Chrupiące pieczarki po smażeniu? Mamy na to sposób. Sekret tkwi w jednej czynności
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć pieczarki? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, chcąc uzyskać aromatyczny, chrupiący i złoty produkt. Okazuje się, że istnieje technika, dzięki której pieczarki nie będą wodniste. Oto co należy zrobić.
Pieczarki są delikatnymi grzybami, które możemy dodać do wielu potraw. Odpowiednio usmażone są pyszne, jednak wielu osobom wychodzą wodniste i bez smaku. Jak temu zaradzić? Sprawdź, jak smażyć pieczarki na patelni. Dzięki temu trikowi już nigdy nie popełnisz kulinarnej gafy.
Sprawdź: Prawdziwe Eldorado dla grzybiarzy. Z grzybami wyniesiesz stamtąd i złoto
Na czym smażyć pieczarki na patelni? Sprawdzi się niewielka ilość masła
Pieczarki są dostępne praktycznie w każdym sklepie, dlatego nic dziwnego, że na ich zakup decyduje się wiele osób. Smażenie należy do prostych czynności, jednak w przypadku grzybów warto zachować ostrożność i stosować odpowiednie techniki. Jak smażyć pieczarki?
- Umyj grzyby i dokładnie je osusz.
- Pokój pieczarki w plasterki i to samo zrób z jedną cebulą bez łupin.
- Rozgrzej na patelni masło (wystarczy łyżeczka) i wyłóż cebulę.
- Gdy cebula nabierze złotego koloru, dołóż na patelnię pieczarki. Nie zapominaj o częstym mieszaniu.
- Po kilku minutach dodaj na patelnię nieco soli. Nie rób tego od razu, by pieczarki nie puściły za dużo wody. Właśnie w tym tkwi sekret idealnie usmażonych pieczarek.
Sprawdź: Czy można sprzedawać grzyby przy drodze? Za samowolkę grozi spora kara
Jak długo powinno się smażyć pieczarki? Wszystko zależy od tego czynnika
To, jak długo należy smażyć pieczarki, zależy od tego, na jak grube plastry je pokroisz. Jeśli są cienkie, prawdopodobnie wystarczy im 5 minut, by stały się złote. Jeśli masz grubsze pieczarki, będą idealnie podsmażone w około 10 minut. Co daje jedzenie pieczarek? Okazuje się, że są źródłem białka, błonnika i dobrze przyswajalnych tłuszczów. Jedzenie pieczarek dostarczy organizmowi sporych ilości witaminy A, B, D, E, a także jodu, miedzi i selenu.
Sprawdź: Placki ziemniaczane bez smażenia i pieczenia w piekarniku? To możliwe! Wypróbuj najnowszy patent
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Chrupiące pieczarki po smażeniu? Mamy na to sposób. Sekret tkwi w jednej czynności
To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis...
Czytaj dalej →To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana
Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci. Czerwiec dla wielu osób kojarzy się...
Czytaj dalej →Wrzuć do miski i wstaw na 20 minut do piekarnika. Brud i tłuszcz zejdzie bez szorowania
Nie możesz pozbyć się zaschniętego tłuszczu z wnętrza piekarnika? Zamiast wydawać krocie na kolejne środki chemiczne, sięgnij po prosty i naturalny sposób z wykorzystaniem składników dostępnych w kuchni. Regularne czyszczenie...
Czytaj dalej →Rozszerzanie diety niemowlaka krok po kroku. Czas na nowe smaki i konsystencje w menu dziecka!
Moment, w którym niemowlę jest już gotowe na poznawanie nowych smaków, innych niż mleko mamy, jest niezwykle ważny w życiu dziecka i zazwyczaj z niecierpliwością wyczekiwany przez rodziców. Zarówno początek...
Czytaj dalej →Leśnik pokazał “sprawdzony środek do usuwania kleszczy”. Kosztuje tylko 5 zł
Sezon na kleszcze z pewnością można już uznać za otwarty. Są to szczególnie groźne pasożyty ze względu na możliwość przenoszenia chorób tj. kleszczowe zapalenie mózgu czy borelioza. Jaki jest najlepszy...
Czytaj dalej →Ten film szybko zdobył setki fanów na Facebooku. Czy kobiety są wykluczane z powodu karmienia piersią?
Fotografka Megan Soto stworzyła wideo zatytułowane “The Shame of the Nursing Mother”. Ona sama jest mamą trójki dzieci w wieku sześciu i trzech lat oraz 22 miesięcy. “Po tym jak...
Czytaj dalej →Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda...
Czytaj dalej →Wcześniaki – Wielka siła w małym ciele!
Często pojawienie się na świecie wcześniaka spada na ich rodziców niczym grom z jasnego nieba. Nieprzewidziane rozwiązanie ciąży powoduje, że mają mniej czasu na przygotowanie się do swojej roli. Jednak...
Czytaj dalej →Zabrała pieniądze z komunii i zapadła się pod ziemię. “Nie oddała do dziś”
I Komunia Święta jest ważnym wydarzeniem zarówno dla dzieci, jak i całej rodziny. Przygotowania do wyjątkowego dnia nie są proste i często wymagają sporego wysiłku oraz wsparcia rodziców dzieci przystępujących...
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →Czy to czas na dziecko? QUIZ – 10 prostych, ale ważnych pytań
Decyzja o powiększeniu rodziny jest bardzo odpowiedzialną i ważną decyzją. Jednak jest to również kwestia, która na pewno wiąże się z wieloma przemyśleniami na temat wspólnej przyszłości, która z nowym...
Czytaj dalej →Jak prać bieliznę, by zachwycała bielą i zapachem? Zanim włożysz do pralki, namocz ją w tym roztworze
Gdy kupujemy jasną bieliznę, chcielibyśmy, by mogła służyć nam jak najdłużej. Niestety z czasem często okazuje się, że materiał szarzeje i nie zachwyca tak, jak wcześniej. Na szczęście możesz rozwiązać...
Czytaj dalej →Dała na komunię 200 złotych i łańcuszek. To, co powiedziała rodzina wywołało szok
Przystąpienie do Pierwszej Komunii Świętej wiąże się – jak sama nazwa wskazuje – z przystąpieniem po raz pierwszy do Eucharystii. Powinno to być zatem przeżycie duchowe, ale w praktyce łączy...
Czytaj dalej →Jak usunąć rysy z patelni? Nie musisz jej wyrzucać! Pół szklanki popularnej przyprawy rozwiąże problem
Czy można używać porysowanej patelni? Nie powinniśmy przyrządzać jedzenia na zadrapanej powłoce. Jednak, zamiast wyrzucać od razu naczynie do kosza, warto sięgnąć po prosty domowy trik, który pomoże nam się...
Czytaj dalej →LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO
Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...
Czytaj dalej →Suknia ślubna
Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...
Czytaj dalej →Kobiece ciało po ciąży oczami taty
Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...
Czytaj dalej →