Lepiej nie spożywaj śledzi po tym czasie. Staną się oślizgłe i wywołają żołądkowe rewolucje

Często się zdarza, że po rodzinnych uroczystościach w lodówce zostaje nam nadmiar jedzenia. Choć niektóre rozdajemy lub zamrażamy, w kilku przypadkach decydujemy się na spożywanie resztek podczas kolejnych dni. Ile mogą stać śledzie w lodówce? Sprawdź, po jakim czasie staną się obślizgłe.

Śledzie zawierają spore ilości białka, witamin A, B,D3 i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie z grupy omega-3. Śledzie uważane są za zdrową potrawę, która smakuje idealnie, jeśli przygotujemy je samodzielnie w domu, wykorzystując do tego marynatę, sos lub oliwę. Niestety, tak jak i każdy produkt, z czasem przestaną być zdatne do spożycia. Ile wytrzymają śledzie? Okazuje się, że jest to zależne od formy, w jakiej zostały przygotowane.

Ile czasu mogą leżeć śledzie? Te w oleju wytrzymają najdłużej

Popularnym daniem są solone śledzie w oleju. To właśnie one mogą być przechowywane najdłużej w lodówce. Kupując produkt, należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia. Wybierz te z najdłuższą datą. Jeśli jest odległa, bez cebuli i w oleju śledź może leżeć w urządzeniu o temperaturze 2-4 stopnie Celsjusza nawet 6 tygodni. Wszystko ze względu na to, że olej jest świetnym konserwantem.

Jak szybko psują się śledzie? Ryby w occie to również dobry wybór

Ocet również jest naturalnym konserwantem, przedłużającym zdatność śledzi do spożycia. Oznacza to, że w tej formie mogą wytrzymać nawet miesiąc w lodówce. Należy jednak mieć na uwadze, że z czasem ocet będzie coraz bardziej wyczuwalny i produkt zmieni swój smak.

Ile mogą stać śledzie w lodówce? Te w śmietanie nie wytrzymają długo

Niektórzy uważają, że śledzie w śmietanie można przechowywać w lodówce przez długi czas. Wszystko ze względu na to, że sklepowe gotowce mają długi termin przydatności do spożycia. Okazuje się jednak, że to zasługa wielu konserwantów, a śledzie w śmietanie przygotowane w warunkach domowych należy spożyć najlepiej w ciągu 2 dni. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i pamiętaj, że dodatki w postaci owoców lub warzyw mogą przyspieszyć psucie się śledzi.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo