Pij kieliszek tego napoju na czczo. Wzmocnisz odporność i poprawisz pamięć

Kwaśno-cierpki smak sprawia, że często jest niedoceniana. Aronia ma jednak wiele cennych właściwości, dlatego warto włączyć sok z tych owoców do codziennej diety. Efekty szybko będą widoczne.

Ciemnoczerwony sok z aronii wytwarza się z jagód aronii czarnoowocowej. Dojrzałe owoce można zbierać od połowy sierpnia do września, a z nich przygotować pyszny sok. Wystarczy pić jeden kieliszek dziennie najlepiej na czczo, aby zauważyć liczne korzyści.

Na co pomaga sok z aronii? O tym warto wiedzieć

Aronia to źródło witaminy P, a więc bioflawonoidów. Zapewniają one działanie przeciwwirusowe i bakteryjne oraz ułatwiają wchłanianie witaminy C, stąd też aronia doskonale wpływa na odporność. Ponadto owoce są bogate w witaminy z grupy B i E, potas, wapń czy żelazo. Sok z aronii pomaga również obniżyć ciśnienia oraz poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegając m.in. miażdżycy. Na tym jednak nie koniec. Owoce obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi oraz polecane są osobom, które mają problemy ze wzrokiem. Regularne spożywanie soku wpływa także na poprawę pamięci i koncentracji.

Są jednak pewne przeciwwskazania. Należy pamiętać, aby nie spożywać więcej niż 50 ml soku dziennie. Co więcej, nie poleca się go osobom z niskim ciśnieniem krwi, żylakami, borykającym się z zaparciami lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego.

Jak się robi sok z aronii? Przepis, który wyjdzie każdemu

Do przygotowania soku potrzebujemy:

  • 1 kg aronii,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml wody,
  • sok z połowy cytryny.

Aronię wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i sok z cytryny. Całość należy zagotować, ustawiając średnią moc palnika i często mieszając. Gdy doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, a owoce zostawiamy pod przykryciem w garnku na całą noc. Wówczas puszczą dodatkowy sok. Następnego dnia bierzemy sitko i sok przelewamy do drugiego naczynia. Ponownie należy go zagotować, a później przelać do wyparzonych butelek i zawekować.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo