Ze względu na bogactwo minerałów, witamin z grupy B i dobroczynnych probiotyków bywa nazywana „białym złotem”. Obniża poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze oraz zapobiega występowaniu osteoporozy. Mowa o wciąż ignorowanym serze, który od setek lat wytwarzany jest na Podhalu, bryndzy.
Bryndza na pierwszy rzut oka przypomina twaróg, jednak jej zapachu i smaku nie da się pomylić z niczym innym. To miękki ser podpuszczkowy produkowany z bundzu, sera owczego, który kruszy się i pozostawia w cieple na około 2 tygodnie.
Sprawdź: Deser pyszny niczym lody. Wystarczą tylko 3 składniki, a smak zapamiętasz na długo
Bryndza – wartości odżywcze, kaloryczność
Wartości odżywcze bryndzy doceniane są przez lekarzy i dietetyków. Ser zawiera dobroczynne dla flory jelitowej bakterie i probiotyki, które pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie układu trawiennego oraz wspierają odporność całego organizmu. Bryndza to też doskonałe źródło fosforu i wapnia. W 100 g bryndzy znajdziemy ok. 500-630 mg wapnia, dla porównania – w tradycyjnym twarogu będzie to ok. 90 mg, a w mleku krowim – ok. 120 mg.
Fosfor i wapń zawarte w bryndzy wzmacniają kości i pomagają zapobiegać osteoporozie. Ser ten to również cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy A, E, także witamin C oraz witamin z grupy B. Białko, które dostarczamy do naszego organizmu, spożywając bryndzę, jest lepiej strawne niż to zawarte w mleku.
Bryndza jest dość kaloryczna, 100 g produktu dostarcza ok. 295 kcal, w tym 24 g tłuszczy i niecałe 20 g białka.
Do czego pasuje bryndza?
Miękka konsystencja oraz wyrazisty, lekko ostry smak bryndzy sprawia, że ser ten doskonale sprawdzi się w różnych daniach. Bryndza może stanowić bazę dipów i past do smarowania chleba czy farszu do naleśników. Z powodzeniem może też zastąpić twaróg w nadzieniu do pierogów ruskich – połączenie jej z cebulą i ziemniakami sprawi, że pierogi nabiorą wyjątkowego charakteru.
Bryndza sprawdzi się również w towarzystwie pieczonych ziemniaków, boczku czy schabu. Warto łączyć ją z koperkiem, pieprzem i majerankiem, które wydobędą z niej to, co najlepsze.
Sprawdź: Zapomnij o bułce tartej. Dzięki tej panierce schabowemu nikt nie da rady się oprzeć