Sezon grzybiarski już się rozpoczął, a Polacy szczególnie umiłowali to zajęcie. Nic dziwnego, nasze lasy są idealnie przystosowane do tego zajęcia, które u niektórych jest źródłem porządnego zarobku.
Polskie grzybowe Eldorado – gdzie ono jest?
Grzybiarze amatorzy najczęściej sięgają po sprawdzone i dobrze znane grzyby: maślaki, podgrzybki czy borowiki. Rarytasem są gąski, rydze czy kurki, które nie są już aż tak łatwo dostępne i to chętnie wykorzystują grzybiarze, którzy później sprzedają swoje łupy.
Sprawdź: Grzyby idealnie wysuszone w lodówce? Tak, jeśli pamiętasz o jednej rzeczy
Lokalne media donoszą, że sezon porządnie rozpoczął się w Beskidzie Niskim. Tam trwa wysyp prawdziwka, choć zbieracze nie narzekają również na duże ilości kurek oraz maślaków. Słowem – Beskid jest istnym Eldorado najpyszniejszych grzybów. Grzybiarskie fora oraz mapy pokazują, że poprzedni tydzień był również dobrym miejscem na zbieranie grzybów w okolicach Pomorza.
Kto zyskuje na grzybobraniu? Każdy, ale najwięcej…
Oczywiście grzybiarze, którzy znają się na grzybach i aktywnie przeczesują leśne tereny, najczęściej sprzedają swoje zdobycze w różnych cenach. Wszystko zależy od sezonu oraz natężenia. To bardzo żmudna i ciężka fizycznie praca, której owocem mogą być ceny nawet do ok. 100 złotych za kilogram konkretnego gatunku. Przy dobrym sezonie grzybiarz wyniesie setki kilogramów grzybów, a co za tym idzie – i sporo pieniędzy. Choć zazwyczaj ceny znanych i popularnych grzybów orientacyjnie wypadają ok. 50 zł/kg, to przy dobrej sprzedaży grzybiarz może zarobić ok. 8–9 tysięcy złotych. Pamiętajmy jednak, że to nie jest łatwa praca, a sprzedający grzybiarze muszą przejść odpowiednie atesty. Bez nich mogą dostać mandat opiewający na kilka tysięcy złotych.
Sprawdź: Dla grzybiarzy jest jak “Święty Graal”. Wygląda jak spalony, a spotkanie go to rzadkość
Zanim pójdziesz na grzyby. Poradnik
Grzybobranie to świetna okazja do weekendowego relaksu w leśnym zaciszu. Jeśli jesteś amatorem lub to twoje pierwsze grzybobranie, warto pamiętać o kilku zasadach.
- Przede wszystkim przygotuj odpowiedni ekwipunek: butelka wody, koszyk lub wiaderko na grzyby, naładowany telefon, wysokie buty i ubrania z długim rękawem oraz atlas grzybów.
- Jak zbierać grzyby? Rób to tak, aby nie uszkodzić grzybni. Dzięki temu wyrosną na niej później kolejne okazy. Następnie przykryj ściółką pozostawioną część grzyba.
- Zbieraj znane grzyby, jeśli do jakiegoś nie masz pewności – sprawdź w atlasie lub go zostaw.
- Pomijaj grzyby, które są chronione, i te, które są stare. Są ważne dla ekosystemu, a kulinarnie nie mają zbyt wiele smaku.
- Jak sprawdzić swoje zbiory? Bezpłatnych porad udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne.
Sprawdź: Czy można sprzedawać grzyby przy drodze? Za samowolkę grozi spora kara