Zepsute awokado – Kiedy awokado jest zepsute?
Jak rozpoznać zepsute awokado? Na jakie cechy owocu zwrócić uwagę przy jego zakupie, aby w domu nie okazało się, że nabyliśmy nieświeży produkt? Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam cieszyć się pysznym smakiem tego niezwykłego owocu, jakim jest awokado. Stosujcie się do nich, a unikniecie nieprzyjemnych niespodzianek.
- Dojrzałe awokado jest przejrzyste i ciemnozielone;
- Niedojrzałe awokado będzie twarde;
- Przebarwienia i czarny kolor jest oznaką zepsucia owocu.
Zepsute awokado – kiedy awokado jest zepsute?
Kiedy awokado jest zepsute? Istnieje kilka prostych sposobów na weryfikację czy oferowane w sklepie awokado jest świeże i nadające się do spożycia. Po pierwsze warto zwrócić uwagę na to, czy awokado nie jest zbyt miękkie. Generalnie zasada jest prosta. Po lekkim naciśnięciu skórki, owoc powinien delikatnie ustąpić pod naporem naszego palca, jednak po jego zabraniu, powierzchnia owocu powinna powrócić do poprzedniego kształtu. Jeśli tak się nie stanie, może to świadczyć o tym, że owoc jest najzwyczajniej w świecie przejrzały. Zbyt twarde awokado może natomiast wskazywać, że jest ono niedojrzałe.
Kolejnym sposobem, za pomocą którego rozpoznamy zepsute awokado, jest zwrócenie uwagi na jego barwę. Kolor najpopularniejszej w polskich sklepach odmiany Fuerte powinien być jednolicie ciemnozielony. Wszelkiego rodzaju przebarwienia, ciemne plamy lubczarne awokado mogą świadczyć o nieświeżości owocu. Lepiej powstrzymać się od zakupu awokado z przebarwieniami, jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki.
Jeśli zakupiliśmy już owoc, to po jego przekrojeniu koniecznie zwróćmy uwagę na barwę i strukturę miąższu. Brązowe nitki w awokado, jego żylasta struktura, czarne kropki w awokado lub awokado ciemne w środku mogą być oznaką zepsucia. Jeśli jednak kolor miąższu jest jednolicie zielonkawo–żółty, a w jednym miejscu nieco brązowy, może to świadczyć nie o zgniliźnie, a o niegroźnym obiciu owocu, które nie sprawia, że nie nadaje się on do spożycia. Obite awokado możemy jeść bez ryzyka, że nam zaszkodzi. Brązowe awokado nie musi oznaczać, że jest ono zepsute.
Koniecznie zwróćmy uwagę na smak oraz zapach owocu. Dojrzałe i zdrowe awokado ma słodkawy, lekko orzechowy posmak. Jeśli stwierdzisz, że owoc jest kwaśny lub gorzki, może to świadczyć o jego zepsuciu. Awokado zepsute rozpoznamy również oczywiście po obecności pleśni. Z uwagi na toksyny wytwarzane przez pleśnie, owoc z jej nalotem absolutnie nie nadaje się do spożycia.
Zobacz też: Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Jak rozpoznać zepsute jajko?
Czy robaczywe awokado to zepsute awokado?
Jak każde warzywo i owoc, również i awokado może paść ofiarą owadów, które złożą w nim swoje jajka, w wyniku czego zaczną w nim żerować ich larwy. Czy takie awokado nadaje się do spożycia? Cóż… Generalnie większość larw nie jest niebezpieczna dla ludzi, jednak pytanie brzmi – czy na pewno chcemy to robić. Fakt faktem – jedzenie owadów oraz larw w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularne, a wiele osób zachęca do włączania owadów do swojej diety. Czy można jeść robaczywe awokado? Nie ma ku temu zdrowotnych przeciwwskazań, jednak wiele osób może mieć mimo wszystko wewnętrzny opór przed takim działaniem.
Sprawdź: Rodzice zaskoczeni! To są najlepsze nalewki mające właściwości lecznicze
Czy można jeść awokado z plamami?
To zależy. Musimy najpierw stwierdzić czy plamy nie świadczą o zepsuciu. Jeśli plamy występują na skórce, a do tego owoc jest nienaturalnie miękki, to lepiej powstrzymać się od jego spożycia. Cechy te mogą świadczyć o procesach gnilnych. Dodatkowo jeśli po przekrojeniu owocu stwierdzimy w nim nienaturalne przebarwienia, czarne plamy, przypominające brązowe nitki albo struktura miąższu będzie żylasta, oznaczać to będzie, że lepiej się powstrzymać od jego konsumpcji. Jeśli po przekrojeniu owocu okaże się, że jest on lekko zbrązowiały w jednym miejscu, może to świadczyć o tym, że się on obił i nie jest zepsuty. W takiej sytuacji nadaje się do spożycia. Ewentualnie obitą część możemy wedle uznania wykroić. Zepsute awokado to nie to samo co obite.
Zobacz również: Gorzka sałata – Dlaczego sałata jest gorzka?
Rodzice pytają:
Awokado jest dojrzałe, kiedy po naciśnięciu jego powierzchnia lekko ugina się pod naporem naszego palca, a po jego zabraniu powraca do poprzedniego kształtu. Dodatkowo barwa powinna być w miarę jednolita i ciemnozielona w przypadku najpopularniejszej w polskich sklepach odmiany Fuerte.
Awokado najlepiej zjeść od razu w całości, jeśli jednak chcemy zachować jego połowę, to warto, aby była to połowa z pestką w środku. W celu zachowania jego świeżości, powierzchnię miąższu możemy skropić dodatkowo sokiem z cytryny.
Jeśli stwierdzimy, że nosi ono znamię którejś z wyżej wymienionych cech mogących świadczyć o gniciu owocu, tj. zbyt miękki miąższ, przebarwienia skórki oraz przebarwienia miąższu niebędące obiciem. Zdecydowanie powinniśmy powstrzymać się od jedzenia owocu, na którego powierzchni stwierdzimy oznaki pleśni, która wydziela toksyczne związki szkodliwe dla naszych organizmów.
Jeśli miąższ awokado ma naturalny słodkawo–orzechowy smak i zielonkawo–żółtą barwę, to tak. Jednak zachowajmy ostrożność.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Babcie dają się nabrać “na wnuczka”, a wnuczek wcale nie mądrzejszy. Uwaga na maturalne scamy, oszuści coraz bardziej kreatywni
Bunt w literaturze. Do jakich lektur można było się odwołać? Temat maturalny wywołał burzę
Jakie były tematy na maturze z języka polskiego 2024? Są już pierwsze informacje od zdających. “Wyjątkowo łatwe”
Błąd kardynalny na maturze? Uważaj, te pomyłki mogą skutkować niezaliczeniem egzaminu
Kiedy są wyniki matur 2024? Uczniowie będą musieli uzbroić się w cierpliwość. Przyda im się jedna ważna informacja
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Zepsute awokado – Kiedy awokado jest zepsute?
Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Zastanawiasz się, czy pożółkły brokuł nadaje się jeszcze do zjedzenia? Masz problem z zalegającym na półkach jedzeniem i często nie zdążasz zużyć wszystkich produktów, przed upływem ich daty przydatności? Jeśli...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Jak wlewać zakwas do żurku?
Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim się jednak przystąpi do przygotowania tego wyśmienitego dania, koniecznie trzeba wiedzieć,...
Czytaj dalej →Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Winietki
Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...
Czytaj dalej →Sukienka na ślub cywilny
Sukienki na ślub cywilny nie muszą spełniać wymagań dress code'u. Najważniejsze, aby Panna Młoda czuła się w swojej sukni ślubnej dobrze! Poza tym musimy zadbać o to, by suknia na ślub cywilny podkreśliła atuty i ukryła niedoskonałości sylwetki. I najważniejsze: powinna być spełnieniem marzeń Panny Młodej.
Czytaj dalej →Kalendarz szczepień + analiza SWOT
We wpisie o wizycie pielęgniarki środowiskowej wspomniałem o szczepieniach dla niemowląt i wyborze programu, który nas czeka. Trzy programy szczepień dla dzieci W czasie swojej wizyty pielęgniarka pokazała nam...
Czytaj dalej →