Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka

Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić twarożek lub owoce. Ważne jest także to w jaki sposób przysmak zostanie podany. Dzieci są jeszcze mocniejszymi wzrokowcami niż osoby dorosłe.

Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka

Sprawdź kilka naszych pomysłów na przysmaki dla dzieci

Pomarańczowe naleśniki dla dziecka

Małe dzieci uwielbiają naleśniki. Spróbuj wykonać je w nieco mniej tradycyjnej wersji, np. pomarańczowej.

Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 4 porcje naleśników:

  • po 1/2 szklanki mleka, wody gazowanej i maślanki
  • jajko
  • ok. 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli l olej do smażenia
  • 400 g twarożku
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • cukier puder
  • dżem z pomarańczy
  • cząstki pomarańczy

Jak przygotować naleśniki z pomarańczami?

  1. Mleko roztrzepać z wodą, maślanką oraz żółtkiem.
  2. Dodać sól i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  3. Wymieszać z pianą ubitą z białka.
  4. Z ciasta usmażyć na oleju naleśniki.
  5. Twarożek wymieszać ze śmietanką. Doprawić cukrem pudrem. Na każdym naleśniku rozsmarować dżem i twarożek.
  6. Złożyć i udekorować pomarańczą.

Zobacz jak przygotować idealne ciasto na naleśniki:


Racuchy z brzoskwiniami

Przejadły już się Wam naleśniki? To może czas na racuszki? Tym razem owocem przewodnim będą brzoskwinie.

Porcja: 264 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 4 porcje placków racuchów

  • jajko
  • szklanka kefiru
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po szczypcie soli i cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier do posypania
  • brzoskwinie lub morele z puszki

Jak przygotować pyszne racuszki dla dzieci?

  1. Jajko roztrzepać z kefirem.
  2. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  3. Olej mocno rozgrzać. Z ciasta kłaść łyżką owalne placki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
  4. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem.

Podawać z pokrojonymi w kawałki owocami.

Nasza rada: Aby racuchy były bardziej puszyste, można użyć drożdży (25 g). Mieszamy je z 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (rezygnujemy z kefiru). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki razem z 1/2 szklanki letniego mleka i resztą składników. Ciasto mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, formujemy z niego racuchy.

Amerykańskie placki dla dzieci

Porcja: 585 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 2 porcje placków po amerykańsku

  • duże jajko
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1–2 banany
  • 5 łyżek bitej śmietany
  • syrop klonowy

Jak przygotować placuszki po amerykańsku?

  1. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Wlać masło.
  3. Białko ubić z solą na pianę. Połączyć z resztą ciasta.
  4. Olej mocno rozgrzać. Z ciasta usmażyć kilka grubych naleśników.
  5. Przestudzone przełożyć plasterkami banana i bitą śmietaną.
  6. Polać syropem klonowym.

Ulubione przysmaki Waszych dzieci?

A jakie są ulubione przysmaki Twojego dziecka? Częściej przyrządzasz mu naleśniki czy racuszki? Podziel się z nami swoim sprawdzonym przepisem!

Dodaj komentarz

Rozszerzanie diety niemowlaka
Kiedy dziecko potrzebuje wody? Nie w ciągu pierwszego pół roku życia!
Widzieliście Bąbelkowy Świat Gupików? Zastanawialiście się kiedyś, czy oni latają, pływają, czy może chodzą? Na podwodny świat wskazują jedynie bąbelki, które od czasu do czasu unoszą się w niby wodzie
Czytaj dalej
Karmienie mlekiem modyfikowanym
Temperatura pokarmu dla niemowląt
Wielu rodziców napotyka spory problem, nie do końca wiedząc, jaka temperatura mleka dla noworodka jest odpowiednia. O ile dziecko jest głównie karmione piersią, problemu tego nie ma. Zaczyna się, gdy
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie - sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej