Gorzka sałata to częsty przypadek w kuchni – jej gorycz może jednak wynikać z konkretnej odmiany (na przykład lekko gorzkawa jest zawsze sałata rzymska), albo z niewłaściwego sposobu uprawy. Jeśli sami uprawiamy sałatę na własnych grządkach, kolejny raz możemy odpowiednio o nią zadbać. Jeśli jednak kupujemy warzywa w sklepach, nie możemy ich wcześniej spróbować – przed wykorzystaniem sałaty w kuchni nie możemy zatem sprawdzić jej smaku. Warto więc wiedzieć czy można jeść przerośniętą sałatę, czemu sałata jest gorzka i jak usunąć gorycz z sałaty? Z pewnością taka wiedza przyda się podczas przygotowywania posiłków!
Gorzka sałata – czyli jaka?
Gorzka sałata wielu osobom nie smakuje. Ludzie niechętnie jedzą gorzkie rzeczy – sporo roślin trujących posiada właśnie gorzki smak, stąd nasza wrodzona awersja do potencjalnie trujących rzeczy. Niektóre sałaty są jednak gorzkie w sposób naturalny – na przykład sałata rzymska posiada lekko gorzkawy smak. Jest soczysta i chrupiąca, a w dodatku posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jej gorzki smak to zasługa intybiny. Dzięki temu pozytywnie wpływa na trawienie. Czasami jednak trafiamy na odmianę sałaty, która nie powinna być gorzka – a jednak taka jest. Z czego to może wynikać? Najprawdopodobniej z niewłaściwego sposobu uprawy lub ze zbyt późnego zbioru.
Zobacz też: Zepsuty bób – kiedy bób jest zepsuty?
Dlaczego sałata jest gorzka?
Przerośnięta sałata może być nieco gorzkawa. Jeśli kupujemy na przykład sałatę lodową, sprawdźmy czy jej główka od strony łodygi nie jest pociemniała, zbrązowiała. Jeśli tak, lepiej jej nie kupujmy. Sałatę trzeba zbierać w odpowiedniej chwili, to znaczy wówczas, gdy jest już dojrzała, ale gdy nie jest jeszcze przejrzała. Sałata może być gorzka również wówczas, gdy miała zbyt mało wody kiedy aktywnie rosła. Jej smak może więc być winą niewłaściwego podlewania. Sałata najlepiej też dojrzewa w lekkim półcieniu. Nie lubi być intensywnie oświetlana przez światło słoneczne i nie lubi bardzo wysokich temperatur. W takiej sytuacji po zebraniu może być nieco gorzka.
Sprawdź: Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Co zrobić żeby sałata nie była gorzka?
Jak usunąć gorycz z sałaty? Możemy włożyć sałatę na kilka minut do ciepłej wody, a następnie opłukać ją pod bieżącą, zimną wodą. Powinno pomóc. Jeśli nie, zawsze można skorzystać z kolejnego sposobu – umyć liście pod bieżącą wodą, a następnie umieścić je w pojemniku (nie zamykać) i włożyć do lodówki. Wyjmujemy sałatę po 48 godzinach i ponownie płuczemy w zimnej wodzie. Po takiej kąpieli gorzki smak powinien zostać w większości usunięty. Warto wiedzieć, że na pojawienie się gorzkiego smaku może mieć wpływ nawet krojenie sałaty nożem ze stalowym ostrzem – przeznaczone są do tego specjalne, ceramiczne noże. Najlepiej zaś zwyczajnie podrzeć liście sałaty. Nie dotyczy to wszystkich odmian sałaty.
Zobacz też: Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy gorzka sałata jest szkodliwa?
Gorzka sałata lodowa czy każdy inny rodzaj sałaty wydaje nam się z miejsca nieodpowiedni do konsumpcji. Ludzie mają tendencję do unikania potraw gorzkich, dlatego taką gorzką sałatę wyrzucamy, doprawiamy lub za wszelką cenę pragniemy pozbyć się jej nietypowego smaku. Warto więc wiedzieć, że gorzka sałata nie jest szkodliwa. Nie jest może najsmaczniejsza, jednak jej zjedzenie nie powinno wywołać w organizmie żadnych negatywnych konsekwencji. Inna sprawa, że zapewne nie będzie to najprzyjemniejsza przekąska, więc lepiej zdecydować się na sałatę świeżą, słodką, smaczną.
Dążenie do otrzymania słodkich odmian sałaty spowodowało jednak, że wiele cennych składników zostało z niej usuniętych – na przykład wapń, który jest gorzki. Działo się to na przestrzeni wielu tysięcy lat. Sałata uprawiana w Starożytnym Egipcie miała zdecydowanie ostrzejszy smak. Są też odmiany sałat, które same z siebie są gorzkie. Która sałata jest gorzka? Na przykład sałata rzymska.
Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Rodzice pytają:
Sałata dość szybko traci swój dobry smak i kruchość – warto więc jeść ją, gdy jest świeża, smaczna. Przerośnięta sałata może być nieco gorzkawa i twardsza, jednak nie jest szkodliwa dla zdrowia.