Jak przygotować buraki czerwone na zimę? Okazuje się, że to bardzo łatwe. Niegdyś nie miałam pojęcia, jak robić to prawidłowo, ale teściowa zdradziła mi swój patent. W jej domu słoiki znikają w mgnieniu oka i u mnie od roku jest podobnie. Oto co należy zrobić.
Buraczki ze słoika są świetnym dodatkiem do zimowego obiadu. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są bardzo zdrowe. W zeszłym roku teściowa wytłumaczyła mi, jak je przygotować. Początkowo nie dowierzałam, że to takie proste.
Sprawdź: Teściowa zdradziła mi ten trik na przetwory. Prosty i żałuję, że nie znałam go wcześniej!
Jak zrobić dobre buraczki tarte do słoików? To prostsze niż myślisz
Do przygotowania buraczków na zimę potrzebujesz około 3 kg warzywa, pół szklanki cukru, pół szklanki octu, 1/4 szklanki oleju i dużą łyżkę soli. Oprócz tego przygotuj też liść laurowy, ziele angielskie i pieprzu do smaku. Co należy zrobić?
- Umyj buraki, ugotuj je, a gdy ostygną, obierz ze skórki.
- Zetrzyj buraki na dużych oczkach.
- Przygotuj zalewę w garnku z pozostałych wymienionych składników i zagotuj ją.
- Poczekaj, aż mieszanka ostygnie i wyciągnij ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Umieść buraki w jeszcze ciepłych, umytych i wyparzonych słoikach.
- Pasteryzuj na wolnym ogniu przez 15 minut i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Sprawdź: Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Jak zrobić buraczki z papryką do słoików na zimę? To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji
Jeśli nie lubisz typowych i oczywistych smaków, możesz wypróbować zrobienie buraczków z papryką. Najpierw przygotuj około 3 kg buraków, 1,5 kg papryki i 0,5 kg cebuli. Opłucz buraki, ugotuj w wodzie do miękkości, a gdy ostygną, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż je do słoików wraz z pokrojoną w paski papryką i pokrojoną w kostkę cebulą oraz mieszanką octu, oleju, cukru i soli (proporcje takie, jak w powyższym przepisie). Pasteryzuj słoiki na małym ogniu przez 15 minut od zagotowania wody. Po wszystkim postaw je do góry dnem i poczekaj, aż ostygną.
Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach