Teściowa zdradziła mi ten trik na przetwory. Prosty i żałuję, że nie znałam go wcześniej!

Największym zagrożeniem przetworów jest oczywiście pleśń, a każdy wie, jak istotne jest odpowiedne zabezpieczenie przed nią słoików. Teściowa zdradziła mi patent, który temu zaradzi.

Jak zaprawić przetwory? O tym musisz pamiętać

Jeśli zaprawiasz owoce lub warzywa, to z pewnością wiesz, jak ważne jest odpowiednie przygotowanie słoików. Słoiki nie powinny być wyszczerbione, a wieczka odgniecione czy zardzewiałe. Jeśli używasz słojów typu wek z gumką, to ten element również powinien być cały. Warto przejrzeć swoje zbiory, zanim przejdziesz do pracy.

Kluczową kwestią jest porządne wyparzenie naczyń, które powinno powstrzymać powstawanie pleśni czy osadu na przetworach, niestety jednak nie zawsze tak się dzieje.

Sprawdź: Zapomnij o nudnych przetworach – oto ogórki krokodylki! Hit tego sezonu szybko znika ze słoików

Jak wyparzyć słoiki na przetwory? Kilka sposobów

Słoiki do zaprawy możesz wyparzyć na kilka sposobów, między innymi:

  1. Umycie słoików mydłem i gorącą wodą – wlej do słoików gorącą wodę na wysokości 3/4 i dodaj płyn do mycia naczyń. Zakręć i potrząśnij zawartością, a następnie dobrze opłucz. Pamiętaj, aby użyć do tego rękawic.
  2. Puste słoiki i odkręcone wieczka możesz także wygotować w dużym garnku – postępuj tak, jak w przypadku pasteryzacji.
  3. Wyparzanie na sucho – słoiki możesz wyparzyć także w piekarniku. Do piekarnika wstaw puste słoiki bez wieczek i ustaw temperaturę na 100 stopni. Słoiki trzymaj w piekarniku przez ok. 25 minut, a po wyłączeniu poczekaj, aż ostygną.
  4. Umycie słoików w zmywarce – prosty sposób. Wystarczy, że włożysz słoiki do zmywarki i ustawisz na program z najwyższą temperaturą. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać żadnych detergentów. Później dla pewności przelej gorącą wodą wszystkie naczynia.

Sprawdź: Czy można dolać wody do ogórków kiszonych? “Kipiące” słoiki da się uratować! Wystarczy jeden sposób

Trik mojej teściowej na zaprawy. Prosty i skuteczny

Wyparzanie jest konieczne, ale nie uchroni przetworów od niechcianych osadów. Kiedy zaprawiałam ogórki, teściowa zdradziła mi patent, który stosuję teraz za każdym razem – czy robię dżem, czy zaprawiam warzywa. Otóż do dodatkowego zabezpieczenia przyda ci się spirytus i wacik bądź gaza. Namocz materiał w alkoholu i przetrzyj nim wnętrze nakrętki. Bakteriobójczy spirytus zapobiegnie niechcianej pleśni.

Sprawdź: Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo