Chrupiące pieczarki po smażeniu? Mamy na to sposób. Sekret tkwi w jednej czynności

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć pieczarki? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, chcąc uzyskać aromatyczny, chrupiący i złoty produkt. Okazuje się, że istnieje technika, dzięki której pieczarki nie będą wodniste. Oto co należy zrobić.

Pieczarki są delikatnymi grzybami, które możemy dodać do wielu potraw. Odpowiednio usmażone są pyszne, jednak wielu osobom wychodzą wodniste i bez smaku. Jak temu zaradzić? Sprawdź, jak smażyć pieczarki na patelni. Dzięki temu trikowi już nigdy nie popełnisz kulinarnej gafy.

Sprawdź: Prawdziwe Eldorado dla grzybiarzy. Z grzybami wyniesiesz stamtąd i złoto

Na czym smażyć pieczarki na patelni? Sprawdzi się niewielka ilość masła

Pieczarki są dostępne praktycznie w każdym sklepie, dlatego nic dziwnego, że na ich zakup decyduje się wiele osób. Smażenie należy do prostych czynności, jednak w przypadku grzybów warto zachować ostrożność i stosować odpowiednie techniki. Jak smażyć pieczarki?

  1. Umyj grzyby i dokładnie je osusz.
  2. Pokój pieczarki w plasterki i to samo zrób z jedną cebulą bez łupin.
  3. Rozgrzej na patelni masło (wystarczy łyżeczka) i wyłóż cebulę.
  4. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dołóż na patelnię pieczarki. Nie zapominaj o częstym mieszaniu.
  5. Po kilku minutach dodaj na patelnię nieco soli. Nie rób tego od razu, by pieczarki nie puściły za dużo wody. Właśnie w tym tkwi sekret idealnie usmażonych pieczarek.

Sprawdź: Czy można sprzedawać grzyby przy drodze? Za samowolkę grozi spora kara

Jak długo powinno się smażyć pieczarki? Wszystko zależy od tego czynnika

To, jak długo należy smażyć pieczarki, zależy od tego, na jak grube plastry je pokroisz. Jeśli są cienkie, prawdopodobnie wystarczy im 5 minut, by stały się złote. Jeśli masz grubsze pieczarki, będą idealnie podsmażone w około 10 minut. Co daje jedzenie pieczarek? Okazuje się, że są źródłem białka, błonnika i dobrze przyswajalnych tłuszczów. Jedzenie pieczarek dostarczy organizmowi sporych ilości witaminy A, B, D, E, a także jodu, miedzi i selenu.

Sprawdź: Placki ziemniaczane bez smażenia i pieczenia w piekarniku? To możliwe! Wypróbuj najnowszy patent

Pierścionki zaręczynowe, Planowanie ślubu oraz wesela

Zmówiny vel zaręczyny – powrót do tradycji?

Każdy ślub, według starej tradycji, poprzedzać powinny oświadczyny i zaręczyny. Oczywiście jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i żadne prawo (pisane czy nie pisane) tego nie nakazuje. Najczęściej...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt, Rodzice

Ojcowskie “Bucket List”

Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general