Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy minced meat cutlets with boiled sauerkraut 2022 04 27 22 28 52 utc

Dzięki jednej zasadzie kotlety mielone nigdy nie będą suche. To sprawdzony trik najlepszych kucharzy

Kotlety mielone są klasyką kuchni polskiej i obok schabowego cieszą się w naszym kraju największą popularnością. Każdy przygotowuje je według własnej receptury lub „na oko” i zdarza się, że wychodzą nieco suche. Istnieje jednak zasada, dzięki której zawsze się udadzą.  Jak zrobić smaczne i soczyste kotlety mielone?

Praktycznie każdy z nas lubi kotlety mielone. Usmażone kulki to coś, bez czego niektórzy nie wyobrażają sobie sobotniego lub niedzielnego obiadu. Podaje się je na weselach, imprezach rodzinnych i często zamawiamy je w restauracjach. Nie każdy jednak wie, że aby wyszły idealnie, należy przestrzegać zasad dotyczących proporcji. Istotne, by zapamiętać odpowiednią ilość jajek do ilości mięsa. Bez tego mogą się nie udać i zepsuć humor domowników.

Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Najlepsze kotlety mielone? Zrób je według tej zasady, a będą pyszne

Podczas przygotowywania mięsa na kotlety mielone należy zwrócić uwagę na jedno – ilość jajek i ilość mięsa. Okazuje się, że będą soczyste i miękkie, jeśli na pół kilograma mielonego dodasz jedno jajko. Proporcje możesz zwiększać w zależności od potrzeb, ale o tej zasadzie lepiej nie zapominać.

Soczyste kotlety mielone. Wykorzystaj ten przepis, a nie pożałujesz

Jeśli zazwyczaj przygotowujesz kotlety mielone „na oko”, tym razem wypróbuj inny sposób. Przygotowanie potrawy według tego przepisu sprawi, że już zawsze będziesz z niego korzystać, a goście z pewnością zachwycą się ich smakiem i spytają o przepis. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny – sprawdzi się szynka, łopatka lub karkówka;
  • 2 jajka średniej wielkości;
  • około 120 g bułki tartej;
  • 1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę;
  • sól i pieprz do smaku;
  • opcjonalnie: słodka papryka;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości masła.
  2. Włóż mięso do miski i dodaj dwa jajka oraz podsmażoną cebulkę. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj ręką składniki.
  3. Formuj kotlety w wilgotnych dłoniach i obtaczaj jej w bułce tartej z każdej strony.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na niewielkim ogniu, by usmażyły się również w środku.

Sprawdź: To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe