Cztery zielone warzywa, które warto włączyć do codziennej diety
Warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Dietetycy rekomendują, aby porcję warzyw dodawać do każdego posiłku – zarówno w jadłospisie dorosłych, jak i dzieci. Na talerzu powinno być kolorowo, nie tylko ze względów estetycznych. Różnokolorowe warzywa zapewniają urozmaicenie jadłospisu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych. Poniżej znajdziesz cztery popularne zielone warzywa, które warto uwzględnić w codziennej diecie. Sprawdź ich właściwości i cechy wspólne.
Natka pietruszki
Natka pietruszki, czyli zielona część pietruszki zwyczajnej, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Poza tym w natce znajdziemy cenne składniki mineralne (między innymi magnez, wapń, potas, fosfor i cynk) oraz witaminy, takie jak beta-karoten (pochodna witaminy A) i kwas foliowy (witamina B9).
Natka dodaje aromatu zupom i sałatkom. Świetnie nadaje się również do przyprawiania mięs oraz wykwintnych dań z owocami morza. Garść natki pietruszki warto dodawać także do warzywnych koktajli i owocowo-warzywnych smoothie.
Jarmuż
Jarmuż to odmiana kapusty o charakterystycznych długich i pomarszczonych liściach. W jarmużu znajdują się cenne składniki odżywcze, przede wszystkim białko i błonnik. Poza tym warzywo jest źródłem witaminy C i K oraz wapnia i potasu.
Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią. Warzywo można dodawać do sałatek i dań z mięsem, kaszą i makaronem. Popularną dietetyczną przekąską są chipsy z jarmużu.
Seler naciowy
Seler ze względu na swoją niską wartość kaloryczną jest popularnym składnikiem diet odchudzających. Zawiera spore ilości witaminy C, a także witamin z grupy B. Co więcej, seler jest źródłem fosforu, wapnia, cynku i potasu.
Seler naciowy można dodawać do sałatek lub jeść jako samodzielną przekąskę. Słupki selera naciowego doskonale smakują z hummusem lub dipem na bazie jogurtu naturalnego. To świetna i przede wszystkim zdrowa przekąska na imprezy lub do uczniowskiego lunchboxa.
Rukola
Rukola należy do warzyw kapustnych. Jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Poza tym w liściach rukoli znajdują się cenne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo i magnez.
Rukola ma lekko pikantny, korzenny smak. Można dodawać ją do sałatek, pizzy, makaronów, sosów. Świetnie smakuje na kanapce, a także jako dodatek do pesto. Miłośnicy wytrawnych, lekko ostrych koktajli chętnie dodają ją także do warzywnych smoothie.
Zielone warzywa – bogactwo składników odżywczych i ważny element diety SIRT
Natka pietruszki, jarmuż, seler naciowy i rukola – co łączy te warzywa? Z pewnością bogactwo składników odżywczych i szerokie zastosowanie w kuchni. To jednak nie wszystko. Powyższe warzywa są ważnym elementem diety SIRT, czyli jadłospisu opartego o koktajle i posiłki sirtuinowe. Twórcy diety SIRT przekonują, że spożywanie produktów, które są aktywatorami białek sir, nie tylko korzystnie wpływa na sylwetkę, ale również na jakość i długość życia. Szczegółowe informacje o diecie sirtfood znajdziesz tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-sirtfood-na-czym-polega/.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Środki stylistyczne i ich funkcje [podział, rodzaje oraz przykłady środków stylistycznych]
Wierszyki na zakończenie przedszkola. Wyjątkowe słowa na pożegnanie!
Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Krótkie, zabawne, łatwe i trudne.
Krótkie przemówienie nauczyciela na zakończenie przedszkola. Te słowa wzruszają do łez!
Jakie przedmioty liczą się do średniej w 8 klasie? To od tych ocen zależy wynik rekrutacji do szkoły średniej!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Cztery zielone warzywa, które warto włączyć do codziennej diety
Jak wlewać zakwas do żurku?
Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim się jednak przystąpi do przygotowania tego wyśmienitego dania, koniecznie trzeba wiedzieć,...
Czytaj dalej →Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Nie od dziś wiadomo, że czosnek posiada wiele właściwości wspierających zdrowe funkcjonowanie organizmu i warto po niego sięgać. Okazuje się jednak, że jeszcze większe bogactwo dla zdrowia kryje w sobie...
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam...
Czytaj dalej →Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Zastanawiasz się, czy pożółkły brokuł nadaje się jeszcze do zjedzenia? Masz problem z zalegającym na półkach jedzeniem i często nie zdążasz zużyć wszystkich produktów, przed upływem ich daty przydatności? Jeśli...
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Chleb towarzyszy nam praktycznie codziennie, chociaż coraz więcej osób narzeka na jakość pieczywa kupowanego w piekarniach: składniki wydają się często niezbyt dobrej jakości, a i aromat nie zawsze spełnia konsumenckie...
Czytaj dalej →Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć...
Czytaj dalej →Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany
Śmietan fix staje się coraz popularniejszym dodatkiem do ciast i deserów. Nie brakuje jednak osób, które w swojej kuchni wolą nie używać gotowych półproduktów. Czym zastąpić śmietan fix, żeby móc...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Menu weselne
Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →5 bazgrołów, które zrozumieją tylko młodzi rodzice
Zaczęło się niewinnie od rysunku matki karmiącej piersią, która nie może dosięgnąć telefonu (patrz poniżej), który znalazłem u kogoś na Instagramie. Rysunek nie był podpisany, ale spodobał mi się na...
Czytaj dalej →