Jak naostrzyć tarkę do warzyw? Jedna metoda jest najlepsza. Rozwiąże problem w pół minuty cheese grater 2023 06 10 01 00 15 utc

Jak naostrzyć tarkę do warzyw? Jedna metoda jest najlepsza. Rozwiąże problem w pół minuty

Tępe narzędzia kuchenne spędzają sen z powiek wielu kucharzom. Podczas gdy jedyni decydują się na zakup nowych, inni stawiają na domowe naostrzenie. Okazuje się, że często możesz jeszcze uratować tarkę kuchenną, na której nie da się już zetrzeć warzyw z łatwością. Oto co należy zrobić.

Jak i czym naostrzyć tarkę kuchenną? Chyba nie ma nic bardziej irytującego w kuchni, niż tępe narzędzia do przygotowywania posiłków. Naostrzenie noża zazwyczaj jest proste, ale tarka kuchenna dla wielu osób stanowi wyzwanie nie do pokonania. Okazuje się jednak, że nie ma w tym nic trudnego. Zamiast kupować nową tarkę, wypróbuj ten prosty trik. Później będziesz stosować go regularnie.

Czy można naostrzyć tarkę do warzyw? Nie ma przeciwwskazań, ale działanie nie zawsze się sprawdzi

Na wstępie warto zaznaczyć, że nie ma żadnych przeciwwskazań do ostrzenia tarki kuchennej. Nie ma w tym nic trudnego, natomiast bardzo zużyty i stępiony przedmiot nie zawsze da się uratować. Może się okazać, że będziesz potrzebować specjalistycznych narzędzi, zamiast domowej metody, lub zwyczajnie nic nie przyniesie rezultatu i będzie trzeba pożegnać się ze zużytą tarką. Zanim to jednak zrobisz, wypróbuj to proste rozwiązanie.

Jak naostrzyć tarkę kuchenną do warzyw? Wypróbuj prosty trik

Najprostszym sposobem na naostrzenie tarki kuchennej jest sięgnięcie po papier ścierny o gradacji 240 i 800. Na początek chwyć ten o niższej gradacji i postaw tarkę na desce. Trzymaj ją u góry jedną ręką, a drugą wykorzystaj do przecierania powierzchni tarki ruchami góra-dół. Wystarczy około 30 powtórzeń. Później ponów działanie z papierem o wyższej gradacji. Nie zapomnij, by na sam koniec opłukać tarkę, jednak zachowaj przy tym ostrożność. Może być ona bardzo ostra, dlatego lepiej się nie skaleczyć.

Jak wyczyścić tarkę do warzyw? Dbaj o nią regularnie

Tarkę do warzyw należy myć po każdym użyciu. Jeśli zwykły płyn do naczyń i woda nie zdadzą egzaminu, i zauważasz na powierzchni rdzę, możesz wykorzystać inny sposób. Wystarczy, że natrzesz przyrząd sokiem z cytryny i solą, a później odczekasz dwie godziny. Na koniec umyj tarkę wodą z płynem do naczyń i gotowe.