Zapomnij o pierogach. Zrób podlaskie zaguby! “Danie mojej babci. Jadłam w dzieciństwie”

Pierogi są niewątpliwą gwiazdą polskiej kuchni. Warto jednak poznać inny przysmak, jakim są podlaskie zaguby. Prawidłowo przygotowane rozpłyną się w ustach i zachwycą smakiem każdego, kto będzie miał okazję ich skosztować.

Zaguby są rodzajem ciasta pierogowego z farszem ziemniaczanym. Nie każdy wie, że przygotowanie tradycyjnego przysmaku jest bardzo proste, a smakiem nie odbiega on od niewątpliwie popularniejszych pierogów. Jak przygotować zaguby? Podpowiadamy.

Sprawdź: Jak gotować mrożone pierogi?

Jak się robi zaguby? To prostsze niż myślisz

Jakiś czas temu na TikToku @ewa.masterchef pojawiło się nagranie z przepisem na zaguby. Ewa Szczęsna pokazała krok po kroku, jak przygotowuje to danie, a w opisie zamieściła listę składników. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • Farsz: średnia cebula, 2 duże ziemniaki, sól, pieprz, majeranek;
  • Ciasto: 200 g mąki pszennej, 120 g wody, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki sody oczyszczonej, trochę oleju;
  • Okrasa: cebula, boczek, pieprz, olej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni na oleju. Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce. Dołóż ziemniaki do smażącej się cebulki i dodaj sól, pieprz oraz majeranek. Gotuj do odparowania wody.
  2. Przygotuj ciasto. Połącz w misce mąkę, sodę, sól, olej i ciepłą wodę. Zagniataj ciasto i odstaw na 20 minut, by odpoczęło. Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wyłóż równomiernie na ciasto przestudzony farsz (oprócz jednego brzegu). Zawijaj ciasto w ciasne wałeczki. Pokrój je skośnie na spore kawałki.
  3. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i wyłóż zaguby. Gotuj przez około 10 minut.
  4. Pokrój cebulę i boczek, i usmaż na oleju na okrasę. Do okrasy dodaj ugotowane, odsączone z wody zaguby i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
<blockquote class="tiktok-embed" cite="https://www.tiktok.com/@ewa.masterchef/video/7277610056676298017" data-video-id="7277610056676298017" style="max-width: 605px;min-width: 325px;" > <section> <a target="_blank" title="@ewa.masterchef" href="https://www.tiktok.com/@ewa.masterchef?refer=embed">@ewa.masterchef</a> Podlaskie zaguby. Składniki: farsz: średnia cebula 2 duże ziemniaki sól, pieprz majeranek. Ciasto: 200 g maki pszennej 120 g wody, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki sody oczyszczonej trochę oleju. Okrasa: cebula boczek sił i pieprz olej <a title="podlaskie" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/podlaskie?refer=embed">#podlaskie</a> <a title="zaguby" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/zaguby?refer=embed">#zaguby</a> <a title="ziemniaki" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/ziemniaki?refer=embed">#ziemniaki</a> <a title="kluski" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/kluski?refer=embed">#kluski</a> <a title="kartofle" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/kartofle?refer=embed">#kartofle</a> <a title="okrasa" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/okrasa?refer=embed">#okrasa</a> <a title="obiad" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/obiad?refer=embed">#obiad</a> <a title="obiadydomowe" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/obiadydomowe?refer=embed">#obiadydomowe</a> <a title="przepis" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/przepis?refer=embed">#przepis</a> <a title="przepisy" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/przepisy?refer=embed">#przepisy</a> <a title="kuchniapolska" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/kuchniapolska?refer=embed">#kuchniapolska</a> <a title="kuchniaregionalna" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/kuchniaregionalna?refer=embed">#kuchniaregionalna</a> <a title="jedzenie" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/jedzenie?refer=embed">#jedzenie</a> <a title="gotowanie" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/gotowanie?refer=embed">#gotowanie</a> <a title="polishfood" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/polishfood?refer=embed">#polishfood</a> <a target="_blank" title="♬ My Heart Goes (La Di Da) - Becky Hill & Topic" href="https://www.tiktok.com/music/My-Heart-Goes-La-Di-Da-6995755886048200705?refer=embed">♬ My Heart Goes (La Di Da) - Becky Hill & Topic</a> </section> </blockquote> <script async src="https://www.tiktok.com/embed.js"></script>

Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Podlaskie zaguby. Pod nagraniem pojawiło się sporo komentarzy

Pod nagraniem Ewy Szczęsnej pojawiło się wiele komentarzy internautów. Wyrazili opinie co do zaprezentowanego dania oraz podzielili się własnymi trikami kulinarnymi.

Na Lubelszczyźnie mówimy na to ‘bociany’.

Ja robię, tylko jako pierogi duże, potem gotuję, kroję, podsmażam i voila. Z kefirem też super są, nie musi być tłusty boczek.

Nie znałam tego przepisu, dzięki Pani muszę zrobić.

Pycha.

Kochamy je! Warto wspomnieć, że to potrawa, która jest bardzo regionalna i pochodzi z Drohiczyna! Do którego gorąco zapraszamy.

To danie mojej babci. Jadłam w dzieciństwie.

Sprawdź: Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo