Sos pieczarkowy ma wielu zwolenników. Nie dość, że łatwo się go przygotowuje, to jeszcze smakuje praktycznie każdemu. Choć wiele osób zabiela go śmietaną, warto postawić na urozmaicenie i wybrać coś innego. Jak zrobić sos pieczarkowy bez śmietany? Podpowiadamy.
Okazuje się, że śmietanę w sosie pieczarkowym możesz zastąpić zupełnie innym składnikiem. Dzięki temu danie nabierze głębi. Stanie się kremowe i będzie rozpływać się w ustach tak, że rodzina szybko poprosi o dokładkę. Jaki jest sekret sosu pieczarkowego? Przygotuj go w ten sposób, a zachwyci bogactwem witamin i rozpłynie się w ustach.
Sprawdź: Jak smażyć pieczarki, by były złociste i lekko chrupiące?
Jak zrobić prosty sos pieczarkowy? Zamiast śmietany postaw na inny składnik
Śmietanę w sosie pieczarkowym możesz z powodzeniem zastąpić serkiem mascarpone. Produkt zabieli sos i nada mu aksamitności. Jak zrobić sos pieczarkowy?
Składniki:
- pół kg pieczarek;
- około 250 g ulubionego serka mascarpone;
- 2 szklanki bulionu;
- 2-3 łyżki masła klarowanego;
- 2-3 średnie cebule;
- 1 liść laurowy;
- słodka papryka, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój pieczarki w plasterki.
- Obierz cebulę, drobno posiekaj i zeszklij w garnku na maśle klarowanym.
- Dodaj do garnka pieczarki i liść laurowy.
- Dopraw pieczarki do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
- Dolej bulion i gotuj kilkanaście minut.
- Wyjmij liść laurowy i dodawaj stopniowo do garnka serek mascarpone.
- W razie potrzeby jeszcze raz dopraw do smaku.
Sprawdź: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Czy sos pieczarkowy jest zdrowy? Przyrządź go do obiadu i się przekonaj
Pieczarki są źródłem biała, węglowodanów i tłuszczów. Zawierają potas, selen, miedź, jod, błonnik oraz witaminy A, B, D i E. Sos pieczarkowy pomoże obniżyć poziom lipidów we krwi oraz wpłynie pozytywnie na odporność. Co ciekawe, wspomoże też trawienie. Ze względu na bogactwo witamin sos sprawdzi się u osób, które na co dzień nie jedzą mięsa.
Sprawdź: Włóż ten owoc do skrzynki z ziemniakami. Nie puszczą kiełków nawet przez 8 tygodni