Takiego farszu w pierogach jeszcze nie jedliście. Kosztuje grosze, a bliscy nie oderwą się od talerzy

Pierogi lubi praktycznie każdy z nas. Choć wyrabianie ciasta i lepienie zajmuje trochę czasu, danie możesz przyrządzić praktycznie z niczego. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać resztki z lodówki, wykorzystaj je do farszu. Co na farsz na pierogi? Podpowiadamy.

Czasem wydaje nam się, że w domu nie ma nic do zjedzenia. To świetny czas, by zrobić pierogi z resztek. Taki farsz możesz przygotować bardzo szybko, a do szczęścia pozostanie tylko ulepienie ciasta i wrzucenie go do wrzątku na kilka minut. Co można dodać do farszu na pierogi? Praktycznie wszystko, na co masz ochotę.

Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Co na farsz na pierogi? Wykorzystaj resztki z lodówki

Niektórzy stawiają na pierogi z mięsem, inni na kapustę i grzyby, a jeszcze inni przepadają za ruskimi lub pierogami z truskawkami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nafaszerować ciasto tym, co akurat masz w lodówce. Sprawdzi się szynka, gotowane lub smażone warzywa, ser, kasza – dosłownie wszystko. Jeśli nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu, w pierogach również nadasz im świetność. Rozdrobnij je, zmieszaj z cienko pokrojonymi, podsmażonymi pieczarkami i cebulką, dopraw ulubionymi przyprawami, a później umieść w cieście pierogowym. W przypadku takiego farszu nie da się podać konkretnego przepisu, bowiem zawsze będzie smakować inaczej. Wszystko ze względu na to, że nigdy nie wiadomo, co akurat zostanie ci w lodówce do zużycia. Przygotowanie farszu z resztek ma tę zaletę, że znasz ulubione smaki swojej rodziny. Możesz więc zrobić go w taki sposób, by smakował każdemu domownikowi.

Sprawdź: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik

Co zrobić z resztą farszu na pierogi? Mamy kilka pomysłów

Jeśli zdarzy się, że zostanie ci farsz na pierogi, nie musisz się go pozbywać. Zamiast tego wykorzystaj go do innych potraw. W przypadku farszu mięsnego możesz przygotować zapiekankę z piekarnika z ziemniakami. Farsz warzywny sprawdzi się jako dodatek do makaronu, a farsz na pierogi ruskie – do delikatnych pasztecików. Możesz podać je na rodzinnym spotkaniu, a w mig znikną z półmisków. Jeśli po czasochłonnym lepieniu pierogów nie chce ci się przygotowywać kolejnych dań, farsz możesz też zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by to samo zrobić z resztą ciasta na pierogi.

Sprawdź: Zapomnij o pierogach. Zrób podlaskie zaguby! “Danie mojej babci. Jadłam w dzieciństwie”

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo