Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny

Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy za oknem coraz szybciej zapada zmrok i powolutku zbliża się zima. Z dyni można zrobić pyszne ciasta, dżemy oraz zaprawy. Sprawdź jakie właściwości odżywcze ma zupa z dyni i jak ją przyrządzić.

Zupa z dyni: pyszna i zdrowa

Zupy warzywne są pełne pełnowartościowych składników. Zupa z dyni świetnie się sprawdza jako danie na jesień, ze względu na to, że dostarcza wiele wartości odżywczych i witamin, a zazwyczaj dostarczamy ich mniej w zimne miesiące. Latem zajadamy się warzywami i owocami, ale o zbilansowaną dietę trzeba zadbać także jesienią.

Zupa z dyni zawiera następujące składniki odżywcze:

  • kwas foliowy- witamina B9, potrzebny każdej komórce organizmu, bierze czynny udział w tworzeniu czerwonych krwinek i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
  • witaminę C- kwas askorbinowy, wspomaga odporność i jest składnikiem wielu leków na przeziębienie; spowalnia również proces starzenia i rozjaśnia przebarwienia, więc jest stosowana w kosmetyce
  • beta-karoten- prowitamina A, poprawia wzrok; jest przeciwutleniaczem i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych; działa leczniczo na trądzik
  • witaminę E- witamina płodności i młodości, wpływa na wytwarzanie nasienia, ale również prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży; przeciwdziała zakrzepom krwi oraz wpływa na wydolność mięśniową.

Przepis: zupa krem z dyni

Składniki:

  • pół kg obranej dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • kurkuma i imbir do smaku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • odrobina pokruszonych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

  • Pozbawioną nasion i obraną ze skórki dynię pokroić i wrzucić do garnka. Podlać wodą.
  • Dusić pod przykryciem 40 minut do momentu, gdy stanie się miękka.
  • Na oliwie zeszklić cebulę dodając do niej posiekany czosnek. Dodać do garnka.
  • Całość dusić przez 5 minut.
  • Dodać przypraw, zmiksować.
  • Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Podawać dekorując odrobiną mleka kokosowego i szczyptą migdałów.

Wskazówka:

W zimę można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej.

Przepis autorstwa dietetyka klubów sportowych Mrs.Sporty

[Zdjęcie: depositphotos.com]

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Atrakcje weselne

Stół wiejski na weselu

Przygotowujesz tradycyjne, wiejskie wesele? Pamiętaj o wiejskim stole, który ostatnio coraz częściej pojawia się nie tylko na wiejskich weselach. Stół wiejski to nie tylko smaczne jedzenie, ale również dodatkowy wystrój...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general