Teściowa od lat robi tak buraczki na zimę. Słoiki znikają jak świeże bułeczki

Jak przygotować buraki czerwone na zimę? Okazuje się, że to bardzo łatwe. Niegdyś nie miałam pojęcia, jak robić to prawidłowo, ale teściowa zdradziła mi swój patent. W jej domu słoiki znikają w mgnieniu oka i u mnie od roku jest podobnie. Oto co należy zrobić.

Buraczki ze słoika są świetnym dodatkiem do zimowego obiadu. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są bardzo zdrowe. W zeszłym roku teściowa wytłumaczyła mi, jak je przygotować. Początkowo nie dowierzałam, że to takie proste.

Sprawdź: Teściowa zdradziła mi ten trik na przetwory. Prosty i żałuję, że nie znałam go wcześniej!

Jak zrobić dobre buraczki tarte do słoików? To prostsze niż myślisz

Do przygotowania buraczków na zimę potrzebujesz około 3 kg warzywa, pół szklanki cukru, pół szklanki octu, 1/4 szklanki oleju i dużą łyżkę soli. Oprócz tego przygotuj też liść laurowy, ziele angielskie i pieprzu do smaku. Co należy zrobić?

  1. Umyj buraki, ugotuj je, a gdy ostygną, obierz ze skórki.
  2. Zetrzyj buraki na dużych oczkach.
  3. Przygotuj zalewę w garnku z pozostałych wymienionych składników i zagotuj ją.
  4. Poczekaj, aż mieszanka ostygnie i wyciągnij ziele angielskie oraz liść laurowy.
  5. Umieść buraki w jeszcze ciepłych, umytych i wyparzonych słoikach.
  6. Pasteryzuj na wolnym ogniu przez 15 minut i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Sprawdź: Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem

Jak zrobić buraczki z papryką do słoików na zimę? To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji

Jeśli nie lubisz typowych i oczywistych smaków, możesz wypróbować zrobienie buraczków z papryką. Najpierw przygotuj około 3 kg buraków, 1,5 kg papryki i 0,5 kg cebuli. Opłucz buraki, ugotuj w wodzie do miękkości, a gdy ostygną, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż je do słoików wraz z pokrojoną w paski papryką i pokrojoną w kostkę cebulą oraz mieszanką octu, oleju, cukru i soli (proporcje takie, jak w powyższym przepisie). Pasteryzuj słoiki na małym ogniu przez 15 minut od zagotowania wody. Po wszystkim postaw je do góry dnem i poczekaj, aż ostygną.

Sprawdź: Szybkie leczo z cukinii w słoiku? Znamy prosty przepis. Danie rozpłynie się w ustach

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo