Zamiast kupować pomidory w puszce, zrób ten domowy sos. Smakiem będziesz cieszyć się całą zimę

Początek jesieni to doskonały czas na przygotowanie przetworów na zimę. Domowy sos pomidorowy to doskonały składnik do makaronu, ryżu czy pizzy. Jego wykonanie jest bardzo proste – wystarczy tylko kilka składników. W smaku sos będzie zdecydowanie lepszy od tego ze sklepu.

Wrześniowe pomidory zdecydowanie należą do tych najsmaczniejszych. Są one jędrne i słodkie. Aby zachować smak pomidorów jak najdłużej, warto przyrządzić z nich przetwory do słoików. Domowy sos pomidorowy do doskonała alternatywa dla tego z puszki. Będzie on zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy. Dodatkowo, będziesz mieć kontrolę nad tym, co znajdzie się w sosie. Jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Sprawdź: Ani pomidory, ani cukinia. To z tego warzywa zrobisz najlepszy keczup. Teściowa zaniemówi, gdy spróbuje

Domowy sos z pomidorów. Smaczny i zdrowy

Do przygotowania pysznego przecieru wystarczą jedynie dwa składniki – świeże i jędrne pomidory i sól. Pomidory należy pokroić i poddusić w garnku, aż staną się miękkie. Następnie należy przetrzeć je przez sitko i zagotować po raz kolejny. Przecier należy posolić i przełożyć do wyparzonych i czystych słoików. Po zakręceniu wieczka słoików, należy wstawić je do dużego garnka i nalać do niego letniej wody tak, by 3/4 wysokości słoików było w niej zanurzone. Całość gotować przez kilkanaście minut, aby pomidory się zapasteryzowały. Taki przecier będzie doskonałą podstawą sosu do makaronu lub zupy pomidorowej.

Opcjonalnie do sosu można dodać również cebulę, czosnek i przyprawy, takie jak tymianek, oregano czy bazylię. Trafionym dodatkiem będą również pieczarki i papryka.

Sprawdź: Pokrój pomidory i włóż je do słoika jeszcze we wrześniu. Dodaj dwa produkty, a zimą im się nie oprzesz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo