Nie dodawaj więcej jabłka do marchewki. Surówka z innym dodatkiem to niebo w gębie

Wiele osób przygotowując surówkę do obiadu, decyduje się na marchewkę. Najczęstszym dodatkiem do warzywa jest jabłko. Składniki dobrze się ze sobą łączą, nadając ciekawy smak. Okazuje się jednak, że zamiast jabłka możesz dodać coś nowego. Spróbuj raz, a już regularnie będziesz tak robić.

Praktycznie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowa jest marchewka. W połączeniu z jabłkiem stanowi zdrowy dodatek do drugiego dania. Możesz jednak urozmaicić przysmak, wybierając zamiast jabłka coś innego. Ten jeden składnik sprawi, że surówka nabierze pikanterii i zaskoczy niejedno podniebienie. Co dodać do surówki z marchewki? Podpowiadamy.

Sprawdź: 2 składniki, które sprawią, że surówka z kiszonej kapusty zachwyci nawet teściową

Jak zrobić surówkę z marchewki na obiad? Wzbogać ją o ten dodatek

Zamiast jabłka, dodaj do marchewki odrobinę chrzanu. Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego surówka nabierze wyjątkowego, nieco ostrego smaku. Podawaj gotowy dodatek do kotletów drobiowych, schabowych lub rybnych, a także do klasycznie ugotowanych ziemniaków. Jeśli zdecydujesz się podać go na stół w gronie przyjaciół i rodziny, praktycznie każdy poprosi o przepis i dokładkę. A skoro o przepisie mowa, jak zrobić surówkę z marchewki jak z restauracji? To prostsze niż myślisz, a zajmie nie więcej niż 5 minut.

Sprawdź: Ta surówka podbija Tiktoka, a od dawna znają ją nasze babcie. Pyszna i z 3 składników

Jak się robi sałatkę z marchwi? Potrzebujesz zaledwie 5 składników

Do przygotowania surówki z marchewki i chrzanu jak z restauracji potrzebujesz jedynie 5 składników. Możliwe, że większość z nich masz już w swojej kuchni. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 2 średnie marchwie;
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu;
  • szczypta soli;
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz marchewkę, w później zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj do marchewki śmietanę, chrzan i dopraw ją do smaku solą i cukrem.
  3. Dokładnie wymieszaj surówkę i poczekaj około 15 minut z podaniem, by smaki się przegryzły. Na ten czas schowaj ją do lodówki do schłodzenia.

Sprawdź: Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!

Sprawdź

Światowy Dzień Wcześniaka

Światowy Dzień Wcześniaka jest obchodzony 17 listopada. Z okazji tego święta każdego roku w wielu miastach w całej Polsce oraz na świecie organizowane są obchody obfitujące w szereg warsztatów, wykładów...

Czytaj dalej →
Suknie Ślubne

Ceny sukien ślubnych

Dziś chciałam poruszyć jeden z najważniejszych tematów weselnych, zwłaszcza dla Panny Młodej, czyli temat sukni ślubnych i ich cen. Ile kosztują suknie ślubne? Bez wątpienia każda kobieta chce wyglądać oszałamiająco...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general