Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież można poprosić o mniej śmietany a więcej owoców. Czy jednak gofry to odpowiedni smakołyk dla naszych pociech?



Ile powinno jeść dziecko?

Większość rodziców stara się dbać o zdrową i zróżnicowaną dietę dziecka. Czasem przy maluchu trzeba się nieźle nagłowić, by zachęcić go do jedzenia owoców i warzyw, zamiast ukochanych przysmaków. Wszyscy wiemy, że fast foody, choć zdecydowanie niezdrowe, są łatwiejszą alternatywą dla przygotowania posiłku, a przy tym są uzależniające. Tak samo jest w przypadku przekąsek takich jak gofry, zarówno dzieci i dorośli je uwielbiają, ale niestety nie zawsze są one najlepszym wyborem.

Młody organizm potrzebuje w przeliczeniu na kilogram masy ciała kilka razy więcej ważnych składników odżywczych, takich jak wapń czy witamina D, w porównaniu do osoby dorosłej! Jednocześnie niewskazane są dla niego sól czy cukier, tak często używane przez starszych członków rodziny. Warto pamiętać, że roczne dziecko nie jest małym dorosłym i nie jest jeszcze gotowe na posiłki z rodzinnego stołu – mówi Anna Sobolewska-Wawro, specjalista ds. żywienia edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, dla portalu onet.pl.

Dla malucha gofr to cukrowa bomba, której nie przetworzy tak szybko jak dorosły. Gofry są też pełne tłuszczu, a to czyni je kalorycznymi. Po zjedzeniu gofra maluch może zwyczajnie nie mieć ochoty na inny posiłek, dlatego najpierw warto zadbać, by dziecko zjadło np. obiad, a w dalszej kolejności zabrać go na gofry.

Czym się kierować w diecie dziecka?

Co prawda drobne słodkie przekąski nie szkodzą dziecku, ale po co podawać mu niezdrowe przysmaki, skoro ich zdrowsze alternatywy wcale nie są droższe czy trudniejsze w przygotowaniu. W przypadku gofrów można przygotować maluchowi placuszki np. na bazie bananów. W czasie pobytu na wakacjach warto też zwracać uwagę na składniki wybieranych przez nas produktów, zawartość cukru i tłuszczy. Na przykład zamiast lodów czekoladowych, wybierać sorbety, lub świeże owoce. Zawsze warto poprosić w restauracji czy w stołówce o większą porcję warzyw dla dziecka, ale bez dodatkowych sosów oraz dużej ilości soli. Bardzo ważne jest również nawadnianie i to nie słodkimi soczkami, ale wodą mineralną.

Sprawdź też:

Przepis na gofry

Na naszym forum internetowym rodzice prześcigają się w przepisach na pyszne gofry domowej roboty. Jeden z ich przepisów wygląda następująco:

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 5-6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 35 dkg mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Margarynę, cukier i jajka zmiksuj na gładką masę. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka. Odstaw ciasto na 15 minut i dopiero po upływie tego czasu zacznij zmażenie gofrów.

Do tego świeże owoce i gotowe!



[Zdjęcie główne: depositphotos.com]