Danie do słoika [dla kierowcy, dla studenta i na wyjazdy]

Nie od dziś bardzo popularne w naszym kraju są dania do słoika. Jest to niezwykle wygodna forma przewożenia i przechowywania jedzenia. Doskonale sprawdza się w przypadku uczniów czy studentów mieszkających poza domem. Korzystają z nich także choćby kierowcy, którzy niejednokrotnie spożywają posiłki w trasie, nie mając czasu na przygotowywanie ich na bieżąco czy zatrzymanie się w restauracji. Jedzenie w słoikach sprawdza się także podczas wycieczek czy wakacji. Wydaje się, że teraz, w obliczu mocno rosnących cen, tego typu rozwiązania mogą stać się jeszcze bardziej popularne. Jakie danie do słoika można przyrządzić?

Jakie można przyrządzić danie do słoika?

Na początku należy zadać sobie pytanie, jakie potrawy możemy ‘zapakować’ do słoika. Odpowiedź jest prosta: tak naprawdę wszystko. Najczęściej jednak ze słoików korzystamy w przypadku potraw w różnego rodzaju sosach oraz w przypadku dań płynnych, czyli zup czy gulaszów. Danie z kurczaka do słoika to np. potrawka, czy kurczak teriyaki. Słoiki dają nam gwarancję szczelnego zamknięcia, dzięki czemu mamy pewność, że podczas przewożenia nic nam się nie wyleje ani nie wycieknie i nie ubrudzi na przykład ubrań. 

Zobacz też: Gorzka sałata – Dlaczego sałata jest gorzka?

Dania obiadowe do słoików – przepisy

Poniżej znajdziecie przepisy na dania obiadowe do słoików dla kierowców, dla studentów oraz na wyjazdy. Smacznego!

Dania do słoika dla kierowcy

Jedną z grup, która często korzysta z dań w słoikach, są kierowcy. Ich życie codzienne nie jest na pewno łatwe, ze względu na konieczność czasowego zamieszkania w swojej ciężarówce. Niesie to za sobą pewne niedogodności, jak chociażby brak dostępu do bieżącej wody, łazienki czy oczywiście odosobnienie, które daje się dość mocno we znaki podczas długich dni i tygodni spędzonych poza domem. Jedną z nielicznych rzeczy przypominających o rodzinnych stronach mogą być właśnie domowe dania do słoika do pracy, jak na przykład szynka wieprzowa z brokułami. Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą:

  • kilogram szynki wieprzowej;
  • dwa brokuły;
  • główka czosnku;
  • dwie cebule;
  • cztery ziemniaki;
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
  • olej;
  • łyżka cukru;
  • sól i pieprz;
  • mąka pszenna;
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%;
  • 2 l bulionu;

Przygotowanie:

  1. szynkę pokroić w paski lub kostkę; pokroić cebulę, ziemniaki oraz brokuły; czosnek można pokroić lub wycisnąć;
  2. podsmażyć szynkę, na drugiej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, następnie przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem;
  3. gotować pod przykryciem do czasu aż mięso będzie prawie gotowe, doprawiając wedle uznania;
  4. dodać ziemniaki i brokuły i gotować do czasu aż będą gotowe;
  5. gorące danie przelać do słoików.

Sprawdź: Czy miruna, mintaj, tołpyga i morszczuk to dobra ryba?

Dania do słoika na wyjazd

Podczas planowania wyjazdu, czy to na wycieczkę, czy na wakacje, jednym z głównych aspektów, nad którym się zastanawiamy, jest na pewno wyżywienie. Jeżeli nie mamy go zapewnionego na przykład w pakiecie hotelowym i biorąc pod uwagę, że jedzenie w barach czy restauracjach może mocno dać nam po kieszeni (szczególnie przy zagranicznej eskapadzie), dobrym rozwiązaniem mogą być właśnie dania na wyjazd do słoików.

Co warto więc zrobić? Przygotowane wcześniej mięso takie jak np. pulpeciki w sosie sprawdzą się w każdej sytuacji. Można zjeść je same lub też mając dostęp do kuchni ugotować do niego swoje ulubione dodatki takie jak ziemniaki czy też ryż. Co będzie potrzebne do tego dania do słoików na wyjazd?

Składniki:

  • 70 dkg łopatki bez kości;
  • jedna kajzerka;
  • jedno jajko;
  • jedno opakowanie przecieru pomidorowego;
  • trzy ogórki konserwowe;
  • bazylia i oregano;
  • cukier, sól, pieprz.

Danie do słoika na wyjazd – przygotowanie:

  1. mięso zmielić i przełożyć do miski, dodać do niego namoczoną bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem, uformować kuleczki o średnicy 2–3 centymetrów,
  2. zagotować około 1,5 l wody, dodać do niej przecier pomidorowy, doprawić ziołami, solą i pieprzem, ogórki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, całość dosłodzić do smaku. Do sosu dodać kotleciki, gotować około 15 minut, 
  3. całość przelać do słoików, a następnie je zamknąć. Słoiki gotować 20 minut, po ostygnięciu przechowywać w lodówce.

Sprawdź: Na co szkodzi chrzan?

Dania do słoika dla studenta

Mimo wszystko jedzenie w słoikach jest wciąż chyba najbardziej popularne wśród studentów i uczniów, którzy przywożą je w ogromnych ilościach z domów. Na stancjach, w akademikach czy internatach często nie ma warunków do gotowania, ponadto studentom najczęściej brakuje czasu, no i przede wszystkim pieniędzy, aby móc spełniać jakieś kulinarne fantazje, a stołowanie się w restauracjach rzecz jasna nie wchodzi w ogóle w grę. 

Dania do słoików dla studenta, które cieszą się szczególną popularnością, to chociażby leczo. Można przygotować je oczywiście na kilka sposobów, przykładowo:

Składniki:

  • papryka 2 kg;
  • cukinia 50 dag;
  • marchew 2-3 sztuki;
  • kawałek selera;
  • cebula 2-3 sztuki;
  • czosnek 1 główka;
  • pomidory 1 kg;
  • olej;
  • sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. paprykę, pomidory i cebulę pokroić, cukinię obrać i pokroić, marchew i seler zetrzeć na tarce, czosnek posiekać lub wycisnąć;
  2. na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i seler, dodać sos sojowy, po chwili dodać paprykę, cukinię, pomidory, następnie przyprawić wedle uznania i gotować aż warzywa zmiękną (jeżeli konsystencja nie będzie zadowalająca można dodać koncentrat pomidorowy);
  3. przelać gorące danie do słoika.

Sprawdź: Co można jeść po terminie ważności?

Danie do słoika – Jak przechowywać jedzenie w słoiku?

Aby jedzenie przechowywane w słoiku było w każdej chwili świeże, należy przestrzegać kilku zasad:

  • słoiki powinny być czyste i najlepiej wyparzone;
  • napełnić słoik gorącym jedzeniem;
  • zakręcić i odstawić do wystygnięcia (wieko powinno zostać zassane);
  • po ostygnięciu słoik należy przechowywać w chłodzie (na przykład lodówce czy chłodnej piwnicy (można zapisać sobie na nim datę zamknięcia jedzenia);

Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?

Jedzenie domowe a sklepowe

Ktoś może powiedzieć, że przecież w sklepie także można kupić gotowe dania, które wystarczy podgrzać. Owszem, to prawda, jednak jedzenie domowe i sklepowe trudno porównać. Przede wszystkim ceny gotowych potraw, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, są stosunkowo wysokie, a do tego porcje nie zawsze są wystarczające. Aby ugotować w domu, musimy najpierw zrobić zakupy, na których już możemy nieco oszczędzić. Ponadto oczywiście takie danie do słoika przygotowujemy sami, a więc mamy stuprocentową pewność co do użytych składników, co z kolei gwarantuje, że spożywanie ich nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Rodzice pytają 0 danie do słoika:

Jakie dania można zrobić do słoika?

Do słoika możemy zapakować praktycznie wszystkie potrawy. Od sałatek, np. jarzynowej czy owocowej, po zupy i dania obiadowe, np. fasolkę po bretońsku, kotlety mielone w sosie, różnego rodzaju gulasze, leczo, bigos czy nawet makarony.

Czy jedzenie nie wycieknie ze słoika?

O ile słoik nie jest uszkodzony, np. szkło nie ma jakiegoś niewielkiego pęknięcia, to nic nie powinno nam z niego wycieknąć. Wieko zamyka słoik na tyle szczelnie, że nawet w przypadku płynnych potraw nie powinno być problemu.

Jak długo można przechowywać jedzenie w słoiku?

Jeżeli wieczko słoika zostało dobrze zassane po napełnieniu go jedzeniem, to potrawa powinna być wciąż świeża nawet po kilku tygodniach.

Czy jedzenie ze słoika jest zdrowe?

Jeżeli przygotujemy zdrowy posiłek, to po ‘zapakowaniu’ go do słoika, nadal pozostanie zdrowy. Oczywiście część wartości odżywczych zostaje zniszczona choćby przy procesie podgrzewania, jednak taka potrawa będzie na pewno nadal znacznie zdrowsza niż kupiona w markecie.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak rozbudzić ciekawość dziecka?

Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Tort na roczek

Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...

Czytaj dalej →
Chrzest

Chrzest dziecka: co warto wiedzieć?

Organizacja chrztu to poważna sprawa: należy pamiętać o załatwieniu wszystkich formalności, zorganizować przyjęcie, zaprosić gości, a przede wszystkim zadbać o to, żeby dzień chrztu był wyjątkowy i jak najmniej stresujący...

Czytaj dalej →
Sukienki na wesele dla gości

Łączenie kolorów

Lubisz wielokolorowe stylizacje, ale boisz się, że nie potrafisz właściwie zestawić barw? To nic trudnego! Od dziś łączenie kolorów stanie się banalnie proste! Istnieje kilka sposobów właściwego zestawiania kolorów. Po...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general