuje pokryta podsmażoną na maśle bułką tartą.

Sezon na fasolkę szparagową. Zamiast zwykłego gotowania, możesz też postawić na parę

Jeśli preferujesz warzywa na parze zamiast tradycyjnego gotowania, sprawdź, co należy zrobić. W przypadku fasolki szparagowej nie ma w tym nic trudnego. Strączki bez ogonków należy umieścić w parowarze lub położyć na durszlaku, a później położyć go na garnku z gotującą się wodą. Proces przygotowywania warzywa na parze powinien trwać do 20 minut, w zależności od tego, czy fasolka jest młoda, czy już nieco starsza. Możesz podawać ją z roztopionym masłem lub bez niczego – w każdym wariancie będzie smakowała obłędnie.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo