Kotlety mielone są klasyką kuchni polskiej i obok schabowego cieszą się w naszym kraju największą popularnością. Każdy przygotowuje je według własnej receptury lub „na oko” i zdarza się, że wychodzą nieco suche. Istnieje jednak zasada, dzięki której zawsze się udadzą. Jak zrobić smaczne i soczyste kotlety mielone?
Praktycznie każdy z nas lubi kotlety mielone. Usmażone kulki to coś, bez czego niektórzy nie wyobrażają sobie sobotniego lub niedzielnego obiadu. Podaje się je na weselach, imprezach rodzinnych i często zamawiamy je w restauracjach. Nie każdy jednak wie, że aby wyszły idealnie, należy przestrzegać zasad dotyczących proporcji. Istotne, by zapamiętać odpowiednią ilość jajek do ilości mięsa. Bez tego mogą się nie udać i zepsuć humor domowników.
Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie
Najlepsze kotlety mielone? Zrób je według tej zasady, a będą pyszne
Podczas przygotowywania mięsa na kotlety mielone należy zwrócić uwagę na jedno – ilość jajek i ilość mięsa. Okazuje się, że będą soczyste i miękkie, jeśli na pół kilograma mielonego dodasz jedno jajko. Proporcje możesz zwiększać w zależności od potrzeb, ale o tej zasadzie lepiej nie zapominać.
Soczyste kotlety mielone. Wykorzystaj ten przepis, a nie pożałujesz
Jeśli zazwyczaj przygotowujesz kotlety mielone „na oko”, tym razem wypróbuj inny sposób. Przygotowanie potrawy według tego przepisu sprawi, że już zawsze będziesz z niego korzystać, a goście z pewnością zachwycą się ich smakiem i spytają o przepis. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny – sprawdzi się szynka, łopatka lub karkówka;
- 2 jajka średniej wielkości;
- około 120 g bułki tartej;
- 1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę;
- sól i pieprz do smaku;
- opcjonalnie: słodka papryka;
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła.
- Włóż mięso do miski i dodaj dwa jajka oraz podsmażoną cebulkę. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj ręką składniki.
- Formuj kotlety w wilgotnych dłoniach i obtaczaj jej w bułce tartej z każdej strony.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na niewielkim ogniu, by usmażyły się również w środku.
Sprawdź: To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe