Teściowa dodaje dwie szczypty do farszu. Tak obłędnych pierogów wcześniej nie jadłam

Praktycznie każdy z nas lubi pierogi, które można dostosować do indywidualnych preferencji. Gdy nudzą cię klasyczne ruskie, dodaj do farszu tajemniczy składnik. Już dwie szczypty na zawsze odmienią jego smak. Jak zrobić dobry farsz do pierogów? Podpowiadamy.

Jakiś czas temu widziałam, jak teściowa robi farsz do pierogów ruskich. Na początku wszystko wyglądało normalnie, ale pod koniec dodała dwie szczypty pewnej przyprawy. Zdziwiłam się nie na żarty, ale później zrozumiałam, dlaczego to zrobiła. Tak obłędnych pierogów wcześniej nie jadłam. Co dodać do farszu na pierogi ruskie? Przekonaj się, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

Sprawdź: Pierogi po odsmażeniu o niebo lepsze niż świeże? Liczy się technika. Oto sekret obłędnego smaku

Jak zrobić dobry farsz do pierogów? Nie zapomnij o dwóch szczyptach sekretnego składnika

Sekretnym składnikiem udanego farszu pierogów ruskich są dwie szczypty gałki muszkatołowej. Przyprawa dobrze podbija smak twarogu, który staje się wyrazisty i smakuje o wiele lepiej.

Składniki:

  • pół kg ugotowanych ziemniaków;
  • pół kg pełnotłustego twarogu;
  • masło;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 średnie cebule;
  • 3 łyżeczki zmielonego pieprzu;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel ziemniaki i twaróg.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozpuść na patelni niewielką ilość masła.
  4. Podsmażaj poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  5. Dodaj cebulę i czosnek do ziemniaków i twarogu.
  6. Dopraw gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj masę.

Sprawdź: Zapomnij o pierogach. Zrób podlaskie zaguby! “Danie mojej babci. Jadłam w dzieciństwie”

Czy można zrobić dzień wcześniej farsz na pierogi ruskie? Możesz znacznie ułatwić sobie pracę

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że farsz na pierogi ruskie jest jeszcze lepszy, jeśli przygotuje się go dzień wcześniej. Wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a przed zawinięciem farszu w ciasto będziesz mieć szansę na dodatkowe doprawienie, jeśli okaże się, że zabrakło któregoś składnika. Przygotowanie pierogów ruskich może zabrać wiele czasu i energii, dlatego rozłożenie pracy na dwa dni jest dobrym pomysłem.

Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo