Sezon letni stoi pod znakiem owoców. Do najpopularniejszych w Polsce z pewnością należą arbuzy i truskawki. Podczas gdy świeżość i dojrzałość tych drugich można rozpoznać na pierwszy rzut oka, nie ma szans, by zajrzeć w sklepie do środka całego, niepokrojonego arbuza. Jeśli chcesz kupić owoc w całości, zwróć uwagę na 5 rzeczy. Dzięki temu zakup okaże się strzałem w dziesiątkę.
Kupując całego arbuza, chcemy, by w domu po przekrojeniu okazał się soczysty, słodki i wręcz idealny. Nie każdy jednak wie, jak wybrać warzywo nie widząc uprzednio koloru jego miąższu. Okazuje się, że istnieją proste triki, które pomogą ci dobrać najlepszy owoc ze wszystkich w sklepie. Oto co należy zrobić.
Sprawdź: 2 składniki, które sprawią, że surówka z kiszonej kapusty zachwyci nawet teściową
Dlaczego arbuz to warzywo? Klasyfikacja od lat jest kością niezgody
Zanim dowiesz się, jak kupić dobrego arbuza, warto dowiedzieć się, że nie jest on owocem, a warzywem. Słodki smak jest mylący, dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę, że arbuz należy do warzyw dyniowatych, tak samo jak ziemniaki, ogórki i dynia. Kwestia klasyfikacji arbuza od lat stanowi przedmiot sporu wśród biologów i kucharzy.
Po czym poznać, że arbuz jest dobry i słodki? Zwróć uwagę na 5 rzeczy
Jeśli nie wiesz, jak rozpoznać dobrego arbuza, warto zastosować kilka trików. Zwracanie uwagi na szczegóły to klucz do sukcesu podczas wyboru warzywa. Co powinno rzucić się w oczy?
- Wielkość – Najlepsze arbuzy zazwyczaj są średniej wielkości lub nieco większe. Małe sztuki mogą okazać się nie do końca dojrzałe;
- Charakterystyczna „sieć” na skórce – Drobne pajęczynki to oznaka słodkiego arbuza;
- Dźwięk – Popukaj arbuza kilka razy. Jeśli wyda dudniący dźwięk, nadaje się do zakupu;
- Suchy ogonek – Ten nierzucający się w oczy szczegół pomoże orzec, że arbuz jest dojrzały;
- Plama na spodzie – Im ciemniejsza, tym arbuz jest lepszy.
Jakie właściwości ma arbuz? Zawiera wiele zdrowych składników
Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych arbuz jest też bardzo zdrowy. Warzywo zawiera ogromne ilości wody, dlatego świetnie nawadnia w gorące, letnie dni. Poza tym wspomaga trawienie, zawiera witaminę C, witaminę A, potas i przeciwutleniacze.