Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka

Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić twarożek lub owoce. Ważne jest także to w jaki sposób przysmak zostanie podany. Dzieci są jeszcze mocniejszymi wzrokowcami niż osoby dorosłe.

Sprawdź kilka naszych pomysłów na przysmaki dla dzieci

Pomarańczowe naleśniki dla dziecka

Małe dzieci uwielbiają naleśniki. Spróbuj wykonać je w nieco mniej tradycyjnej wersji, np. pomarańczowej.

Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 4 porcje naleśników:

  • po 1/2 szklanki mleka, wody gazowanej i maślanki
  • jajko
  • ok. 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli l olej do smażenia
  • 400 g twarożku
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • cukier puder
  • dżem z pomarańczy
  • cząstki pomarańczy

Jak przygotować naleśniki z pomarańczami?

  1. Mleko roztrzepać z wodą, maślanką oraz żółtkiem.
  2. Dodać sól i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  3. Wymieszać z pianą ubitą z białka.
  4. Z ciasta usmażyć na oleju naleśniki.
  5. Twarożek wymieszać ze śmietanką. Doprawić cukrem pudrem. Na każdym naleśniku rozsmarować dżem i twarożek.
  6. Złożyć i udekorować pomarańczą.

Zobacz jak przygotować idealne ciasto na naleśniki:


Racuchy z brzoskwiniami

Przejadły już się Wam naleśniki? To może czas na racuszki? Tym razem owocem przewodnim będą brzoskwinie.

Porcja: 264 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 4 porcje placków racuchów

  • jajko
  • szklanka kefiru
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po szczypcie soli i cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier do posypania
  • brzoskwinie lub morele z puszki

Jak przygotować pyszne racuszki dla dzieci?

  1. Jajko roztrzepać z kefirem.
  2. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  3. Olej mocno rozgrzać. Z ciasta kłaść łyżką owalne placki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
  4. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem.

Podawać z pokrojonymi w kawałki owocami.

Nasza rada: Aby racuchy były bardziej puszyste, można użyć drożdży (25 g). Mieszamy je z 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (rezygnujemy z kefiru). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki razem z 1/2 szklanki letniego mleka i resztą składników. Ciasto mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, formujemy z niego racuchy.


Amerykańskie placki dla dzieci

Porcja: 585 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 2 porcje placków po amerykańsku

  • duże jajko
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1–2 banany
  • 5 łyżek bitej śmietany
  • syrop klonowy

Jak przygotować placuszki po amerykańsku?

  1. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Wlać masło.
  3. Białko ubić z solą na pianę. Połączyć z resztą ciasta.
  4. Olej mocno rozgrzać. Z ciasta usmażyć kilka grubych naleśników.
  5. Przestudzone przełożyć plasterkami banana i bitą śmietaną.
  6. Polać syropem klonowym.

Ulubione przysmaki Waszych dzieci?

A jakie są ulubione przysmaki Twojego dziecka? Częściej przyrządzasz mu naleśniki czy racuszki? Podziel się z nami swoim sprawdzonym przepisem!

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general