Danie do słoika [dla kierowcy, dla studenta i na wyjazdy]

Nie od dziś bardzo popularne w naszym kraju są dania do słoika. Jest to niezwykle wygodna forma przewożenia i przechowywania jedzenia. Doskonale sprawdza się w przypadku uczniów czy studentów mieszkających poza domem. Korzystają z nich także choćby kierowcy, którzy niejednokrotnie spożywają posiłki w trasie, nie mając czasu na przygotowywanie ich na bieżąco czy zatrzymanie się w restauracji. Jedzenie w słoikach sprawdza się także podczas wycieczek czy wakacji. Wydaje się, że teraz, w obliczu mocno rosnących cen, tego typu rozwiązania mogą stać się jeszcze bardziej popularne. Jakie danie do słoika można przyrządzić?

Jakie można przyrządzić danie do słoika?

Na początku należy zadać sobie pytanie, jakie potrawy możemy ‘zapakować’ do słoika. Odpowiedź jest prosta: tak naprawdę wszystko. Najczęściej jednak ze słoików korzystamy w przypadku potraw w różnego rodzaju sosach oraz w przypadku dań płynnych, czyli zup czy gulaszów. Danie z kurczaka do słoika to np. potrawka, czy kurczak teriyaki. Słoiki dają nam gwarancję szczelnego zamknięcia, dzięki czemu mamy pewność, że podczas przewożenia nic nam się nie wyleje ani nie wycieknie i nie ubrudzi na przykład ubrań. 

Zobacz też: Gorzka sałata – Dlaczego sałata jest gorzka?

Dania obiadowe do słoików – przepisy

Poniżej znajdziecie przepisy na dania obiadowe do słoików dla kierowców, dla studentów oraz na wyjazdy. Smacznego!

Dania do słoika dla kierowcy

Jedną z grup, która często korzysta z dań w słoikach, są kierowcy. Ich życie codzienne nie jest na pewno łatwe, ze względu na konieczność czasowego zamieszkania w swojej ciężarówce. Niesie to za sobą pewne niedogodności, jak chociażby brak dostępu do bieżącej wody, łazienki czy oczywiście odosobnienie, które daje się dość mocno we znaki podczas długich dni i tygodni spędzonych poza domem. Jedną z nielicznych rzeczy przypominających o rodzinnych stronach mogą być właśnie domowe dania do słoika do pracy, jak na przykład szynka wieprzowa z brokułami. Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą:

  • kilogram szynki wieprzowej;
  • dwa brokuły;
  • główka czosnku;
  • dwie cebule;
  • cztery ziemniaki;
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
  • olej;
  • łyżka cukru;
  • sól i pieprz;
  • mąka pszenna;
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%;
  • 2 l bulionu;

Przygotowanie:

  1. szynkę pokroić w paski lub kostkę; pokroić cebulę, ziemniaki oraz brokuły; czosnek można pokroić lub wycisnąć;
  2. podsmażyć szynkę, na drugiej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, następnie przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem;
  3. gotować pod przykryciem do czasu aż mięso będzie prawie gotowe, doprawiając wedle uznania;
  4. dodać ziemniaki i brokuły i gotować do czasu aż będą gotowe;
  5. gorące danie przelać do słoików.

Sprawdź: Czy miruna, mintaj, tołpyga i morszczuk to dobra ryba?

Dania do słoika na wyjazd

Podczas planowania wyjazdu, czy to na wycieczkę, czy na wakacje, jednym z głównych aspektów, nad którym się zastanawiamy, jest na pewno wyżywienie. Jeżeli nie mamy go zapewnionego na przykład w pakiecie hotelowym i biorąc pod uwagę, że jedzenie w barach czy restauracjach może mocno dać nam po kieszeni (szczególnie przy zagranicznej eskapadzie), dobrym rozwiązaniem mogą być właśnie dania na wyjazd do słoików.

Co warto więc zrobić? Przygotowane wcześniej mięso takie jak np. pulpeciki w sosie sprawdzą się w każdej sytuacji. Można zjeść je same lub też mając dostęp do kuchni ugotować do niego swoje ulubione dodatki takie jak ziemniaki czy też ryż. Co będzie potrzebne do tego dania do słoików na wyjazd?

Składniki:

  • 70 dkg łopatki bez kości;
  • jedna kajzerka;
  • jedno jajko;
  • jedno opakowanie przecieru pomidorowego;
  • trzy ogórki konserwowe;
  • bazylia i oregano;
  • cukier, sól, pieprz.

Danie do słoika na wyjazd – przygotowanie:

  1. mięso zmielić i przełożyć do miski, dodać do niego namoczoną bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem, uformować kuleczki o średnicy 2–3 centymetrów,
  2. zagotować około 1,5 l wody, dodać do niej przecier pomidorowy, doprawić ziołami, solą i pieprzem, ogórki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, całość dosłodzić do smaku. Do sosu dodać kotleciki, gotować około 15 minut, 
  3. całość przelać do słoików, a następnie je zamknąć. Słoiki gotować 20 minut, po ostygnięciu przechowywać w lodówce.

Sprawdź: Na co szkodzi chrzan?

Dania do słoika dla studenta

Mimo wszystko jedzenie w słoikach jest wciąż chyba najbardziej popularne wśród studentów i uczniów, którzy przywożą je w ogromnych ilościach z domów. Na stancjach, w akademikach czy internatach często nie ma warunków do gotowania, ponadto studentom najczęściej brakuje czasu, no i przede wszystkim pieniędzy, aby móc spełniać jakieś kulinarne fantazje, a stołowanie się w restauracjach rzecz jasna nie wchodzi w ogóle w grę. 

Dania do słoików dla studenta, które cieszą się szczególną popularnością, to chociażby leczo. Można przygotować je oczywiście na kilka sposobów, przykładowo:

Składniki:

  • papryka 2 kg;
  • cukinia 50 dag;
  • marchew 2-3 sztuki;
  • kawałek selera;
  • cebula 2-3 sztuki;
  • czosnek 1 główka;
  • pomidory 1 kg;
  • olej;
  • sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. paprykę, pomidory i cebulę pokroić, cukinię obrać i pokroić, marchew i seler zetrzeć na tarce, czosnek posiekać lub wycisnąć;
  2. na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i seler, dodać sos sojowy, po chwili dodać paprykę, cukinię, pomidory, następnie przyprawić wedle uznania i gotować aż warzywa zmiękną (jeżeli konsystencja nie będzie zadowalająca można dodać koncentrat pomidorowy);
  3. przelać gorące danie do słoika.

Sprawdź: Co można jeść po terminie ważności?

Danie do słoika – Jak przechowywać jedzenie w słoiku?

Aby jedzenie przechowywane w słoiku było w każdej chwili świeże, należy przestrzegać kilku zasad:

  • słoiki powinny być czyste i najlepiej wyparzone;
  • napełnić słoik gorącym jedzeniem;
  • zakręcić i odstawić do wystygnięcia (wieko powinno zostać zassane);
  • po ostygnięciu słoik należy przechowywać w chłodzie (na przykład lodówce czy chłodnej piwnicy (można zapisać sobie na nim datę zamknięcia jedzenia);

Zobacz też: Przeterminowane drożdże – Jak rozpoznać zepsute drożdże?

Jedzenie domowe a sklepowe

Ktoś może powiedzieć, że przecież w sklepie także można kupić gotowe dania, które wystarczy podgrzać. Owszem, to prawda, jednak jedzenie domowe i sklepowe trudno porównać. Przede wszystkim ceny gotowych potraw, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, są stosunkowo wysokie, a do tego porcje nie zawsze są wystarczające. Aby ugotować w domu, musimy najpierw zrobić zakupy, na których już możemy nieco oszczędzić. Ponadto oczywiście takie danie do słoika przygotowujemy sami, a więc mamy stuprocentową pewność co do użytych składników, co z kolei gwarantuje, że spożywanie ich nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Rodzice pytają 0 danie do słoika:

Jakie dania można zrobić do słoika?

Do słoika możemy zapakować praktycznie wszystkie potrawy. Od sałatek, np. jarzynowej czy owocowej, po zupy i dania obiadowe, np. fasolkę po bretońsku, kotlety mielone w sosie, różnego rodzaju gulasze, leczo, bigos czy nawet makarony.

Czy jedzenie nie wycieknie ze słoika?

O ile słoik nie jest uszkodzony, np. szkło nie ma jakiegoś niewielkiego pęknięcia, to nic nie powinno nam z niego wycieknąć. Wieko zamyka słoik na tyle szczelnie, że nawet w przypadku płynnych potraw nie powinno być problemu.

Jak długo można przechowywać jedzenie w słoiku?

Jeżeli wieczko słoika zostało dobrze zassane po napełnieniu go jedzeniem, to potrawa powinna być wciąż świeża nawet po kilku tygodniach.

Czy jedzenie ze słoika jest zdrowe?

Jeżeli przygotujemy zdrowy posiłek, to po ‘zapakowaniu’ go do słoika, nadal pozostanie zdrowy. Oczywiście część wartości odżywczych zostaje zniszczona choćby przy procesie podgrzewania, jednak taka potrawa będzie na pewno nadal znacznie zdrowsza niż kupiona w markecie.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Zielony koktajl sirt [przepis]

Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Tort na roczek

Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak rozbudzić ciekawość dziecka?

Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...

Czytaj dalej →
Rozrywka

9 Księżniczek Disneya w roli mamy

Isaiah Keith Stephens na swoim Instagramie nazwał siebie Disney Mashup Guy. Nic więc dziwnego, że magazyn Cosmopolitan z okazji Dnia Matki poprosił go o przygotowanie grafik przedstawiających księżniczki (i jedną...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general