Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy

Kotlety mielone są klasyką kuchni polskiej i obok schabowego cieszą się w naszym kraju największą popularnością. Każdy przygotowuje je według własnej receptury lub “na oko” i zdarza się, że wychodzą nieco suche. Istnieje jednak zasada, dzięki której zawsze się udadzą.  Jak zrobić smaczne i soczyste kotlety mielone?

Praktycznie każdy z nas lubi kotlety mielone. Usmażone kulki to coś, bez czego niektórzy nie wyobrażają sobie sobotniego lub niedzielnego obiadu. Podaje się je na weselach, imprezach rodzinnych i często zamawiamy je w restauracjach. Nie każdy jednak wie, że aby wyszły idealnie, należy przestrzegać zasad dotyczących proporcji. Istotne, by zapamiętać odpowiednią ilość jajek do ilości mięsa. Bez tego mogą się nie udać i zepsuć humor domowników.

Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Najlepsze kotlety mielone? Zrób je według tej zasady, a będą pyszne

Podczas przygotowywania mięsa na kotlety mielone należy zwrócić uwagę na jedno – ilość jajek i ilość mięsa. Okazuje się, że będą soczyste i miękkie, jeśli na pół kilograma mielonego dodasz jedno jajko. Proporcje możesz zwiększać w zależności od potrzeb, ale o tej zasadzie lepiej nie zapominać.

Soczyste kotlety mielone. Wykorzystaj ten przepis, a nie pożałujesz

Jeśli zazwyczaj przygotowujesz kotlety mielone “na oko”, tym razem wypróbuj inny sposób. Przygotowanie potrawy według tego przepisu sprawi, że już zawsze będziesz z niego korzystać, a goście z pewnością zachwycą się ich smakiem i spytają o przepis. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny – sprawdzi się szynka, łopatka lub karkówka;
  • 2 jajka średniej wielkości;
  • około 120 g bułki tartej;
  • 1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę;
  • sól i pieprz do smaku;
  • opcjonalnie: słodka papryka;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła.
  2. Włóż mięso do miski i dodaj dwa jajka oraz podsmażoną cebulkę. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj ręką składniki.
  3. Formuj kotlety w wilgotnych dłoniach i obtaczaj jej w bułce tartej z każdej strony.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na niewielkim ogniu, by usmażyły się również w środku.

Sprawdź: To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo