Najprostsze lody domowe są najsmaczniejsze. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, aby smak zachwycił zarówno starszych, jak i młodszych. Jak zrobić lody truskawkowe bez żółtka? Poznaj sprawdzone przepisy.
Lato zbliża się wielkimi krokami, a za oknami coraz cieplej. W wielu zamrażarkach nie może zatem zabraknąć pysznych i chłodzących… lodów! Zamiast jednak kupować gotowe produkty w sklepie, warto sięgnąć po zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę. Domowe lody z trzech składników nie odbiegają bowiem od nich smakiem.
Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi
Większość przepisów na lody opiera się na śmietanie i żółtkach. Choć nie można im odmówić smaku, to ich przygotowanie jest czasochłonne. Co prawda i tak są z pewnością mniej kaloryczne niż wiele sklepowych gotowców, to masa opiera się jednak głównie na tłustych produktach. Wiemy, jednak jak zachować pyszny smak i uciąć przy okazji zbędne kalorie. Potrzebne są do tego jedynie trzy składniki, a mianowicie:
- 0,5 kg truskawek,
- 350 g naturalnego jogurtu skyr,
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu.
Przygotowanie jest banalnie proste. Owoce należy umyć i pozbyć się szypułek. Przerzucić do wysokiego naczynia, dodać jogurt oraz słodzidło, a następnie całość zblendować na gładką masę. Później przelewamy ją do specjalnych foremek na lody i po 4 godzinach pyszna i zdrowa przekąska gotowa.
Domowy przepis na sorbet truskawkowy. Tutaj również wystarczą trzy składniki
Czy można przygotować jeszcze zdrowsze lody? Oczywiście! Doskonałą alternatywą będzie domowy sorbet truskawkowy, który składa się jedynie z owoców. Żadnych zbędnych dodatków, a tym samym kalorii. Wystarczy 0,5 kg umytych truskawek bez szypułek zblendować razem z sokiem z połówki cytryny i 150 g cukru (ewentualnie erytrolu lub ksylitolu). Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażarki. Wyjmujemy ją po tym czasie i ponownie blendujemy, a później wkładamy do zamrażarki. Czynność powtarzamy 4 razy.