Śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym i cebulą to rarytas, który często gości na naszych stołach nie tylko w okresie świątecznym. Dobrze przygotowany śledź z ogórkiem kiszonym zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Zdradzamy, jak zrobić śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem, którymi będą zajadać się wszyscy.
Śledzie z ogórkami kiszonymi to w niejednym domu niemal świąteczna tradycja. Doskonale smakują jako samodzielna przekąska, ale równie świetnie sprawdzą się jako sałatka ze śledzi w oleju z ogórkiem. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a z gotowanymi ziemniaczkami będzie w sam raz na obiad. Naszym zdaniem śledź w oleju z cebulą i ogórkiem kiszonym wychodzi najlepiej z patentem 4:2. Na czym polega? Podpowiadamy.
Zanim zaczniesz robić śledzie z cebulą i ogórkiem kiszonym, odpowiednio przygotuj rybę
Możesz mieć pewność, że śledzie solone w oleju z cebulą i ogórkiem wyjdą perfekcyjne, tylko jeśli wcześniej przygotujesz rybę we właściwy sposób. Chodzi oczywiście o uprzednie moczenie. Najlepiej sprawdzi się do tego mleko, które nie tylko wyciąga nadmiar soli, ale również sprawia, że mięso jest delikatniejsze. Rybę moczymy w mleku przez minimum 4 godziny.
Śledź w oleju z ogórkiem kiszonym – składniki. Lista nie jest długa, ale ważne są proporcje
Gdy moczenie mamy już za sobą, czas zabrać się za śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju. Tak naprawdę nie potrzeba wielu składników, aby ryba zachwycała smakiem, ale liczą się proporcje. Najlepiej trzymać się zasady 4 płaty śledziowe na 2 ogórki kiszone. Co poza tym się przyda, aby zrobić śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym? 2 cebule, 1 szklanka oleju i pieprz do smaku.
Śledzie z ogórkiem kiszonym i cebulą w oleju krok po kroku. Jak przygotować śledzie z ogórkiem i cebulą?
Śledź z ogórkiem i cebulką nie jest trudny do zrobienia. Po namoczeniu ryby odczekujemy około 2 godziny. Dopiero wtedy przystępujemy do dalszych czynności. Śledzie i cebulę kroimy w paski, ogórka kiszonego w kostkę, wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy olej, pieprz i tyle. Śledź z cebulką i ogórkiem kiszonym jest już gotowy.
Śledzie matiasy w oleju z cebulą i ogórkiem kiszonym. Czy czymś się różnią?
Czy matiasy z ogórkiem kiszonym, a śledzie w oleju z ogórkiem i cebulą czymś się różnią? Niektórym błędnie wydaje się, że nazwy te stosuje się zamiennie. Owszem matias to śledź, ale młody – dokładniej przed okresem tarła. Jest jednocześnie bardziej tłusty i mniej słony. Jeśli chcemy przygotować matiasy według powyższego przepisu, jedyna różnica jest taka, że wystarczy im 2 godziny namaczania w mleku.
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i cebulą. Przepis na szybką sałatkę
Chcąc urozmaicić świąteczne menu, możemy zaserwować nie tylko śledzie z kiszonym ogórkiem, ale również podać je w formie sałatki. Po wymoczeniu ryby kroimy ją w paski wraz z czerwoną cebulą oraz ogórkiem kiszonym. Nie zalewamy całości jednak olejem, a sosem. Jest on bardzo prosty, gdyż składa się z: łyżeczki musztardy, łyżki majonezu, 3 łyżek jogurtu naturalnego i pieprzu.