Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka

Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić twarożek lub owoce. Ważne jest także to w jaki sposób przysmak zostanie podany. Dzieci są jeszcze mocniejszymi wzrokowcami niż osoby dorosłe.

Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka

Sprawdź kilka naszych pomysłów na przysmaki dla dzieci

Pomarańczowe naleśniki dla dziecka

Małe dzieci uwielbiają naleśniki. Spróbuj wykonać je w nieco mniej tradycyjnej wersji, np. pomarańczowej.

Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 4 porcje naleśników:

  • po 1/2 szklanki mleka, wody gazowanej i maślanki
  • jajko
  • ok. 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli l olej do smażenia
  • 400 g twarożku
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • cukier puder
  • dżem z pomarańczy
  • cząstki pomarańczy

Jak przygotować naleśniki z pomarańczami?

  1. Mleko roztrzepać z wodą, maślanką oraz żółtkiem.
  2. Dodać sól i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  3. Wymieszać z pianą ubitą z białka.
  4. Z ciasta usmażyć na oleju naleśniki.
  5. Twarożek wymieszać ze śmietanką. Doprawić cukrem pudrem. Na każdym naleśniku rozsmarować dżem i twarożek.
  6. Złożyć i udekorować pomarańczą.

Zobacz jak przygotować idealne ciasto na naleśniki:


Racuchy z brzoskwiniami

Przejadły już się Wam naleśniki? To może czas na racuszki? Tym razem owocem przewodnim będą brzoskwinie.

Porcja: 264 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 4 porcje placków racuchów

  • jajko
  • szklanka kefiru
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po szczypcie soli i cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier do posypania
  • brzoskwinie lub morele z puszki

Jak przygotować pyszne racuszki dla dzieci?

  1. Jajko roztrzepać z kefirem.
  2. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  3. Olej mocno rozgrzać. Z ciasta kłaść łyżką owalne placki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
  4. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem.
Sprawdź:  Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Podawać z pokrojonymi w kawałki owocami.

Nasza rada: Aby racuchy były bardziej puszyste, można użyć drożdży (25 g). Mieszamy je z 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (rezygnujemy z kefiru). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki razem z 1/2 szklanki letniego mleka i resztą składników. Ciasto mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, formujemy z niego racuchy.

Amerykańskie placki dla dzieci

Porcja: 585 kcal
Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 2 porcje placków po amerykańsku

  • duże jajko
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1–2 banany
  • 5 łyżek bitej śmietany
  • syrop klonowy

Jak przygotować placuszki po amerykańsku?

  1. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Wlać masło.
  3. Białko ubić z solą na pianę. Połączyć z resztą ciasta.
  4. Olej mocno rozgrzać. Z ciasta usmażyć kilka grubych naleśników.
  5. Przestudzone przełożyć plasterkami banana i bitą śmietaną.
  6. Polać syropem klonowym.

Ulubione przysmaki Waszych dzieci?

A jakie są ulubione przysmaki Twojego dziecka? Częściej przyrządzasz mu naleśniki czy racuszki? Podziel się z nami swoim sprawdzonym przepisem!

Dodaj komentarz

Rozszerzanie diety niemowlaka
Kiedy dziecko potrzebuje wody? Nie w ciągu pierwszego pół roku życia!
Widzieliście Bąbelkowy Świat Gupików? Zastanawialiście się kiedyś, czy oni latają, pływają, czy może chodzą? Na podwodny świat wskazują jedynie bąbelki, które od czasu do czasu unoszą się w niby wodzie
Czytaj dalej
Noworodek Pierwszy rok życia dziecka
Pierwszy miesiąc życia dziecka - Rozwój dziecka: 1 miesiąc
Przyjście na świat noworodka to wielkie wydarzenie. Chociaż instynkt podpowie rodzicom, co mają robić, to jednak większość z nas czuje się zagubiona i nie do końca wie, jak się zachować
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej