Ile gotować buraki? Zrobisz to dwa razy szybciej. Wystarczy trik na dwa garnki i tajemniczy składnik

Jak ugotować buraki? Czasem wydaje się, że warzywa spędzają w garnku ogromną ilość czasu, a wciąż są twardawe. Dzieje się tak zwłaszcza ze starszymi sztukami. Na szczęście możesz znacznie przyspieszyć proces i przygotować pyszne danie z buraków o wiele szybciej. Co należy zrobić? Podpowiadamy.

Jak skrócić czas gotowania buraków? Okazuje się, że są na to sprytne patenty. Dzięki nim czas przestanie się dłużyć, a warzywo zmięknie o wiele szybciej. Jeśli wolisz buraki w wersji gotowanej, zamiast smażonej, te informacje są właśnie dla ciebie.

Sprawdź: Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?

Ile się gotuje buraki w wodzie? Znaczenie ma wiele czynników

Małe i młode buraczki gotują się bardzo szybko, jednak te, które planujemy przerobić jesienią i zimą, nie są już takie proste. Przede wszystkim gotuj warzywo ze skórką i w całości, dzięki czemu unikniesz utraty drogocennych składników odżywczych i intensywnego koloru. Warto mieć na uwadze, że starsze buraki będą się gotować o wiele dłużej – nawet i całą godzinę. Możesz to jednak przyspieszyć. W jaki sposób?

Sprawdź: Ćwikła po nowemu. Dodaj ten składnik, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Co zrobić, żeby się szybciej ugotowały buraki? Zastosuj metodę na dwa garnki

Buraki możesz z powodzeniem gotować o połowę mniej czasu, czyli 30 minut. Nie dość, że zaoszczędzisz na czasie, to jeszcze na prądzie lub gazie. Jaki jest sekret? Okazuje się, że należy wykorzystać cukier. Przygotuj dwa duże garnki, 1 kg buraków, 1 łyżkę cukru, skórkę chleba razowego, wrzątek, kostki lodu i bardzo zimną wodę.

  1. Umyj dokładnie buraki, starając się nie uszkodzić skórki.
  2. Przełóż buraki do garnka i włóż skórkę chleba i cukier, a później zalej je wrzącą wodą tak, by w całości zakryła warzywa.
  3. Gotuj warzywa przez 30 minut na wolnym ogniu. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewaj do garnka nieco wrzątku.
  4. Odcedź buraki i przełóż je do drugiego garnka, wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu. Odczekaj 15 minut, aż jeszcze bardziej zmiękną, a na koniec wyjmij warzywa, obierz i przygotuj do jedzenia wedle uznania i ulubionego przepisu.

Sprawdź: Masz tę przyprawę w kuchni? Wyczyścisz nią przypalony garnek. To sprawdzony trik sprytnych pań domu

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo