Ciasto ze śliwkami przepisu Ani Starmach. Pysznie puszyste, że aż palce lizać

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią nasze kuchnie wypełniają się sezonowymi zapachami. Czujecie już aromat goździków wydobywający się z herbaty z miodem i cytrusami?
Dziś proponujemy wprowadzić do kuchni zapach śliwek w kruchym i puszystym cieście drożdżowym. Nie kto inny jak Ania Starmach przedstawia nam szybki i doskonały przepis na ciasto ze śliwkami!

Ciasto drożdżowe pełne śliwek i nieziemsko puszyste – tak, tak, to jest właśnie ten przepis. Co do niego potrzebujesz? Kilka składników, to jasne, ale jeszcze przyda nam się łyżka uśmiechu i szczypta dobrej muzyki. Radia nastawione? To zaczynamy pieczenie!

Sprawdź: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?

Śliwka na śliwce śliwkę pogania – czyli Ania Starmach i ciasto pełne owoców

Pośród jesiennych wypieków nie może zabraknąć drożdżowego ciasta z sezonowymi owocami. Oprócz tego, że drożdżowy placek smakuje każdemu, to i każdemu uda się go upiec. Ania Starmach zaproponowała łatwe i szybkie w przygotowaniu puszyste ciasto drożdżowe pełne owoców. Całość dopełnisz sekretną kruszonką i gotowe. Poznaj magiczny przepis i wypełnij dom kolejnym jesiennym zapachem wypieków.

Smak tego ciasta i maślanej kruszonki przeniesie Cię do beztroskiego czasu dzieciństwa 🙂 – pisze Ania Starmach na swojej stronie kulinarnej.

Sprawdź: Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?

Jak robi to Ania Starmach – przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami

Przygotuj poniższe składniki:

Ciasto

  • 1 kg śliwek
  • 600g mąki
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 35g drożdży
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 150ml mleka

Kruszonka

  • 100g cukru
  • 200g mąki
  • 120g masła

Krok po kroku:

  1. Połowę (czyli ok. 75ml) mleka podgrzej pamiętając, żeby nie było za gorące i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj zaczyn i przykryj go ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu przełóż zaczyn do dużej miski. Stopniowo dodawaj cukier, mąkę, roztrzepane jajka, mleko i rozpuszczone masło.
  3. Ciasto staraj się nieprzerwanie wyrabiać przez około 10 minut. Powinno być elastyczne i odklejać się od dłoni.
  4. Tak przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to około godzinę.
  5. W między czasie zajmij się śliwkami. Przepołów je i usuń pestki. Śliwki możesz przekroić również w ćwiartki. Odłóż je na bok.
  6. Teraz kruszonka. Składniki dokładnie wymieszaj. Zbij kruszonkę w kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki, by ją schłodzić.
  7. Kiedy ciasto już wyrosło, przełóż je do wysmarowanej masłem formy, najlepiej prostokątnej (ok. 30x40cm). Na wierzchu ciasta ułóż śliwki skórkami do dołu. Możesz je lekko docisnąć, by wsunęły się w ciasto.
  8. Obficie posyp kruszonką.
  9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50-60 minut. Po tym czasie wbij w ciasto wykałaczkę lub widelec i sprawdź czy jest gotowe.
  10. Smacznego!

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można zostawić na noc?

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo