Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają

Obiad bez surówki? Nie na polskim stole. Jedną z popularniejszych surówek jest surówka z kiszonych ogórków. Moja babcia jednak zawsze dodaje do niej jeden składnik, który idealnie podkreśla jej smak. Co to za składnik?

Surówka z kiszonej kapusty to błyskawiczny i idealny dodatek do obiadu. Zwłaszcza do takiego z mięsem. Można ją przygotować w kilka minut i nie potrzeba do niej wyszukanych składników. Składnikiem, który babcia zawsze dodaje do surówki z ogórków kiszonych jest cebula. To dzięki cebuli surówka dostaje odrobinę ostrości, a także jest bardziej chrupiąca. To, co cebula wnosi do surówki z kapusty, to także delikatnie słodki posmak.

Sprawdź: Pyszna surówka za grosze? Wykorzystaj składnik, który zwykle trafia do kosza!

Oto unikalny przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Aby przygotować tę pyszną sałatkę, potrzebujesz następujących składników:

  • 4-5 kiszonych ogórków
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała biała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Jak to zrobić?

  1. Zacznij od pokrojenia ogórków na talarki lub kostki. Jeśli skórka jest zbyt twarda, najpierw ją obierz.
  2. Następnie pokrój babciny składnik, czyli cebulę na drobne kawałki.
  3. Czerwoną paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Potem pokrój ją na paski, a potem na kostki.
  4. Do miski dodaj pokrojone ogórki, cebulę, paprykę i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  5. Po upływie tego czasu do surówki dodaj łyżkę oleju i ponownie wszystko wymieszaj.
  6. Przed podaniem surówki możesz posypać ją czarnym pieprzem, żeby jeszcze bardziej podkreślić wyrazistość jej smaku.

Sprawdź: Ogórki kiszone puste w środku? To wina tych błędów. Wypróbuj te wskazówki i pozbądź się problemu

Do czego pasuje surówka z kiszonych ogórków?

Surówka z kiszonych ogórków jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który pasuje do wielu dań. Oto kilka propozycji:

  1. Mięso: Surówka z kiszonych ogórków doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięsa, szczególnie z pieczonymi i smażonymi. Może to być na przykład pieczeń, kiełbasa, kotlet schabowy czy pieczony kurczak, ale także gulasz mięsny.
  2. Ryby: Kiszony smak ogórków dobrze kontrastuje z delikatnym smakiem ryb, szczególnie tłustych, takich jak łosoś czy śledź.
  3. Ziemniaki: Surówka z kiszonych ogórków to doskonały dodatek do ziemniaków w każdej postaci – pieczonych, gotowanych, puree czy placków ziemniaczanych.
  4. Kasze i ryże: Surówka może stanowić smaczny kontrast dla neutralnych smaków takich jak kasza czy ryż.
  5. Jajka: Surówka z kiszonych ogórków dobrze smakuje z jajkami na twardo, jajecznicą czy omletem.
  6. Kanapki: Można ją również podawać na kanapkach, na przykład z wędliną czy serem.

Pamiętaj, że to tylko propozycje – surówka z kiszonych ogórków jest na tyle uniwersalna, że pasuje do wielu różnych dań, a z babcinym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej.

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Dodatki ślubne

Bukiety ślubne

Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Menu weselne

Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general