Smażone pieczarki

Jak smażyć pieczarki, by były złociste i lekko chrupiące?

Aby pieczarka była smaczna i delikatnie chrupiąca, należy ją odpowiednio przyrządzić. Najlepszym sposobem będzie usmażenie jej na patelni. Zdarza się jednak, że smażone pieczarki wychodzą gumowe. Aby tego uniknąć, warto pamiętać o kilku rzeczach.

Smażone pieczarki to świetny dodatek to wielu dań. Mogą one urozmaicić smak klasycznych tostów lub zapiekanek. Smażone pieczarki można również podawać jako dodatek do kotleta schabowego lub mielonego. Pasują także do kopytek lub makaronu. Bardzo smaczne są również naleśniki ze smażonymi pieczarkami i serem żółtym. Aby danie zachwycało smakiem, pieczarki muszą być jednak odpowiednio przygotowane. Kluczem do sukcesu jest pozbycie się z grzybów wody. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Sprawdź: Wodniste pieczarki spędzają sen z powiek? Wyeliminuj dwa błędy. Staną się rajem dla podniebienia

Jak smażyć pieczarki?

Aby nie ugotować i nie udusić pieczarek, trzeba pozbyć się z nich nadmiaru wody. Podczas mycia grzybów nie można ich zbytnio namoczyć. Najlepiej będzie oczyścić pieczarki nożykiem, a następnie krótko przepłukać pod bieżącą wodą. Warto również osuszyć grzyby papierowym ręcznikiem.

Przed wrzuceniem pokrojonych pieczarek na patelnię, tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany. Dzięki temu woda szybko z nich odparuje i nie będą gumowe. Aby pieczarki były złociste i chrupiące, należy smażyć je bez przykrycia. Grzyby warto również posypać solą, która także pomoże w odparowaniu wody. Pod koniec smażenia pieczarki należy przyprawić ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzą się m.in. tymianek i papryczki chili. Smażone pieczarki smakują rewelacyjnie również z dodatkiem cebuli. Należy zeszklić ją na patelni, a następnie dodać do niej lekko już podsmażone pieczarki.

Sprawdź: Ciasto na kopytka już nigdy nie będzie kleić się do rąk. Wystarczy jeden trik