Pierogi po odsmażeniu o niebo lepsze niż świeże? Liczy się technika. Oto sekret obłędnego smaku

Jeśli nie zjemy pierogów bezpośrednio po ugotowaniu, często decydujemy się je odsmażyć kolejnego dnia na patelni. Nie każdy jednak wie, jak zrobić to, by były przepyszne. Wypróbuj prosty trik, a będziesz tak robić już zawsze. Jak się robi pierogi smażone? Podpowiadamy.

Najczęściej pierogi podajemy po ugotowaniu. W zależności od farszu smakują świetnie z okrasą z cebuli i boczku, ze śmietaną, a nawet w bulionie. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie zjeść wszystkie, a po odgrzaniu nie smakują już tak dobrze. To najlepsza pora, by postawić na pierogi smażone. Na czym się smaży pierogi?

Sprawdź: Farsz na pierogi robię inaczej, bo zamieniłam 1 składnik. Teraz jest wyrazistszy i pełen smaku

Jak odgrzać pierogi na patelni? Działanie jest proste, ale liczy się jedno

Zazwyczaj gdy moja babcia lepiła i gotowała pierogi (w ilości takiej, że najadało się nimi nawet i 10 osób), zostawały resztki, które odsmażaliśmy na kolację lub na obiad kolejnego dnia. Zawsze smakowały wybornie, a to dzięki prostemu patentowi. Na czym on polega? Wystarczy przestrzegać tego sposobu smażenia, a wyrób będzie chrupiący i rozpływający się w ustach.

  1. Rozpuść na patelni niewielką ilość masła.
  2. Wyłóż pierogi i podlej dno patelni niewielką ilością wody.
  3. Posyp pierogi ulubioną mieszanką ziół i przyprawami. Sprawdzi się na przykład gotowa mieszanka do pizzy lub zapiekanek.
  4. Smaż pierogi pod przykryciem przez kilka minut.
  5. Przełóż pierogi na drugą stronę i ponownie smaż pod przykryciem przez kilka minut.

Sprawdź: Zapomnij o pierogach. Zrób podlaskie zaguby! “Danie mojej babci. Jadłam w dzieciństwie”

Z czym podsmażyć pierogi? Taka okrasa będzie najlepsza

Jaka okrasa do pierogów jest najlepsza? Wszystko zależy od tego, na jaki farsz się zdecydujesz.

  • Podsmażona cebulka – nadaje się do pierogów z kapustą, ruskich i z mięsem;
  • Bułka tarta z masłem i cukrem – pasuje do pierogów z serem lub z owocami;
  • Śmietana – dodaj ją do pierogów z owocami lub z serem;
  • Boczek – będzie smakować z pierogami ruskimi, mięsnymi i z serem;
  • Pietruszka – posyp nią pierogi z farszem na słono.

Sprawdź: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general