Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec z acerolą oraz wspierający witalność 100% z owoców Dereń z acerolą. Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne propozycje marki, które nie tylko doskonale smakują, ale też zawierają składniki wspierające funkcje naszego organizmu.
Z tej okazji przygotowała także dwa przepisy, które możecie wykorzystać przy planowaniu śniadania na słodko lub podwieczorka.
Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
Wasze dzieci uwielbiają racuchy? Spróbujcie ich z nowym dżemem Łowicz.
Składniki (16 racuchów):
- 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 małe, kwaśne jabłka
- 1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
- 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
- łyżeczka oleju kokosowego
Jak przygotować racuchy?
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą.
- Dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.
- Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.
Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone
Składniki (2 porcje):
- gruszki- 2 mniejsze szt.
- dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
- mascarpone- 200 g
- miód- 2 łyżki
- cynamon- 1 łyżeczka
- olej kokosowy- 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym.
- Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią.
- W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem.
- Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.
Zadbaj o siebie
Pigwowiec – to wieloletni krzew lub drzewo, którego owoce – nazywane także „polską cytryną” – są twarde
i kwaśne, w związku z czym nie nadają się do jedzenia na surowo. Doskonale za to sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Stanowią źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza.
Dereń – to roślina, której właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Jej owoce są soczyste, ale kwaśne w smaku, dlatego najlepiej nadają się do tworzenia przetworów. Stanowią bogate źródło substancji mineralnych, przede wszystkim żelaza, ale też m.in. wapnia, miedzi czy cynku, a także witaminy C.
Acerola – zwana też wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich. Jej miąższ jest soczysty i kwaśny. Mimo niewielkich rozmiarów ma dużą, prozdrowotną moc. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – wystarczą zaledwie jej 3 owoce, by pokryć całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki, np. wapń, żelazo czy potas.
Sugerowana cena półkowa nowych dżemów: Materiał prasowy marki Łowicz
Łowicz 100% z owoców Pigwowiec z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Zdrowe słodycze dla dzieci które zrobisz sam. Maluchy je uwielbiają!
Dla rodziców oczywiste jest, że dzieciaki kochają cukier. Wysoko przetworzone słodycze nie są jednak najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście, od czasu do czasu można pozwolić maluchowi na nie taki zdrowy batonik, jednak...
Czytaj dalej →Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?
Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować? Krokiety...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku...
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Co przygotować na Wielkanoc?
Kiedy zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, przychodzi również czas wielkich przygotowań, bo oprócz tradycyjnego sprzątania domu, dekorowania go, trzeba również przygotować potrawy wielkanocne. Jak stworzyć idealne menu...
Czytaj dalej →Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Zrobienie tego sernika na zimno z serków homogenizowanych zajmie Ci dosłownie 10 minut, do których musisz doliczyć jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie galaretek. Dzieciaki uwielbiają ten deser! Do dzieła więc! Sernik...
Czytaj dalej →Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →Te domowe lody truskawkowe to fit hit! Zrobisz je z 3 składników. Smakują obłędnie
Najprostsze lody domowe są najsmaczniejsze. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, aby smak zachwycił zarówno starszych, jak i młodszych. Jak zrobić lody truskawkowe bez żółtka? Poznaj sprawdzone przepisy. Lato zbliża...
Czytaj dalej →Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Dżem z winogron ciemnych nie jest często spotykany na sklepowych półkach. A szkoda, bo jego smak jest bardzo ciekawy i unikalny. Na szczęście mając odrobinę czasu i chęci, możemy taki...
Czytaj dalej →Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze
W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je...
Czytaj dalej →Piosenki dla rodziców
Pary Młode organizujące wesele prawie zawsze chcą podczas przyjęcia podziękować swoim rodzicom za trud włożony w wychowanie oraz pomoc w przygotowaniu przyjęcia. Podczas podziękowania dla rodziców najczęściej wręczane są upominki...
Czytaj dalej →Jak uspokoić płaczące dziecko?
Trafiłem dziś na film zatytułowany “A pediatrician shows you how to calm a crying baby”, czyli “Pediatra pokaże Ci jak uspokoić płaczące dziecko”. W jego opisie czytam, że pediatra, którego za...
Czytaj dalej →Co zamiast kwiatów na wesele?
Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...
Czytaj dalej →