Mięso jest twarde jak podeszwa? Zamiast wody wlej do garnka coś innego. Szybko poprawisz smak dania

Mięso w sosie zawsze powinno mieć idealną konsystencję. Nawet jeśli wszystko wokół niego jest wyśmienite, twardość tego jednego składnika może całkowicie zepsuć doznania smakowe. Jest jednak sposób, by tego uniknąć. Zamiast zalewać mięso wodą, wypróbuj inną metodę. Dzięki niej szybko poprawisz smak potrawy.

W każdym daniu należy zwrócić szczególną uwagę na mięso. Jeśli produkt będzie miał twardą i trudną do pogryzienia konsystencję, z pewnością popsuje całe danie. Na szczęście możesz prostym sposobem sprawić, że mięso będzie soczyste i delikatne. Wystarczy, że wodę do duszenia zastąpisz innym płynem.

Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Co zrobić, żeby mięso zmiękło i było soczyste? Zamień wodę na inny produkt

Jeśli przygotowujesz gulasz i inne potrawy z wykorzystaniem kurczaka lub indyka, zamiast wody wlej do garnka bulion drobiowy lub warzywny. Delikatny płyn nie zmieni znacząco smaku dania. Sprawi z kolei, że mięso będzie soczyste i delikatne. Najlepszą opcją jest wykorzystanie domowego rosołu, jednak jeśli nie masz takiej możliwości, nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomóc się kostką rosołową ze sklepu, bulionem w proszku czy gotowym produktem w słoiczku.

Sprawdź: Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach

Co zrobić kiedy mięso w gulaszu jest twarde? Postaw na obsmażanie

Mięso w sosie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli przed zmiękczającym duszeniem w bulionie obsmażymy je równo z każdej strony. Potrawa stanie się bardziej wyrazista i aromatyczna. Wystarczy wykorzystać kilka łyżek oliwy z oliwek, a danie szybkim i prostym sposobem nabierze wyjątkowości.

Jak zamarynować mięso, żeby było miękkie? Postaw na jogurt i maślankę

Jeśli chcesz, aby mięso było idealnie miękkie, zamarynuj je w jogurcie lub maślance. Dzięki temu białka w produkcie rozpadną się, a konsystencja będzie o niebo lepsza dla podniebienia. Wystarczy, że włożysz obtoczone mięso na całą noc do lodówki. Oprócz tego możesz też wypróbować dodanie do produktu niewielkiej ilości soku z pomarańczy lub cytryny.

Sprawdź: Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general