Jak zrobić pyszny i lekki krem do tortu? Sekret tkwi w jednym składniku

Przygotowanie tortu z kremem może wydawać się dość trudnym kulinarnym wyzwaniem. Wbrew pozorom jednak stworzenie takiego deseru wcale nie jest skomplikowane, tym bardziej, że w internecie można znaleźć ogrom przepisów na pyszne kremowe masy do biszkoptu. Aby przygotować większość z nich, wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników i dosłownie kilkanaście minut. Jak zrobić lekki krem do biszkoptu? Co jest potrzebne, aby wykonać pyszny krem do tortu dla dzieci?

Prosty przepis na krem do tortu

Jednym z najpopularniejszych kremów tortowych jest ten wykonany na bazie serka mascarpone. To właśnie ten składnik nadaje całej masie delikatnego, ale jednocześnie słodkiego i subtelnego smaku. Aby go przygotować wystarczy tylko kilka składników. Do tortu o średnicy około 20 cm trzeba użyć:

  • 500 g schłodzonego mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego

Jak wykonać masę krok po kroku? (przepis pochodzi ze strony wszystkiegosłodkiego.pl)

  1. Składniki wrzucamy do miski i ubijamy na wolnych obrotach na początek,
  2. Następnie zwiększamy obroty, ale powoli i stopniowo, aby składniki miały czas dokładnie się wymieszać, a cały krem porządnie zgęstnieje.

Zobacz: Jak duży tort na 30 osób? Ten sposób może ułatwić ustalenie właściwych wymiarów

Prosty krem do tortu bez śmietany

Śmietanę w kremie do tortu śmiało można zastąpić masłem, ale należy pamiętać, że masa stanie się nieco bardziej kaloryczna i będzie zawierać więcej tłuszczu. Do wykonania należy przygotować 250g masła, 100 ml mleka, 200 g cukru pudru, a także – podobnie jak w poprzednim przepisie – 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego.

Krem do tortu bez śmietany i mascarpone – przygotowanie krok po kroku (przepis pochodzi ze strony beszamel.se.pl):

  1. Masło zagotowujemy, a następnie pozostawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej,
  2. Do miski wrzucamy masło, cukier, mleko i aromat,
  3. Na niskich obrotach ubijamy wszystko przez około 5 minut, aż cała masa zgęstnieje i stanie się puszysta i kremowa.
  4. Biszkopt przekładamy kremem dopiero po wcześniejszym schłodzeniu.

Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować

Lekka masa do tortu

Jeśli chcemy przygotować lekki i niskokaloryczny krem do tortu, warto stawiać na masy owocowe. Do przygotowania wersji malinowej wystarczy zaledwie kilka składników (przepis pochodzi ze strony wszystkiegosłodkiego.pl):

  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 80 g cukru
  • 18 g żelatyny
  • 90 g zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis na fit krem do tortu krok po kroku:

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia,
  2. Do rondelka wkładamy maliny z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy do momentu, aż maliny się rozpadną.
  3. Do gorącego puree z malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na około 20 minut, żeby całość stężała
  4. Schłodzoną śmietaną ubijamy, aby była dość sztywna, a następnie na mniejszych obrotach stopniowo dodajemy mus z malin.

Zobacz: Czy można zamrozić sernik na zimno? Ta metoda sprawi, że ciasto zachowa lepszą konsystencję!

Czytelnicy pytają o najsmaczniejsze kremy do tortów

Jak zrobić szybki krem do tortu?

Szybka masa do tortu wymaga właściwie tylko śmietany i mascarpone i w zaledwie kilkanaście minut powinna być gotowa.

Jaki krem do tortu bez mascarpone?

Przepis na krem do tortu bez mascarpone zazwyczaj jako zamiennik zawiera masło.

Z czym zrobić zdrowy krem do tortu?

Aby zrobić lekki i dietetyczny krem do ciasta, najlepiej stawiać właśnie na serek mascarpone, który jest znacznie mniej kaloryczny niż masło.

Łatwa masa do tortu – jaki przepis?

Prosta masa do tortu to połączenie serka mascarpone, śmietany oraz cukru pudru. Kilka chwil i gotowe.

Źródła:
Przepisy Kulinarne

Zielony koktajl sirt [przepis]

Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo