Ciasto ze śliwkami przepisu Ani Starmach. Pysznie puszyste, że aż palce lizać
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią nasze kuchnie wypełniają się sezonowymi zapachami. Czujecie już aromat goździków wydobywający się z herbaty z miodem i cytrusami?
Dziś proponujemy wprowadzić do kuchni zapach śliwek w kruchym i puszystym cieście drożdżowym. Nie kto inny jak Ania Starmach przedstawia nam szybki i doskonały przepis na ciasto ze śliwkami!

Ciasto drożdżowe pełne śliwek i nieziemsko puszyste – tak, tak, to jest właśnie ten przepis. Co do niego potrzebujesz? Kilka składników, to jasne, ale jeszcze przyda nam się łyżka uśmiechu i szczypta dobrej muzyki. Radia nastawione? To zaczynamy pieczenie!
Sprawdź: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Śliwka na śliwce śliwkę pogania – czyli Ania Starmach i ciasto pełne owoców
Pośród jesiennych wypieków nie może zabraknąć drożdżowego ciasta z sezonowymi owocami. Oprócz tego, że drożdżowy placek smakuje każdemu, to i każdemu uda się go upiec. Ania Starmach zaproponowała łatwe i szybkie w przygotowaniu puszyste ciasto drożdżowe pełne owoców. Całość dopełnisz sekretną kruszonką i gotowe. Poznaj magiczny przepis i wypełnij dom kolejnym jesiennym zapachem wypieków.
Smak tego ciasta i maślanej kruszonki przeniesie Cię do beztroskiego czasu dzieciństwa 🙂 – pisze Ania Starmach na swojej stronie kulinarnej.
Sprawdź: Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak robi to Ania Starmach – przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami
Przygotuj poniższe składniki:
Ciasto
- 1 kg śliwek
- 600g mąki
- 150g cukru
- 2 jajka
- 35g drożdży
- 80g rozpuszczonego masła
- 150ml mleka
Kruszonka
- 100g cukru
- 200g mąki
- 120g masła
Krok po kroku:
- Połowę (czyli ok. 75ml) mleka podgrzej pamiętając, żeby nie było za gorące i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj zaczyn i przykryj go ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Po upływie tego czasu przełóż zaczyn do dużej miski. Stopniowo dodawaj cukier, mąkę, roztrzepane jajka, mleko i rozpuszczone masło.
- Ciasto staraj się nieprzerwanie wyrabiać przez około 10 minut. Powinno być elastyczne i odklejać się od dłoni.
- Tak przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to około godzinę.
- W między czasie zajmij się śliwkami. Przepołów je i usuń pestki. Śliwki możesz przekroić również w ćwiartki. Odłóż je na bok.
- Teraz kruszonka. Składniki dokładnie wymieszaj. Zbij kruszonkę w kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki, by ją schłodzić.
- Kiedy ciasto już wyrosło, przełóż je do wysmarowanej masłem formy, najlepiej prostokątnej (ok. 30x40cm). Na wierzchu ciasta ułóż śliwki skórkami do dołu. Możesz je lekko docisnąć, by wsunęły się w ciasto.
- Obficie posyp kruszonką.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50-60 minut. Po tym czasie wbij w ciasto wykałaczkę lub widelec i sprawdź czy jest gotowe.
- Smacznego!
Ruszają kontrole domów w gminach. Za brak tych dokumentów grozi kilka tysięcy złotych kary
Podlej tym monsterę, a będzie rosła jak na drożdżach. Nowe pędy od razu wyrosną
20 lat temu mało kto je znał, teraz to jedno z najmodniejszych imion dla chłopca. Ma greckie korzenie
Chrupiące pieczarki po smażeniu? Mamy na to sposób. Sekret tkwi w jednej czynności
Będą limity płatności gotówką od stycznia 2024? Tyle pieniędzy będzie można przechowywać w domu
Jak często trzeba prać ubrania? Eksperci zabrali głos. Nie wszystko wrzucaj do pralki po jednym użyciu
- Rodzice.pl
- Sprawdź
- Ciasto ze śliwkami przepisu Ani Starmach. Pysznie puszyste, że aż palce lizać
Zalej wodą, odczekaj 24 godziny i podlej pelargonie. Ten domowy nawóz to hit ogrodników!
Na uprawę pelargonii decyduje się wielu z nas. Nic dziwnego – rośliny od lat zachwycają płatkami nawet wymagające oczy ogrodników. Można trzymać je w doniczkach na balkonie, dzięki czemu będą...
Czytaj dalej →Ogórki kiszone puste w środku? To wina tych błędów. Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu
Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przysmaków polskiej kuchni. W sezonie nasze piwnice i spiżarnie wypełniają się słoikami, tak że przez cały rok możemy sięgać po te...
Czytaj dalej →Podliczyła chrzestnej koszty komunii dziecka. “12 tys. Uzbierałaś już tyle? Oczywiście jesteś zaproszona”
Kiedyś przyjęcia komunijne były organizowane głównie w domach. Obecnie rodzice nieraz z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem rezerwują stoliki w restauracjach albo nawet i całe sale. Pewna rodzina kosztami postanowiła obarczyć matkę chrzestną....
Czytaj dalej →Oblała maturę. Powód? Koleżanka w ławce obok miała katar. “Płakałam przez kilka dni”
Bohaterka reportażu Dzień Dobry TVN była dobrą uczennicą, a rok szkolny zawsze kończyła z czerwonym paskiem na świadectwie. Egzamin maturalny nie przebiegł jednak po jej myśli i oddała niemal pustą...
Czytaj dalej →Pij kieliszek tego napoju na czczo. Wzmocnisz odporność i poprawisz pamięć
Kwaśno-cierpki smak sprawia, że często jest niedoceniana. Aronia ma jednak wiele cennych właściwości, dlatego warto włączyć sok z tych owoców do codziennej diety. Efekty szybko będą widoczne. Ciemnoczerwony sok z...
Czytaj dalej →Tym karmiono dzieci 63 lata temu. W sieci pojawił się przepis na domową mieszankę dla niemowląt
Żywienie dzieci w pierwszych miesiącach życia nie jest skomplikowane, gdyż opiera się jedynie na mleku. Jak się okazuje, w 1960 roku można było znaleźć bardziej rozbudowane przepisy. Po sieci krąży...
Czytaj dalej →11-latek ważył 200 kg. Był najbardziej otyłym dzieckiem na świecie. Dziś wygląda zupełnie inaczej
Arya Permana miał zaledwie 11 lat, gdy został okrzyknięty najbardziej otyłym dzieckiem świata. Chłopiec ważył wówczas 200 kg. Przez lata przeszedł jednak ogromną metamorfozę i dziś jest nie do poznania....
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Czy piątek po Bożym Ciele jest wolny? Tylko niektórzy mają wolne 9 czerwca
Długich weekendów i odpoczynku każdy z nas wyczekuje z nieskrywaną niecierpliwością. Jedna z takich okazji wypada w czerwcu ze względu na obchodzone wtedy kościele święto nazywane Bożym Ciałem. Zgodnie z...
Czytaj dalej →Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty? Wrzuć do garnka kilka sztuk. Już zawsze będziesz tak robić
Gotowanie kapusty czasem od razu kojarzy się z potrzebą wietrzenia całego mieszkania. Wszystko ze względu na intensywny zapach, który wydziela. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą zniwelować aromat warzywa,...
Czytaj dalej →Wrzucamy ziemniaki do zimnej czy ciepłej wody? Większość osób popełnia błąd i nawet o tym nie wie
Jak ugotować ziemniaki? Odpowiedź na to pytanie dla wielu może wydawać się banalna. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, czy ziemniaki należy wrzucać do zimnej,...
Czytaj dalej →Zdziwisz się, gdzie możesz znaleźć kleszcza! Lekarz uczula: “To miejsce warto sprawdzać codziennie”
Wiosenne i letnie miesiące to zawsze okres wzmożonej aktywności kleszczy. W tym roku obserwujemy prawdziwy wysyp tych owadów na łąkach, w parkach i na innych terenach zielonych. Dlatego spędzając czas...
Czytaj dalej →Oto najlepsze miasta w Europie do założenia rodziny i wychowywania dzieci. Wyróżniono też jedno w Polsce
Aplikacja do nauki języków obcych Preply w 2022 roku stworzyła ranking najlepszych miast w Europie do założenia rodziny. Badanie obejmowało 131 miejscowości, a ocenie podlegały trzy czynniki: zdrowie i bezpieczeństwo,...
Czytaj dalej →Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają
Obiad bez surówki? Nie na polskim stole. Jedną z popularniejszych surówek jest surówka z kiszonych ogórków. Moja babcia jednak zawsze dodaje do niej jeden składnik, który idealnie podkreśla jej smak....
Czytaj dalej →Pyszna surówka za grosze? Wykorzystaj składnik, który zwykle trafia do kosza!
Smakowita surówka do obiadu w korzystnej cenie z wykorzystaniem zwykle niedocenianych składników? Tak, to niezwykle proste. Sprawdź nasz przepis i nie marnuj jedzenia! Pysznie, ekologicznie i tanio. Czy kiedykolwiek zastanawialiście...
Czytaj dalej →Kobiece ciało po ciąży oczami taty
Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...
Czytaj dalej →Przyjęcie zaręczynowe
Przyjęcia zaręczynowe są coraz bardziej popularne również w naszym kraju. Oczywiście moda na nie, jak i na połowę innych tradycji ślubnych przyszła do nas z zachodu. Same przyjęcia zaręczynowe nie...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →