Jako naczelna fanka frytek zdradzę ci sekret chrupiących ziemniaków. Liczy się technika i ta przyprawa

Jedną z moich ulubionych potraw (bądź dodatków) są frytki. Przetestowałam chyba wszystkie wersje – od zwykłych i belgijskich, po zapiekane z serem i boczkiem, a nawet z sosami ziołowymi i szczypiorkiem. Często po smażeniu w domu okazuje się, że są gumowe i nie chrupią. Ważne, by przygotować je w prawidłowy sposób, a zachwycą podniebienie. Co zrobić, aby frytki były chrupiące?

Frytki można spotkać w większości barów i restauracji. Choć smaczne, mało kto wie, jak przyrządzić je prawidłowo w domu. Dzięki tej technice już zawsze będą wychodzić chrupiące i nikt się im nie oprze. Zdradzę ci sekret, jak je przygotować. Jak zrobić idealne frytki z ziemniaków?

Sprawdź: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?

Jak zrobić chrupiące frytki na oleju? Z tym patentem wyjdą idealne

Wiele osób zna to uczucie, gdy siedzi wieczorem i nagle nachodzi go ochota na pyszne, chrupiące frytki. Niektórzy sięgają do zamrażarki i na szybko przygotowują je z paczki, a inni szukają otwartego sklepu, w którym uda im się je jeszcze danego dnia zakupić. Zamiast tego sięgnij po ziemniaki i przygotuj frytki samodzielnie od podstaw. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • sól do smaku;
  • duża ilość oleju do smażenia.

Sprawdź: Jak uratować zwarzony krem z mascarpone ze śmietaną?

Jak zrobić chrupiące frytki we frytkownicy? Poznaj prosty przepis, a nigdy nie zrobisz ich inaczej

Przygotowanie frytek w domu od podstaw jest banalnie proste. Co dokładnie należy zrobić?

  1. Obierz ziemniaki, wykrój czarne oczka i pokrój bulwy w podłużne paski. Możesz posłużyć się w tym celu specjalną maszynką do krojenia frytek lub zwykłym nożem kuchennym.
  2. Zagotuj w garnku osoloną wodę i wrzuć do środka pokrojone ziemniaki. Niech gotują się około 3-4 minuty, a później przełóż je od razu do miski z zimną wodą.
  3. Poczekaj, aż ziemniaki ostygną, wylej wodę i osusz je na papierowym ręczniku.
  4. Przełóż frytki do miski, wsyp do środka mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
  5. Włóż ziemniaki do lodówki i w międzyczasie zagotuj olej w garnku lub frytkownicy.
  6. Włóż frytki do gorącego oleju i smaż na złoto. Wyjmuj delikatnie i wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Sprawdź: Jak gotować mrożone pierogi?

Gry i zabawy dla dzieci

LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO

Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...

Czytaj dalej →
Muzyka na wesele

Piosenki dla rodziców

Pary Młode organizujące wesele prawie zawsze chcą podczas przyjęcia podziękować swoim rodzicom za trud włożony w wychowanie oraz pomoc w przygotowaniu przyjęcia. Podczas podziękowania dla rodziców najczęściej wręczane są upominki...

Czytaj dalej →
Suknie Ślubne

Suknia ślubna

Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general