Ciągnący się zakwas buraczany. Czy w takiej konsystencji nadaje się do spożycia?
Zakwas z buraków warto przygotować przed świętami Bożego Narodzenia i dodać go do tradycyjnego wigilijnego barszczu, dzięki czemu uzyskamy wyrazisty smak i aromat. Przygotowany zakwas musi jednak swoje odstać, aby być gotowy do świątecznej zupy. W tym czasie może zgęstnieć nawet do konsystencji kisielu. Czy taki ciągnący się zakwas buraczany można jeść? Dlaczego zakwas z buraków wyszedł gęsty? Czy gęsty zakwas z buraków nadaje się do spożycia? Co może oznaczać zakwas z buraków śluzowaty?
Zakwas z buraków gęsty. Można jeść ciągnący się zakwas buraczany?
Przygotowanie dobrego zakwasu buraczanego to nie lada sztuka, ale miłośnicy wyrazistego, pysznego czerwonego barszczu z pewnością potwierdzą, że warto to zrobić – nawet tylko raz w roku, na święta. Po przejściu całego procesu zakwas zamknięty w słoiku lub w butelce należy pozostawić w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna na mniej więcej 5-7 dni.
Niekiedy podczas przebiegu fermentacji zakwas może stać się gęsty niemal jak kisiel. Niestety nie jest to dobry znak. Jeśli zakwas zaczyna się podejrzanie ciągnąć, nie można go w tej formie spożywać, ale jest jeszcze szansa na jego uratowanie. Wystarczy przestawić go w chłodniejsze miejsce i trochę odczekać. Ewentualnie można spróbować dolać więcej zalewy lub dodać odrobinę płynu zawierającego bakterie mlekowe. W przypadku gdy te działania nie przyniosą rezultatu, zakwas trzeba będzie niestety wylać i zrobić od nowa.
Zobacz: Dlaczego imbir jest siny? Wyjaśniamy, czy można go zjeść czy powinien wylądować w śmietniku
Zakwas buraczany jak kisiel. Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty?
Śluzowacenie oznacza, że proces fermentacji nie przebiegł prawidłowo. Nie da się nigdy jednoznacznie określić, jaka przyczyna może za tym stać. Istnieje kilka możliwych odpowiedzi. Odpowiedzialna za to może być zbyt mała ilość zalewy, za szybka fermentacja spowodowana za wysoką temperaturą lub ewentualnie zła jakość warzywa.
Sprawdź: Czy żurek w butelce może się zepsuć? Jak poznać zepsuty zakwas na żurek?
Czytelnicy pytają o zakwas buraczany gęsty jak kisiel
Prawdopodobnie proces fermentacji nie przebiegł prawidłowo z powodu np. za wysokiem temperatury, która za bardzo przyśpieszyła działanie bakterii.
Gęsty zakwas z buraków jest najprawdopodobniej wynikiem nieodpowiedniej fermentacji, a za tym może stać np. za mała ilość zalewy.
Prawdopodobnie fermentacja nie przebiegła poprawnie np. ze względu na zbyt wysoką temperaturę przechowywania.
Zobacz też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Ciągnący się zakwas buraczany. Czy w takiej konsystencji nadaje się do spożycia?
Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Jak nadziewać pączki?
Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?
45 dag miodu – ile to łyżek? Praktyka pokazuje, że przepis, w którym miary wagi zastępowane są prostszymi przelicznikami – łyżeczkami, łyżkami i szklankami – przyswajamy i zapamiętujemy najłatwiej. Niestety,...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Jak zrobić kluski śląskie? Pytania i odpowiedzi na temat klusek śląskich
Kluski śląskie to jeden ze sztandarowych dodatków do każdego obiadu w śląskiej kuchni. Ich niepowtarzalny smak zyskał sobie w całym kraju wielu sympatyków. Jednak ich przygotowanie, przechowywanie oraz odgrzewanie, szczególnie...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Jak szybko rozmrozić chleb w mikrofalówce, żeby znów był chrupiący, miękki i nadawał się do spożycia? Nie jest to wcale szczególnie trudne – mikrofalówka nadaje się do tego równie dobrze...
Czytaj dalej →Tramwajem do ślubu? A czemu nie…
Wracałam ostatnio tramwajem z pracy, siedziałam za konduktorem, gdzie natrafiłam na napis: Wynajmnij tramwaj na swoją imprezę. Wynajmujemy tramwaje nowe i zabytkowe. To idealna okazja, aby zaskoczyć gości na urodzinach, imprezach firmowych...
Czytaj dalej →LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO
Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...
Czytaj dalej →Oczepiny – Najciekawsze zabawy oczepinowe
Jako wodzirej na weselach już od kilku lat staram się jak najbardziej zaskakiwać, zabawiać i mobilizować to tańca gości. Staram się cały czas rozbudowywać swoją ofertę i gamę zabaw weselnych....
Czytaj dalej →