Babcia zdradziła mi przepis na kremowe ciasto czekoladowe. Zawsze znika co do ostatniego okruszka

To najprostsze ciasto czekoladowe, a smak powala na kolana. Jest szybkie w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. Babcia zdradziła mi idealne proporcje, które są gwarancją sukcesu.

Wypróbowałaś już wiele przepisów na ciasto czekoladowe, ale nie znalazłaś jeszcze tego idealnego? Z tym ciachem to się zmieni! Nie jest skomplikowane, a połączenie wilgotnego ciasta z puszystym kremem podbije każde kubki smakowe.

Sprawdź: Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy

Jak zrobić ciasto czekoladowe? Składniki potrzebne do ciasta i kremu

Do ciasta czekoladowego potrzebujemy:

  • szklankę mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru białego,
  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g czekolady gorzkiej.

Natomiast do kremu:

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao.

Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne i bardzo kremowe ciacho posmakuje każdemu

W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy wodę, a następnie dorzucamy posiekaną czekoladę. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji, a później odstawiamy do przestudzenia. Blachę o wymiarach 26 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik góra-dół do 170 stopni. Do metalowej miski wbijamy jajka, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie powolnym strumieniem miksując na najniższych obrotach, dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy chwilę do połączenia składników. Dodajemy do tego przesiane składniki suche i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 minut lub suchego patyczka.

W międzyczasie możemy przygotować krem. Do miski wrzucamy mascarpone oraz śmietankę i miksujemy. Gdy krem jest ubity na 3/4 dodajemy kakao oraz cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, kroimy je na pół. Na biszkopt kładziemy połowę kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, nakładamy pozostały krem i gotowe. Całość możemy dodatkowo udekorować świeżymi owocami, tartą czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami.

Sprawdź: Ciasto ze śliwkami przepisu Ani Starmach. Pysznie puszyste, że aż palce lizać

Planowanie ślubu oraz wesela

Intercyza

Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...

Czytaj dalej →
Niemowlę, Pielęgnacja niemowląt

Test pieluszek jednorazowych

Dada, Pampers, Baby Dream, Toujours? Wpis o wyprawce noworodka oraz ten z porównaniem Dady i Pampersa sprawił, że zacząłem przeglądać różne testy pieluszek. Bliżej mi do praktyka niż teoretyka. Postanowiłem...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general