Jak zrobić dobry ser do naleśników? Dwa przepisy uwielbiane przez wszystkie dzieci

Naleśniki są popularnym daniem, które można spożywać na wiele sposobów. Niektórzy preferują wersję na słodko, inni na słono, a jeszcze inni stawiają na dalsze przetworzenie ich na krokiety z mięsem, kapustą, pieczarkami, a nawet… parówką w środku. Sprawdź, jak zrobić dobry ser do naleśników, który posmakuje dzieciom. Jeśli przygotujesz raz, będziesz go robić regularnie.

Naleśniki cieszą się sporą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ smaży się je szybko, a później można posmarować je ulubionym dżemem i posiłek dla rodziny gotowy. Okazuje się, że możesz przygotować pyszny ser do naleśników w kilka minut. Taki farsz będą uwielbiać nie tylko pociechy, ale również i dorośli.

Sprawdź: Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka

Jak zrobić dobry ser do naleśników? Postaw na klasyczną wersję

Biały ser jest źródłem białka, witaminy A, D, E, a także wapnia, potasu i fosforu, a więc działa dobrze na mięśnie, zęby i kości. Dobrym wyborem na początek jest postawienie na bardziej klasyczną wersję farszu, czyli połączenie twarogu półtłustego z niewielką ilością jogurtu greckiego, żółtkiem z jajka kurzego, cukrem (lub jego zamiennikiem) i niewielką ilością cukru wanilinowego. Połącz składniki tak, jak lubisz do smaku, a później rozgnieć je widelcem lub zmiksuj blenderem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na koniec dodać też ulubione świeże owoce sezonowe lub startą skórkę z cytryny. Jeśli chcesz, możesz pominąć żółtko – masa wyjdzie smaczna i bez niego.

Sprawdź: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Co dodać do sera do naleśników? Postaw na budyń

Dobrym wyborem na farsz do naleśników jest połączenie twarogu z ulubionym budyniem, dzięki czemu uzyskasz ciekawy smak. Wystarczy, że 1 opakowanie budyniu przygotujesz zgodnie z instrukcją z etykietki. Później zblenduj go z twarogiem, cukrem (dostosuj ilość do smaku) i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Rozsmaruj na naleśnikach. Z wierzchu możesz też ułożyć owoce. Jeśli chcesz, by potrawa smakowała jeszcze lepiej, możesz wyłożyć masę na naleśniki, złożyć je w trójkąty i podsmażyć jeszcze przez chwilę na maśle.

Sprawdź: 3 przepisy na pyszne naleśniki

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo