Czy można jeść ziemniaki z poprzedniego dnia? Oczywiście, choć mogą nieco zmienić konsystencję i smak. Nie przeszkadza to jednak, by wyczarować z nich kilka nowych, pysznych i aromatycznych dań, które zachwycą domowników. Sprawdź, co zrobić z ugotowanych ziemniaków. Więcej nie wyrzucisz resztek do śmieci.
Zamiast wyrzucać resztki kartofli, schowaj je do lodówki i kolejnego dnia wyczaruj nową potrawę. To świetny sposób na oszczędzanie w duchu zero-waste. Nie wiesz, co przyrządzić z ziemniaków z wczoraj? Przychodzimy z dwoma przepisami, obok których nie da się przejść obojętnie. Są proste, szybkie i nie wydasz na nie prawie nic.
Sprawdź: Tak sycących kotletów jeszcze nie jadłaś! Zamiast kłaść obok na talerzu, dodaj do mięsa i usmaż
Czy ziemniaki są zdrowe? Warto mieć je w swojej diecie
Gotowane ziemniaki są zdrowe, lekkostrawne i nie obciążają żołądka. Spora zawartość błonnika w bulwach sprawia, że spożywanie ich wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, poprawiając perystaltykę jelit. Okazuje się, że jedzenie ziemniaków zwiększa objętość treści pokarmowej. Daje uczucie sytości i dodatkowo pomaga w walce z nadwagą. Co zrobić z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia? Podpowiadamy.
Kopytka z młodych ziemniaków i pieczarkowy sos do kopytek. Takie połączenie rozpływa się w ustach
Jeśli masz ziemniaki, możesz zrobić z nich kopytka. Będą świetnie smakować, jeśli polejesz je sosem pieczarkowym. Podpowiadamy, jak przyrządzić zarówno jedno, jak i drugie.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków z wczoraj;
- 350 g mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka soli;
- pół kg pieczarek;
- 1 spora cebula;
- 250 ml śmietany 18%;
- sól, pieprz, opcjonalnie suszona bazylia lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w kostkę i pieczarki w paski. Smaż do zrumienienia.
- W międzyczasie przepuść ziemniaki przez praskę. Dodaj sól, obie mąki i jajka. Proporcje możesz dostosować w zależności od tego, ile masz ziemniaków.
- Gdy pieczarki się zrumienią, dodaj śmietanę, przyprawy i zioła. Gotuj kilka minut do zgęstnienia.
- Wyrabiaj ciasto na kopytka aż do otrzymania gładkiej masy bez grud.
- Podziel ciasto na 3 części, z każdej uformuj wałek i pokrój na małe kawałki.
- Gotuj kopytka partiami w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
- Odcedź kopytka i podawaj z sosem pieczarkowym.
Sprawdź: Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. O takich pysznościach nie da się zapomnieć
Oprócz przepisu na kopytka wiesz już, jak przygotować szybki i prosty sos pieczarkowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by polać nim również kotlety ziemniaczane, które są kolejną propozycją na danie z ziemniaków z wczoraj.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 spora cebula;
- 1 jajko;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- sól, pieprz, olej, bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w kostkę i usmaż ją do zeszklenia na oleju. Poczekaj, aż ostygnie.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj cebulę, jajko i obie mąki.
- Wymieszaj masę, dopraw przyprawami i ponownie wymieszaj.
- Formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Sprawdź: Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!