Zaledwie chwila zamyślenia i spuszczenie kuchenki z oczu wystarczy, by niechcący przypalić jedzenie, a wraz z nim garnek. Wyczyszczenie naczynia niestety nie jest prostym zadaniem i zazwyczaj wymaga wiele siły oraz mozolnego szorowania. Na szczęście istnieją o wiele prostsze sposoby. Jak wyczyścić mocno przypalony garnek?
Garnek można nieestetycznie przypalić w zaledwie kilka sekund. Oprócz strat w postaci zepsutej potrawy musisz wtedy zwalczyć problem, jakim jest mocno zabrudzona powierzchnia. Szorowanie gąbką lub druciakiem zajmuje wiele czasu i wymaga mnóstwa energii, dlatego warto wykorzystać inne sposoby. Dzięki nim naczynie odzyska dawny blask i zachwyci czystością. Jak domowym sposobem wyczyścić przypalony garnek?
Jak wyczyścić przypalony garnek? Wystarczy popularna przyprawa z kuchni
Okazuje się, że w czyszczeniu brudnych naczyń pomoże ci przyprawa, którą na pewno masz w swojej kuchni. Jak wyczyścić przypalony garnek z solą? Wystarczy, że wsypiesz na dno jedną szklankę produktu i zalejesz go trzema szklankami wody. Później należy zostawić garnek na całą noc, a rano wylać płyn i przemyć powierzchnię gąbką i płynem do mycia naczyń. Zabrudzenia powinny odchodzić bez większych trudności, jednak jeśli się tak nie dzieje, możesz powtórzyć działanie, tym razem zagotowując wodę z solą. W przypadku garnków żeliwnych i ze stali nierdzewnej możesz wykorzystać sól do szorowania. Należy jednak pamiętać, by triku nie próbować na naczyniach aluminiowych i emaliowanych, ponieważ mogą się zniszczyć.
Czym umyć przypalony garnek? Wykorzystaj puszkę popularnego napoju
W usuwaniu przypaleń może ci też pomóc puszka popularnego napoju. Jak wyczyścić przypalony garnek colą? Okazuje się, że płyn dzięki swoim właściwościom zadziała odrdzewiająco i czyszcząco. Choć metoda na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco kontrowersyjna, jest warta wypróbowania. Trik możesz zastosować na garnkach ze stali nierdzewnej.
- Wlej do garnka napój typu cola w takiej ilości, by całkiem pokrył dno garnka.
- Zagotuj płyn i zmniejsz moc palnika.
- Gotuj colę przez kilkanaście minut i co jakiś czas mieszaj dno garnka przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Delikatne podważanie przypaleń sprawi, że zaczną odchodzić od powierzchni.
- Wylej płyn, poczekaj, aż garnek się ostudzi i umyj go gąbką z płynem do mycia naczyń.
W tym przypadku metoda również nie sprawdzi się na naczyniach aluminiowych i emaliowanych.