Teściowa zdradziła mi ten trik na przetwory. Prosty i żałuję, że nie znałam go wcześniej!
Największym zagrożeniem przetworów jest oczywiście pleśń, a każdy wie, jak istotne jest odpowiedne zabezpieczenie przed nią słoików. Teściowa zdradziła mi patent, który temu zaradzi.
Jak zaprawić przetwory? O tym musisz pamiętać
Jeśli zaprawiasz owoce lub warzywa, to z pewnością wiesz, jak ważne jest odpowiednie przygotowanie słoików. Słoiki nie powinny być wyszczerbione, a wieczka odgniecione czy zardzewiałe. Jeśli używasz słojów typu wek z gumką, to ten element również powinien być cały. Warto przejrzeć swoje zbiory, zanim przejdziesz do pracy.
Kluczową kwestią jest porządne wyparzenie naczyń, które powinno powstrzymać powstawanie pleśni czy osadu na przetworach, niestety jednak nie zawsze tak się dzieje.
Sprawdź: Zapomnij o nudnych przetworach – oto ogórki krokodylki! Hit tego sezonu szybko znika ze słoików
Jak wyparzyć słoiki na przetwory? Kilka sposobów
Słoiki do zaprawy możesz wyparzyć na kilka sposobów, między innymi:
- Umycie słoików mydłem i gorącą wodą – wlej do słoików gorącą wodę na wysokości 3/4 i dodaj płyn do mycia naczyń. Zakręć i potrząśnij zawartością, a następnie dobrze opłucz. Pamiętaj, aby użyć do tego rękawic.
- Puste słoiki i odkręcone wieczka możesz także wygotować w dużym garnku – postępuj tak, jak w przypadku pasteryzacji.
- Wyparzanie na sucho – słoiki możesz wyparzyć także w piekarniku. Do piekarnika wstaw puste słoiki bez wieczek i ustaw temperaturę na 100 stopni. Słoiki trzymaj w piekarniku przez ok. 25 minut, a po wyłączeniu poczekaj, aż ostygną.
- Umycie słoików w zmywarce – prosty sposób. Wystarczy, że włożysz słoiki do zmywarki i ustawisz na program z najwyższą temperaturą. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać żadnych detergentów. Później dla pewności przelej gorącą wodą wszystkie naczynia.
Sprawdź: Czy można dolać wody do ogórków kiszonych? “Kipiące” słoiki da się uratować! Wystarczy jeden sposób
Trik mojej teściowej na zaprawy. Prosty i skuteczny
Wyparzanie jest konieczne, ale nie uchroni przetworów od niechcianych osadów. Kiedy zaprawiałam ogórki, teściowa zdradziła mi patent, który stosuję teraz za każdym razem – czy robię dżem, czy zaprawiam warzywa. Otóż do dodatkowego zabezpieczenia przyda ci się spirytus i wacik bądź gaza. Namocz materiał w alkoholu i przetrzyj nim wnętrze nakrętki. Bakteriobójczy spirytus zapobiegnie niechcianej pleśni.
Sprawdź: Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Teściowa zdradziła mi ten trik na przetwory. Prosty i żałuję, że nie znałam go wcześniej!
Szybkie przepisy do szkoły. Zdrowe przekąski dla dzieci, które przygotujesz w chwilę
Rok szkolny zbliża się ku końcowi. Fakt, że nauki pozostał jedynie miesiąc, nie oznacza jednak, że jest za późno na dobre zmiany! W jaki sposób przygotować dziecku zdrowe, pożywne i...
Czytaj dalej →Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Pierogi z mięsem, z owocami, z kapustą i grzybami, z serem… któż nie próbował ich choć kilka razy w życiu. Mogą zawierać tyle rodzajów farszu, że każdy smakosz znajdzie coś...
Czytaj dalej →Jak rozbudzić ciekawość dziecka?
Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...
Czytaj dalej →Co na drugie śniadanie do szkoły?
Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...
Czytaj dalej →Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy...
Czytaj dalej →Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach
W czym najlepiej moczyć kotlety schabowe? Większość osób, aby zmiękczyć nieco mięso, sięga po mleko. Jest jednak znacznie lepszy sposób na soczyste i kruche kotlety. Na wielu polskich stołach schabowy...
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →Jaglanka na śniadanie
Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Ciasta na komunię
Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie....
Czytaj dalej →Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?
Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →