Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią nasze kuchnie wypełniają się sezonowymi zapachami. Czujecie już aromat goździków wydobywający się z herbaty z miodem i cytrusami?
Dziś proponujemy wprowadzić do kuchni zapach śliwek w kruchym i puszystym cieście drożdżowym. Nie kto inny jak Ania Starmach przedstawia nam szybki i doskonały przepis na ciasto ze śliwkami!
Ciasto drożdżowe pełne śliwek i nieziemsko puszyste – tak, tak, to jest właśnie ten przepis. Co do niego potrzebujesz? Kilka składników, to jasne, ale jeszcze przyda nam się łyżka uśmiechu i szczypta dobrej muzyki. Radia nastawione? To zaczynamy pieczenie!
Sprawdź: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Śliwka na śliwce śliwkę pogania – czyli Ania Starmach i ciasto pełne owoców
Pośród jesiennych wypieków nie może zabraknąć drożdżowego ciasta z sezonowymi owocami. Oprócz tego, że drożdżowy placek smakuje każdemu, to i każdemu uda się go upiec. Ania Starmach zaproponowała łatwe i szybkie w przygotowaniu puszyste ciasto drożdżowe pełne owoców. Całość dopełnisz sekretną kruszonką i gotowe. Poznaj magiczny przepis i wypełnij dom kolejnym jesiennym zapachem wypieków.
Smak tego ciasta i maślanej kruszonki przeniesie Cię do beztroskiego czasu dzieciństwa 🙂 – pisze Ania Starmach na swojej stronie kulinarnej.
Sprawdź: Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak robi to Ania Starmach – przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami
Przygotuj poniższe składniki:
Ciasto
- 1 kg śliwek
- 600g mąki
- 150g cukru
- 2 jajka
- 35g drożdży
- 80g rozpuszczonego masła
- 150ml mleka
Kruszonka
- 100g cukru
- 200g mąki
- 120g masła
Krok po kroku:
- Połowę (czyli ok. 75ml) mleka podgrzej pamiętając, żeby nie było za gorące i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj zaczyn i przykryj go ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Po upływie tego czasu przełóż zaczyn do dużej miski. Stopniowo dodawaj cukier, mąkę, roztrzepane jajka, mleko i rozpuszczone masło.
- Ciasto staraj się nieprzerwanie wyrabiać przez około 10 minut. Powinno być elastyczne i odklejać się od dłoni.
- Tak przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to około godzinę.
- W między czasie zajmij się śliwkami. Przepołów je i usuń pestki. Śliwki możesz przekroić również w ćwiartki. Odłóż je na bok.
- Teraz kruszonka. Składniki dokładnie wymieszaj. Zbij kruszonkę w kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki, by ją schłodzić.
- Kiedy ciasto już wyrosło, przełóż je do wysmarowanej masłem formy, najlepiej prostokątnej (ok. 30x40cm). Na wierzchu ciasta ułóż śliwki skórkami do dołu. Możesz je lekko docisnąć, by wsunęły się w ciasto.
- Obficie posyp kruszonką.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50-60 minut. Po tym czasie wbij w ciasto wykałaczkę lub widelec i sprawdź czy jest gotowe.
- Smacznego!