Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca się przy problemach z ciśnieniem, a nawet w profilaktyce przeciwnowotworowej. Czy jednak można jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Właściwości pomelo są dobre dla kobiet w ciąży
Pomelo, inaczej nazywany pomarańczą olbrzymią, osiąga nawet 25 centymetrów średnicy. Ma żółtą bądź żółto zieloną skórkę. Miąższ owocu jest słodki, ale w porównaniu do np. grejpfruta mniej aromatyczny. Ma też różne odcienie, a jego barwa świadczy o ilości składników odżywczych w nim zawartych. Biały miąższ jest najbogatszy w składniki odżywcze.
Pomarańcza olbrzymia to przede wszystkim olbrzymia ilość witaminy C. Owoc zawiera jej ok. 61 mg/100 g. Żaden z pozostałych owoców cytrusowych nie zawiera aż tyle witaminy C, która wspiera odporność, ale też spowalnia procesy starzenia.
Pomelo ma także 216 mg/100 g potasu, który jest potrzebny do prawidłowej pracy serca oraz wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu. Spożywanie pomelo jest, więc naturalnym sposobem na walkę z wieloma dolegliwościami, ale też służy naszemu zdrowiu i urodzie na co dzień.
Owoc jest też idealny dla osób walczących z nadwagą lub dbających o linię. 100 gram pomelo zawiera jedynie 38 kalorii. Ponadto pomarańcza olbrzymia wydziela enzymy, które powodują, że wchłaniamy mniej skrobi z pożywienia oraz ogranicza ilość cukru pobieranego podczas posiłków. Pomelo ma bardzo niski indeks glikemiczny, 30 IG. Oznacza to, że jest świetną alternatywą dla słodkich owoców dla kobiet, które powinny spożywać produkty o niskim indeksie. Jest to także idealny owoc dla ciężarnych z cukrzycą ciążową. Ze względu na swoje właściwości, pomelo może (i powinno) być spożywane przez kobiety w ciąży.
Pomelo a ciąża
Spożywanie pomelo jest również zalecane kobietom w ciąży. Powinny być one jednak ostrożne i bardzo dokładnie myć owoc przed spożyciem, najlepiej przy użyciu gąbki, żeby pozbyć się wszelkich chemikaliów znajdujących się na skórce. Cytrusy bywają przyczyną alergii, dlatego nie zaleca się ich spożywania w zbyt dużych ilościach. Pomelo wspomaga za to ciśnienie, a kobiety w ciąży często borykają się z jego wahaniami ze względu na zmniejszenie elastyczności tętnic i żył.
Pomelo a karmienie piersią
Pomelo można także jeść w trakcie karmienia piersią. Jednocześnie warto pamiętać, że cytrusy są silnymi alergenami. Po zjedzeniu pomelo należy więc obserwować dziecko i odstawić owoc jedynie wtedy, jeśli na skórze niemowlęcia zauważymy zmiany uczuleniowe lub dostrzeżemy inne niepokojące objawy mogące świadczyć o reakcji alergicznej. Jeśli nic takiego nie nastąpi, świeżo upieczona mama bez wyrzutów sumienia może jeść pomelo w czasie karmienia piersią.
Jak jeść i obierać pomelo?
Pomelo przed spożyciem warto umyć, gdyż cytrusy są bardzo często pryskane. Następnie należy naciąć skórkę i obierać owoc od nasady. Nie należy spożywać pestek pomarańczy olbrzymiej, jedynie miąższ. Osoby lubiące eksperymenty w kuchni, mogą spróbować przyrządzić domową marmoladę czy sok z tego egzotycznego owocu.
Należy mieć na uwadze, że najświeższe pomarańcze olbrzymie to te najcięższe, gdyż w 100 gramach owocu znajduje się aż 88% wody, a im dłużej owoc przebywa na półce czy w lodówce, tym bardziej traci na wadze i wilgoci.
Pomelo to pełen wartości odżywczych owoc, który świetnie się sprawdzi w diecie niemalże każdej osoby. Warto więc po niego sięgać często, ale w niezbyt dużych ilościach, a będziemy naładowani witaminą C i potasem oraz zadbamy o dobrą odporność.
Sprawdź:
[Zdjęcie główne: depositphotos.com]
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Czy egzaminatorzy naciągają punkty na maturze? Uczniowie liczą na przychylność komisji zwłaszcza z jednego przedmiotu
Czy chłopcu daje się kwiaty na Komunię? Dodatki do prezentu powinny być dostosowane do okazji
Jak się ubrać na Komunię jako gość? Sprawdź, jak dopasować strój do okazji i uniknąć modowego faux pas
Czy nauczyciele widzą wyniki matur? Uczniowie zastanawiają się, czy rezultaty egzaminów są tajne
Wierszyk na Komunię. Jakie teksty wykorzystać z okazji I Komunii?
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Biała rzodkiew w ciąży i podczas karmienia piersią
Biała rzodkiew nie jest w Polsce bardzo popularna, a jeśli już po nią sięgamy, to raczej jako dodatek do sałatek czy kanapek, który kroimy jak pomidora czy ogórka, niż jako...
Czytaj dalej →Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...
Czytaj dalej →Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →