Jeśli nie zjemy pierogów bezpośrednio po ugotowaniu, często decydujemy się je odsmażyć kolejnego dnia na patelni. Nie każdy jednak wie, jak zrobić to, by były przepyszne. Wypróbuj prosty trik, a będziesz tak robić już zawsze. Jak się robi pierogi smażone? Podpowiadamy.
Najczęściej pierogi podajemy po ugotowaniu. W zależności od farszu smakują świetnie z okrasą z cebuli i boczku, ze śmietaną, a nawet w bulionie. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie zjeść wszystkie, a po odgrzaniu nie smakują już tak dobrze. To najlepsza pora, by postawić na pierogi smażone. Na czym się smaży pierogi?
Sprawdź: Farsz na pierogi robię inaczej, bo zamieniłam 1 składnik. Teraz jest wyrazistszy i pełen smaku
Jak odgrzać pierogi na patelni? Działanie jest proste, ale liczy się jedno
Zazwyczaj gdy moja babcia lepiła i gotowała pierogi (w ilości takiej, że najadało się nimi nawet i 10 osób), zostawały resztki, które odsmażaliśmy na kolację lub na obiad kolejnego dnia. Zawsze smakowały wybornie, a to dzięki prostemu patentowi. Na czym on polega? Wystarczy przestrzegać tego sposobu smażenia, a wyrób będzie chrupiący i rozpływający się w ustach.
- Rozpuść na patelni niewielką ilość masła.
- Wyłóż pierogi i podlej dno patelni niewielką ilością wody.
- Posyp pierogi ulubioną mieszanką ziół i przyprawami. Sprawdzi się na przykład gotowa mieszanka do pizzy lub zapiekanek.
- Smaż pierogi pod przykryciem przez kilka minut.
- Przełóż pierogi na drugą stronę i ponownie smaż pod przykryciem przez kilka minut.
Sprawdź: Zapomnij o pierogach. Zrób podlaskie zaguby! “Danie mojej babci. Jadłam w dzieciństwie”
Z czym podsmażyć pierogi? Taka okrasa będzie najlepsza
Jaka okrasa do pierogów jest najlepsza? Wszystko zależy od tego, na jaki farsz się zdecydujesz.
- Podsmażona cebulka – nadaje się do pierogów z kapustą, ruskich i z mięsem;
- Bułka tarta z masłem i cukrem – pasuje do pierogów z serem lub z owocami;
- Śmietana – dodaj ją do pierogów z owocami lub z serem;
- Boczek – będzie smakować z pierogami ruskimi, mięsnymi i z serem;
- Pietruszka – posyp nią pierogi z farszem na słono.
Sprawdź: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik